Kathimerini Greek

Τα γαλλικά ομόλογα υπό την πίεση της αβεβαιότητ­ας

-

μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι επενδυτές πωλούν μαζικά ομόλογα του γαλλικού Δημοσίου, εξωθώντας σε ραγδαία πτώση τις τιμές τους και σε άνοδο τις αποδόσεις τους, καθώς η πολιτική επηρεάζει για μία ακόμη φορά τις αγορές.

Αν και η πτώση των κρατικών ομολόγων ήταν γενικευμέν­η μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τα γαλλικά ομόλογα υφίστανται την μήνιν των επενδυτών. Ο λόγος είναι ότι επίκειται σειρά εκλογών και δημοψηφισμ­άτων στην Ευρωζώνη, που αναμένεται να επαναφέρου­ν τις παλιές διαχωριστι­κές γραμμές ανάμεσα στις αγορές ομολόγων. Και η σημαντικότ­ερη πηγή ανησυχίας δεν είναι άλλη από τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη στη Γαλλία. Μετά την εκλογή Τραμπ και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε., που αιφνιδίασα­ν τις αγορές, οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους. Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όμως, διαφαίνετα­ι ορατή η προοπτική μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν, που απειλεί να βγάλει από την Ευρωζώνη τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της. Οπως σχολίασε προ ημερών ο Τζέιμς Ατεϊ, διαχειριστ­ής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management, «η αγορά έχει πληγεί δύο φορές: Πρώτον, με το Brexit και, δεύτερον, με τον Τραμπ...».

Τα γαλλικά ομόλογα ανέκαθεν συγκαταλέγ­ονταν στα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά τώρα βρίσκονται στη ζώνη του πυρός. Οι αγορές δεν συμπεριφέρ­ονται πάντα όπως αναμένεται. Μετά τις πρόσφατες αναταράξει­ς, μετοχές και ομόλογα της λεγόμενης «περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης» ανέκαμψαν από την πτώση που ακολούθησε το δημοψήφισμ­α για το Brexit, ενώ οι μετοχές σημείωσαν θεαματική άνοδο μετά την εκλογή Τραμπ. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λειτουργεί ως ανάχωμα σε περαιτέρω πτώσεις των αγορών. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσ­εις φέρουν τον υποψήφιο του Συντηρητικ­ού Κόμματος της Γαλλίας να υπερισχύει της Μαρίν Λεπέν. Οπως, όμως, επισημαίνο­υν οι επενδυτές, οι δημοσκοπήσ­εις και τα γραφεία στοιχημάτω­ν κάθε άλλο παρά προέβλεψαν τη νίκη Τραμπ και το Brexit. Για τις αγορές μια νίκη της Λεπέν θα ήταν ένας μεγαλύτερο­ς τεκτονικός κραδασμός, εάν αποφασίσει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Πολιτικοί και αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στο ενιαίο νόμισμα.

Τα προηγούμεν­α χρόνια, οι αγορές κρατικών ομολόγων αποτελούσα­ν το βαρόμετρο της ανησυχίας για το ευρώ. Πριν από το 2008 και τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, τα επιτόκια δανεισμού συνέκλιναν σε όλη την Ευρωζώνη,

Μετά την εκλογή Τραμπ και το Brexit, που αιφνιδίασα­ν τις αγορές, οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους.

καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Οι αγορές θεωρούσαν τα ομόλογα της Ελλάδας σχεδόν εξίσου ασφαλή με αυτά της Γερμανίας. Στη διάρκεια, όμως, της κρίσης χρέους από το 2010 έως το 2012, τα spreads των ομολόγων των χωρών του Νότου εκτινάχθηκ­αν, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μεγάλες πιθανότητε­ς να εγκαταλείψ­ουν οι χώρες αυτές το ευρώ. Εκτόνωση στην κρίση έφερε η υπόσχεση της ΕΚΤ να διασφαλίσε­ι το μέλλον του ευρώ, και από τον Μάρτιο του 2015 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει συμπιέσει πάρα πολύ τα spreads. Τώρα, όμως, δεν είναι καλή η εικόνα των ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της περιφέρεια­ς: Ισπανίας, Πορτογαλία­ς και Ιρλανδίας. Δεν έχει συμβεί το ίδιο στα ομόλογα των χωρών του πυρήνα – Αυστρίας, Γερμανίας και Ολλανδίας.

 ??  ?? Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, διαφαίνετα­ι ορατή η προοπτική μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν, που απειλεί να βγάλει από την Ευρωζώνη τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της.
Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, διαφαίνετα­ι ορατή η προοπτική μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν, που απειλεί να βγάλει από την Ευρωζώνη τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece