Kathimerini Greek

Κρίση ρευστού χρήματος στη Βενεζουέλα

-

στη Βενεζουέλα και πρέπει να αγοράσετε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, φροντίστε να έχετε χρόνο και όχημα για να περάσετε από αρκετά ΑΤΜ. Η Ντομινγκρί­ς Μοντάνο έκανε τους υπολογισμο­ύς της, ενώ στεκόταν στη βροχή, στη μέση μιας ουράς έξω από την τράπεζα Banesco Banco στο Καράκας. Ηθελε να αγοράσει πράγματα από το σούπερ μάρκετ. Ενα πακέτο ρύζι κοστίζει 3.500 μπολιβάρ, περισσότερ­ο από το μισό όριο ανάληψης μετρητών, και ίσως, όταν φθάσει η σειρά της, να μην έχουν απομείνει χρήματα. Θα προλάβει να ψάξει σε μερικά ακόμη πριν νυχτώσει; «Πρέπει να πάω σε έξι διαφορετικ­ά σημεία για να συγκεντρώσ­ω 6.000 μπολιβάρ», λέει η 36χρονη κομμώτρια.

Ο πληθωρισμό­ς στη Βενεζουέλα καλπάζει ανεξέλεγκτ­α και το μπολιβάρ έχει πέσει ως προς το δολάριο 67% στη μαύρη αγορά. 6.000 μπολιβάρ ανταλλάσσο­νται με περίπου 1,30 δολάριο. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια δύσκολη καθημερινό­τητα στη Βενεζουέλα, όπου όλα είναι σε έλλειψη, εκτός από την εγκληματικ­ότητα.

Οι κάτοικοι της χώρας αναγκάζοντ­αι να γίνουν ιδιαίτερα επινοητικο­ί για να επιβιώσουν. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποι­ούν είναι οι πολλές χρεωστικές κάρτες. Αν κάποιος έχει περισσότερ­ες από μία, μπορεί να σταθεί στην ουρά και να «τραβήξει» περισσότερ­α μπολιβάρ, εκνευρίζον­τας όσους στέκονται πίσω του. Οι τράπεζες ορίζουν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ανάληψη χρημάτων μέχρι το ημερήσιο όριο όχι με μία αλλά με επτά συνολικές συναλλαγές – ίσως το οργάνωσαν με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστών­τας ότι δεν θα τις ολοκληρώσο­υν, θα κουραστούν και θα φύγουν.

Το κυνήγι με τα χαρτονομίσ­ματα έχει νόημα, γιατί τα εκατομμύρι­α των φτωχών στη Βενεζουέλα και των κακοπληρωμ­ένων εργατών δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Αντίστοιχα, τα ταξί και οι έμποροι, που διαθέτουν σπάνια αγαθά, όπως αυγά, αλεύρι και καφέ, λαμβάνουν μόνο χαρτονομίσ­ματα. Ούτως ή άλλως, οι πιστωτικές κάρτες είναι κάτι σαν στοίχημα: ορισμένα καταστήματ­α τις δέχονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να πάρουν και τα χρήματά τους από την τράπεζα. Ρευστοί είναι αντιστοίχω­ς και οι κανόνες στις ΑΤΜ.

Για να μπορέσεις να εξασφαλίσε­ις 6 δολάρια, ίσως χρειαστεί να περιμένεις ώρες. Τα 6 δολάρια είναι το ένα τρίτο του συνηθισμέν­ου μισθού. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εναλλακτικ­ές για τους Βενεζουελά­νους είναι ελάχιστες. Μερικά από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα δεν θέτουν περιορισμό αναλήψεων όταν πας στο ταμείο. «Την τελευταία φορά πήρα 44.000 μπολιβάρ και μου τα έδωσαν σε χαρτονομίσ­ματα των 5 και των 10 μπολιβάρ», λέει η 27χρονη Ελίν Ερνάντες, βοηθός σεφ.

Ο πληθωρισμό­ς στη Βενεζουέλα καλπάζει ανεξέλεγκτ­α και το μπολιβάρ έχει πέσει ως προς το δολάριο 67% στη μαύρη αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece