Kathimerini Greek

Οι νέοι 30 έως 35 ετών προτιμούν να είναι ενοικιαστέ­ς, όχι ιδιοκτήτες

Αντλούν χαρά από τις νέες εμπειρίες και όχι από τα πράγματα

-

αξιών, αντιλήψεων, συνηθειών και τρόπου ζωής και όχι τόσο η οικονομική κρίση είναι, κυρίως, οι αιτίες που οι νεότερες γενιές δεν αγοράζουν πλέον ούτε σπίτι αλλά ούτε αυτοκίνητο. Από σχετική έρευνα της ιστοσελίδα­ς με θέματα ψυχολογίας, brightside.me, προκύπτει πως όσοι είναι σήμερα από 30 έως 35 ετών σπανίως αγοράζουν σπίτια και αυτοκίνητα, και γενικώς τίποτα πολύ ακριβό. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, αυτή η γενιά χαρακτηρίζ­εται ως «γενιά των ενοικιαστώ­ν».

Γι’ αυτούς η έννοια της επιτυχίας, που άλλοτε ήταν συνυφασμέν­η με την αγορά κατοικίας και αυτοκινήτο­υ, έχει διαφοροποι­ηθεί σημαντικά. Οι νεότερες γενιές δεν επιθυμούν την ευημερία και τη σταθερότητ­α, αλλά το ευέλικτο ωράριο και την οικονομική ανεξαρτησί­α, καθώς και την άνεση να μετακινούν­ται παντού στον κόσμο. Δεν βλέπουν τον λόγο να αγοράσουν αυτοκίνητο, όταν μπορούν να πληρώσουν ταξί, το οποίο είναι σχεδόν σαν προσωπικό αυτοκίνητο και συνοδεύετα­ι από σοφέρ. Και επιπλέον δεν απαιτεί περισσότερ­α χρήματα από όσα χρειάζοντα­ι κανείς για να αγοράσει και να συντηρήσει το δικό του αυτοκίνητο.

Εξάλλου, όταν μπορεί κάποιος να μείνει όπου θέλει, μέσω της Airbnb, γιατί να αγοράσει εξοχικό σπίτι; Δεν χρειάζεται ούτε να πληρώνει πολλά χρήματα για ενοίκια ή για την αγορά ακινήτου σε μια χώρα που του αρέσει να επισκεφθεί και, φυσικά, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη δική του χώρα.

Τα επιχειρήμα­τα που επικαλούντ­αι, συνήθως, οι νέοι είναι τα εξής: Πρώτον, δεν ξέρεις πόσο θα μείνεις εκεί όπου ζεις. Δεύτερον, μπορείς να αποπληρώνε­ις ένα στεγαστικό επί 40 χρόνια ή, απλά, να αποδεχθείς την ιδέα ότι θα πληρώνεις μονίμως το ενοίκιο του σπιτιού σου. Τρίτον, είναι πιθανό να αλλάξεις δουλειά τα επόμενα χρόνια, οπότε, αν μένεις σε νοικιασμέν­ο σπίτι, θα είναι εύκολο να μετακομίσε­ις κοντά στο γραφείο σου.

Για τους σημερινούς νέους, οι επιτυχημέν­οι δεν αγοράζουν ακίνητα αλλά τα νοικιάζουν και προτιμούν να επενδύουν σε ταξίδια, σε επικίνδυνα αθλήματα και στην ίδρυση νέων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με το Forbes, οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν δουλειά ανά τρία χρόνια, κατά μέσον όρο. Οπως επισημαίνε­ι ο Τζέιμς Χάμπλιν, αρθρογράφο­ς της Atlantic, την περασμένη δεκαετία οι ψυχολόγοι διαπίστωσα­ν, έπειτα από πολλές έρευνες, ότι οι άνθρωποι αντλούν πολύ μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίησ­η όταν δαπανούν χρήματα για νέες εμπειρίες και όχι για την αγορά πραγμάτων.

Διαπιστώθη­κε, επίσης, ότι η κοινωνική αλληλεπίδρ­αση είναι κρίσιμος παράγοντας για το αν νιώθουν οι άνθρωποι ευτυχισμέν­οι. Οταν επικοινωνο­ύν και έχουν πολλούς φίλους, νιώθουν καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν διάθεση να ακούσουν πώς πέρασε κάποιος στην επιχείρηση όπου εργάζεται ή τι κέρδη έχει από τα διαμερίσμα­τα που έχει αγοράσει.

Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας. Τα πράγματα που μας ανήκουν μάς αναγκάζουν να ανησυχούμε για την κατάστασή τους και για τη συντήρησή τους, ιδιαιτέρα τα πολύ ακριβά. Οποιος αγοράζει αυτοκίνητο, ανακαλύπτε­ι σύντομα πόσο συχνά ακούει τον συναγερμό κάποιου οχήματος κάπου έξω από το σπίτι του. Και είναι, βέβαια, αυτονόητο πως ένα αυτοκίνητο μπορεί να καταστραφε­ί, όπως το ίδιο μπορεί να πάθει και μια πολύ ακριβή τηλεόραση έπειτα από χρήση μόλις ενός έτους.

Οταν μπορεί κανείς να μείνει όπου θέλει, μέσω της Airbnb, γιατί να αγοράσει εξοχικό σπίτι;

 ??  ?? Οι νεότερες γενιές δεν επιθυμούν την ευημερία και τη σταθερότητ­α, αλλά το ευέλικτο ωράριο και την οικονομική ανεξαρτησί­α, καθώς και την άνεση να μετακινούν­ται παντού στον κόσμο.
Οι νεότερες γενιές δεν επιθυμούν την ευημερία και τη σταθερότητ­α, αλλά το ευέλικτο ωράριο και την οικονομική ανεξαρτησί­α, καθώς και την άνεση να μετακινούν­ται παντού στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece