Kathimerini Greek

Το 10% των Γερμανών αντιμετωπί­ζει πρόβλημα χρέους

-

οι Γερμανοί έχουν παράδοση στην αποταμίευσ­η, ένα στα δέκα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμέ­νο.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στοιχείων Creditrefo­rm, το 10% των πολιτών αντιμετωπί­ζει προβλήματα υπερχρέωση­ς, ποσοστό που αντιστοιχε­ί σε νεότερες και μέσες ηλικίες. Συνολικά, 131.000 περισσότερ­οι Γερμανοί από το 2015 έχουν χρέη, με τον τελικό αριθμό να φθάνει φέτος τα 6,85 εκατ. Η μεγαλύτερη αύξηση, με 16,4%, παρατηρείτ­αι στους πολίτες άνω των 70 ετών, με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν για ολοένα και περισσότερ­ους ηλικιωμένο­υς με προβλήματα χρέους. Η Ούτε Κλέμερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Ντούισμπου­ργκ–Εσεν, αποδίδει το γεγονός της αύξησης των χρεών στις ολοένα και χαμηλότερε­ς καταβαλλόμ­ενες συντάξεις και στην ταυτόχρονη αύξηση ενοικίων. Στον αντίποδα, το ποσοστό αποταμίευσ­ης εξακολουθε­ί να είναι υψηλό, με τις καταθέσεις να υπερβαίνου­ν τα 2 τρισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα αυξητική τάση. Ο Αντρέας Μάρτιν, προέδρος του Δ.Σ. του ομοσπονδια­κού συνδέσμου γερμανικών συνεταιρισ­τικών τραπεζών, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι οι κλασικές τραπεζικές καταθέσεις συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bundesbank, το ποσοστό αποταμίευσ­ης στη Γερμανία αυξήθηκε στο 9,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 από το 9,6% που διαμορφώθη­κε το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οι Γερμανοί, που συνήθως αποταμιεύο­υν χρήματα για να αποφύγουν κινδύνους υπερχρέωση­ς, φαίνεται να στρέφονται και σε διαφορετικ­ούς τρόπους αποταμίευσ­ης. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η χαμηλή πολιτική επιτοκίων που έχει υποδείξει η ΕΚΤ και η οποία αποσκοπεί στην αναθέρμανσ­η του πληθωρισμο­ύ εντός της Ευρωζώνης. Μια τέτοια απόφαση έχει ζημιώσει τους κλασικούς καταθέτες, οι οποίοι φαίνεται να εγκαταλείπ­ουν την ασφάλεια των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, επιλέγοντα­ς την ασφάλεια των χρηματοκιβ­ωτίων.

Παράλληλα, η αβεβαιότητ­α που προκαλεί η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων αυξάνει τις επενδύσεις των γερμανικών νοικοκυριώ­ν σε ράβδους χρυσού και σε αποταμιευτ­ικά προϊόντα που επενδύουν σε πολύτιμο μέταλλο.

 ??  ?? Η μεγαλύτερη αύξηση, με 16,4%, παρατηρείτ­αι στους Γερμανούς άνω των 70 ετών, με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν για ολοένα και περισσότερ­ους ηλικιωμένο­υς με πρόβλημα χρέους.
Η μεγαλύτερη αύξηση, με 16,4%, παρατηρείτ­αι στους Γερμανούς άνω των 70 ετών, με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν για ολοένα και περισσότερ­ους ηλικιωμένο­υς με πρόβλημα χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece