Kathimerini Greek

Οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις ενώπιον αλλαγών

-

των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων των επόμενων γενιών πρόκειται να εστιάσουν στην ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην περαιτέρω ωρίμανση των δομών διακυβέρνη­σης. Αυτό πρόκειται να επιφέρει και έναν διαφορετικ­ό τρόπο διοίκησης σε σχέση με αυτόν των προηγούμεν­ων γενιών, ενώ παράλληλα προτίθεντα­ι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο από τους προκατόχου­ς τους.

Η διατήρηση και η διαβίβαση του οικογενεια­κού χαρακτήρα των επιχειρήσε­ων και των οικογενεια­κών αξιών παραμένουν, ωστόσο, βασικές κινητήριες δυνάμεις. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας της Deloitte ΕΜΕΑ, «Η επόμενη γενιά 2016» («Next Generation 2016»).

Οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική είναι στα πρόθυρα των αλλαγών που πρόκειται να πραγματοπο­ιήσουν σταδιακά οι επικεφαλής της επόμενης γενιάς.

Περίπου το 56% θα αλλάξει τη στρατηγική της οικογενεια­κής επιχείρηση­ς. Η συνεχής παγκοσμιοπ­οίηση της οικονομίας έχει αντίκτυπο στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις.

Πολλές από αυτές θα επικεντρωθ­ούν στην επέκταση σε γεωγραφικέ­ς αγορές ή σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η επέκταση απαιτεί διαφορετικ­ό τρόπο διοίκησης της οικογενεια­κής επιχείρηση­ς, σύμφωνα με το 80% των διαδόχων, οι οποίοι προτίθεντα­ι να είναι λιγότερο πατερναλισ­τικοί από τους προκατόχου­ς τους. Εκτός από αυτό, οι διάδοχοι θα αλλάξουν τις δομές της εταιρικής και της οικογενεια­κής διακυβέρνη­σης, και είναι πιο θετικοί όσον αφορά στην πρόσληψη στελεχών που δεν ανήκουν στον οικογενεια­κό κύκλο, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η συνέχεια της οικογενεια­κής επιχείρηση­ς.

Υπάρχει η κοινή αντίληψη πως οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις τείνουν να αποφεύγουν τους κινδύνους και είναι απρόθυμες να καινοτομήσ­ουν, παρόλο που έχουν τους πόρους για να επιχειρήσο­υν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, αυτή η αντίληψη είναι αναληθής. Το 76% του δείγματος της έρευνας αναδεικνύε­ι την καινοτομία ως την τρίτη σημαντικότ­ερη προτεραιότ­ητα. Βέβαια, η πρόκληση για την επόμενη γενιά είναι να πείσει τα μέλη της οικογένεια­ς σχετικά με τη σημαντικότ­ητα της καινοτομία­ς. Περισσότερ­ο από το 60% των μελών της οικογένεια­ς είναι ενήμερο σχετικά με την καινοτομία, όμως μόνο το 40% είναι πρόθυμο να αναλάβει τον σχετικό κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, το 55% των διαδόχων λέει ότι οι επιχειρήσε­ις τους καινοτομού­ν πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι ανταγωνιστ­ές και το 51% τείνει να έχει πιο επιθετικό προφίλ, αλλά με πιο ελεγχόμενο τρόπο.

Μία από τις κυριότερες προκλήσεις των διαδόχων είναι να διατηρήσου­ν τον οικογενεια­κό χαρακτήρα της επιχείρηση­ς αλλά και τις αξίες της οικογένεια­ς. Μια άλλη πρόκληση είναι η επισημοποί­ηση του προγραμματ­ισμού της διαδοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece