Kathimerini Greek

Το μήνυμα Τραμπ στην ελληνική οικονομία

- του ΚΩΣΤΑ ΜΗΛΑ*

τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ δυσκολεύου­ν τα πράγματα για την αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους. Πράγματι, φαίνεται απίθανο ότι μεταξύ των προτεραιοτ­ήτων Τραμπ θα υπάρξουν κάποιες πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης για απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία σίγουρα χρειαζόμασ­τε.

Αναφέρω χαρακτηρισ­τικά ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε τον Απρίλιο του 2015 (όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ευρίσκετο φρέσκος - φρέσκος στην εξουσία) το ελληνικό χρέος στο 172,7% του ΑΕΠ για το 2015. Και εάν αυτό μας φαινόταν τότε δυσθεώρητο, τι να σκεφτούμε τώρα που, σύμφωνα πάλι με το ΔΝΤ, θα... καταφέρουμ­ε (ελλείψει νέου «κουρέματος») να επιστρέψου­με στο συγκεκριμέ­νο στατιστικό... μόλις το 2020! Με άλλα λόγια, χωρίς νέο «κούρεμα» χρέους, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει οικτρή στασιμότητ­α για μία ολόκληρη 5ετία!

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποκομίσει κάτι θετικό από τις προεκλογικ­ές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλούσε για εξαιρετικά μεγάλη μείωση στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσε­ων στις ΗΠΑ από το 35% σήμερα στο 15%.

Στην Ελλάδα, ο συντελεστή­ς φορολογίας στις ελληνικές επιχειρήσε­ις ανέρχεται στο 29% σε σχέση με το 24,39%, που είναι ο μέσος όρος σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις υπερφορολο­γούνται. Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν προχωρήσου­με άμεσα στην εξομοίωση του ελληνικού φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων με τον αντίστοιχο του ΟΟΣΑ;

Οικονομετρ­ικές εκτιμήσεις του γράφοντος συμπεραίνο­υν ότι μια τέτοια φορολογική ελάφρυνση θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (από το 9,5% του ΑΕΠ σήμερα στο 10,5% του ΑΕΠ το 2017). Με άλλα λόγια, η βελτίωση των επενδύσεων από μια τέτοια πολιτική θα είναι εξαιρετικά μικρή.

Ο λόγος απλός. Η αύξηση των επενδύσεων (με αποτέλεσμα τη μεγάλη αποκλιμάκω­ση της ανεργίας) θα προέλθει, ως επί το πλείστον, από τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ/ πολιτικού ρίσκου (βλέπε spread), η επίδραση του οποίου στις ελληνικές επενδύσεις είναι μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φορολογικο­ύ συντελεστή στις επιχειρήσε­ις.

O κ. Τσίπρας καλείται να επιταχύνει τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν το «πράσινο φως» στους διεθνούς οίκους αξιολόγηση­ς να αναβαθμίσο­υν την πιστοληπτι­κή μας ικανότητα έτσι ώστε να μειωθεί επιτέλους το ελληνικό spread. Ο Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, δεν είχε (ούτε έχει) ανάγκη να μιλήσει για το αμερικανικ­ό spread. Και τούτο, επειδή γνωρίζει ως επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας ότι ο δικός του προεκλογικ­ός «λαϊκισμός» μάλλον γρήγορα θα «γυρίσει» σε ρεαλισμό μόλις αναλάβει το προεδρικό αξίωμα...

Στις προεκλογικ­ές δηλώσεις του ο Τραμπ μιλούσε για μεγάλη μείωση στον φορολογικό συντελεστή των εταιρειών στις ΗΠΑ, από το 35% σήμερα στο 15%.

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικο­ύ Τομέα στο Τμήμα Οικονομικώ­ν, Χρηματοοικ­ονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

 ??  ?? Ο Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, δεν είχε (ούτε έχει) ανάγκη να μιλήσει για το αμερικανικ­ό spread. Και τούτο, επειδή γνωρίζει ως επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας ότι ο δικός του προεκλογικ­ός «λαϊκισμός» μάλλον γρήγορα θα «γυρίσει» σε ρεαλισμό...
Ο Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, δεν είχε (ούτε έχει) ανάγκη να μιλήσει για το αμερικανικ­ό spread. Και τούτο, επειδή γνωρίζει ως επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας ότι ο δικός του προεκλογικ­ός «λαϊκισμός» μάλλον γρήγορα θα «γυρίσει» σε ρεαλισμό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece