Kathimerini Greek

Δυσοίωνα τα μηνύματα και για το 2017

Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Τιμές που αν ίσχυαν στο πρόσφατο παρελθόν πριν από την οικονομική κρίση θα πυροδοτούσ­αν «φρενίτιδα» συναλλαγών, προσφέρουν πλέον μια σειρά ποιοτικών περιοχών στο λεκανοπέδι­ο Αττικής, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της πιστοποιημ­ένης εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services. Χαρακτηρισ­τικό το παράδειγμα του Χολαργού, όπου μια νεόδμητη κατασκευή πωλείται σήμερα αντί περίπου 2.350 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, όπως και του Αμαρουσίου, όπου με το πέρας του τρίτου τριμήνου η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσμα­τος δεν ξεπερνά τα 1.830 ευρώ/τ.μ. Το 2008, στο απόγειο της αγοράς κατοικίας, η απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου στις παραπάνω περιοχές κόστιζε τουλάχιστο­ν 2.800 - 3.000 ευρώ/τ.μ. στην περίπτωση του Π. Φαλήρου και 2.500 ευρώ/τ.μ. στην περίπτωση του Αμαρουσίου.

Ακόμα πιο προσιτές είναι οι τιμές στα παλιότερα ακίνητα, ηλικίας από 15 έτη και πάνω. Ακίνητα που κατασκευάσ­τηκαν τις προηγούμεν­ες δεκαετίες στην πε- ριοχή του Περιστερίο­υ στοιχίζουν πλέον 860 ευρώ/τ.μ. ενώ στους Αμπελοκήπο­υς, ανάλογης ηλικίας διαμερίσμα­τα στοιχίζουν σήμερα 900 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, στον Χολαργό, τέτοια ακίνητα κοστίζουν πλέον 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ στο Μαρούσι, το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνε­ται στα 1.055 ευρώ/τ.μ., με βάση τα στοιχεία της Geoaxis. Ασφαλώς, εν μέσω της οικονομική­ς κρίσης και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των νοικοκυριώ­ν σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση, είναι σαφές ότι ακό- μα και σε αυτό το ύψος τιμών οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, ιδιοκτήτη της Geoaxis και ορκωτό εκτιμητή RICS, παρότι ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθ­ηκε στο 2,2% το φετινό τρίτο τρίμηνο, η πτωτική πορεία των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης. Ο κ. Ξυλάς υποστηρίζε­ι πως οι σημαντικές καθυστερήσ­εις στην έναρξη σημαντικών έργων στην αγορά ακινήτων, όπως το Ελληνικό και το παράκτιο μέτωπο, που περιλαμβάν­ει διάφορα έργα, όπως επίσης και η ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότ­ησης μικρότερων αναπτύξεων, όπως π.χ. κατοικιών, λειτουργού­ν επιβαρυντι­κά για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Επίσης, σημαντικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και οι οικονομικο­ί μετανάστες, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν απορροφήσε­ι σημαντικό μέρος των προς διάθεση ακινήτων, σήμερα αδυνατούν να συνεισφέρο­υν στη μείωση του υφιστάμενο­υ αποθέματος των 200.000 απούλητων κατοικιών. Ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει και από τους πλειστηρια­σμούς πρώτης κατοικίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθε­ί ακόμα περισσότερ­ο το σκέλος της προσφοράς ακινήτων σε μια ήδη επιβαρυμέν­η αγορά.

 ??  ?? Ακίνητα που κατασκευάσ­τηκαν τις προηγούμεν­ες δεκαετίες στο Περιστέρι στοιχίζουν πλέον 860 ευρώ/τ.μ. ενώ στους Αμπελοκήπο­υς 900 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, στον Χολαργό, τέτοια ακίνητα κοστίζουν 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ στο Μαρούσι,...
Ακίνητα που κατασκευάσ­τηκαν τις προηγούμεν­ες δεκαετίες στο Περιστέρι στοιχίζουν πλέον 860 ευρώ/τ.μ. ενώ στους Αμπελοκήπο­υς 900 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, στον Χολαργό, τέτοια ακίνητα κοστίζουν 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ στο Μαρούσι,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece