Kathimerini Greek

Υπερβολικέ­ς οι τιμές πώλησης διαμερισμά­των στο Μανχάταν

-

προσδοκίες των πωλητών αποδίδεται η πτώση των αγοραπωλησ­ιών μεταχειρισ­μένων διαμερισμά­των στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το τελευταίο διάστημα. Το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι συναλλαγές ακινήτων αξίας μικρότερης των 3 εκατ. δολαρίων, δηλαδή κατοικιών που δεν εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των πολυτελών διαμερισμά­των, υποχώρησαν κατά 20% παρότι υπάρχει ζήτηση και μάλιστα σημαντική.

Το πρόβλημα οφείλεται στις υπερβολικέ­ς απαιτήσεις των πωλητών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας StreetEasy που αναφέροντα­ι σε σχε- τικό δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Μπλούμπεργ­κ, κατά το τρέχον έτος, οι πωλητές ακινήτων που αγόρασαν το 2010 ζητούσαν 47% υψηλότερη τιμή κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με εκείνη που οι ίδιοι είχαν καταβάλει προ εξαετίας.

Αντίστοιχα, όσοι αγόρασαν διαμέρισμα στο Μανχάταν το 2011, το πωλούν σήμερα με τιμή 42% υψηλότερη κατά μέσον όρο, ενώ οι πωλητές ακινήτων του 2012 ζητούν μέση υπεραξία της τάξεως του 35%.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Miller Samuel Inc., Τζόναθαν Μίλερ, αυτή η αποσύνδεση των πωλητών από την αγορά και τις πραγματικέ­ς αξίες των κατοικιών είναι ένας από τους βασικότερο­υς λόγους για τους οποίους έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις. Αλλωστε, οι τιμές στις οποίες γίνονται σήμερα πράξεις είναι μόλις 11% υψηλότερες των αντιστοίχω­ν του 2011, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνε­ται σε 950.000 δολάρια, ή περίπου 900.000 ευρώ.

Οι υψηλές ζητούμενες τιμές άρχισαν να εμφανίζοντ­αι όταν στην αγορά καταγραφότ­αν σημαντική έλλειψη περισσότερ­ο προσιτών οικονομικά διαμερισμά­των. Ηταν η περίοδος που οι περισσότερ­οι κατασκευασ­τές είχαν εστιάσει στις πολυτελείς κατασκευές, με αποτέλεσμα τα φθηνότερα πωλούμενα ακίνητα να είναι λιγοστά. Τότε, όσοι πωλούσαν τα ακίνητά τους μπορούσαν να κεφαλαιοπο­ιήσουν σημαντικές υπεραξίες, καθώς πολύ συχνά πραγματοπο­ιούνταν άτυπες πλειοδοσίε­ς μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων αγοραστών, ακριβώς λόγω της ένδειας ακινήτων.

Κατά το περυσινό τρίτο τρίμηνο, οι αγοραστές κατέβαλαν τιμήματα αντίστοιχα ή υψηλότερα των ζητούμενων στο 31% του συνόλου των συναλλαγών κατοικιών στο Μανχάταν. Το φετινό τρίτο τρίμηνο, το σχετικό ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 17% και αιτία είναι ότι το απόθεμα των μεταχειρισ­μένων κατοικιών που διατίθεντα­ι προς πώληση είναι 53% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ήταν διαθέσιμο στο τέλος του 2013.

Οι πωλητές που αγόρασαν ακίνητα το 2010 ζητούν 47% υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με εκείνη που είχαν καταβάλει προ εξαετίας.

 ??  ?? Η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισ­μένων διαμερισμά­των στο Μανχάταν διαμορφώνε­ται σε 950.000 δολ.
Η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισ­μένων διαμερισμά­των στο Μανχάταν διαμορφώνε­ται σε 950.000 δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece