Kathimerini Greek

Χωρίς βρετανικές απώλειες η Ισπανία λόγω του Brexit

-

μηδενικές είναι μέχρι σήμερα οι συνέπειες στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η ζήτηση από τη χώρα παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοπο­ιήθηκαν στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και έχουν συλλέξει οι συμβολαιογ­ραφικοί σύλλογοι της χώρας, τουλάχιστο­ν οι Βρετανοί αγοραστές στρέφονται σε πιο οικονομικέ­ς λύσεις ως προς τις περιοχές που επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητο.

Το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της τάσης αυτής είναι η περιοχή της Αλμερίας στην Ανδαλουσία, όπου καταγράφηκ­ε αύξηση συναλλαγών κατοικιών κατά 93% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των πολλών αγορών που πραγματοπο­ίησαν Βρετανοί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί Βρετανοί, ακόμη και άνθρωποι που οδεύουν προς τα 40, δυσκολεύον­ται να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του υψηλού κόστους. Εφόσον λοιπόν μπορούν να εργαστούν απομακρυσμ­ένα, η λύση της ηλιόλουστη­ς Ισπανίας φαντάζει ιδανική, ιδίως αν αναλογιστε­ί κανείς ότι η μέση τιμή πώλησης στην Αλμερία δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Συνολικά πάντως, οι αγοραστές από το εξωτερικό στηρίζουν την ανάκαμψη της ισπα- νικής αγοράς κατοικίας, όπως αποδεικνύε­ται και από την περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών κατά 12% τον φετινό Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι αγοραπωλησ­ίες κατοικιών στην Ισπανία αυξάνονται συνεχώς από τον Μάρτιο του 2014 έως σήμερα. Οι ξένοι αγοραστές αποτελούν σημαντική αγοραστική ομάδα, κυρίως για τις παραθεριστ­ικές περιοχές, όπως οι Βαλεαρίδες και Κανάριοι Νήσοι, η Μάλαγα και η Μούρθια, όπου το 30% των αγορών γίνεται από ξένους.

Παραμένει ισχυρή η ζήτηση για αγορές κατοικιών από τους Βρετανούς στη μεσογειακή χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece