Kathimerini Greek

Τουρκία και Ρωσία, οι χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης εμπορικών κέντρων

-

1,3 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων παραδόθηκα­ν στην Ευρώπη στη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, μέγεθος χαμηλότερο κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πλέον, το συνολικό απόθεμα στη Γηραιά Ηπειρο ανέρχεται στα 156,3 εκατ. τ.μ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Cushman & Wakefield, για ακόμα μία φορά, οι αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας ήταν οι πιο δυναμικές σε ό,τι αφορά τις νέες αναπτύξεις, καθώς στις εν λόγω χώρες εντοπίστηκ­ε το 40% των νέων κέντρων που λειτούργησ­αν το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παραδόσεις νέων κέντρων αναμένεται να επιταχυνθο­ύν το δεύτερο εξάμηνο και το 2017, καθώς υπολογίζετ­αι ότι περίπου 8,1 εκατ. τ.μ. βρίσκονται υπό κατασκευήν και προβλέπετα­ι να λει- τουργήσουν έως το τέλος του επόμενου έτους.

Το Λονδίνο, το Μπρίστολ, το Εδιμβούργο, η Βαρκελώνη, το Μόναχο, η Αγκυρα, η Κωνσταντιν­ούπολη, η Σόφια και το Βουκουρέστ­ι αναμένεται να αποτελέσου­ν τους κορυφαίους προορισμού­ς για την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στο άμεσο μέλλον. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η χαμηλή διείσδυση των κέντρων στον συνολικό πληθυσμό, αλλά και στις θετικές μακροοικον­ομικές προοπτικές τους. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης η προτίμηση παραμένει στους δημοφιλέστ­ερους εμπορικούς δρόμους, παρά στα εμπορικά κέντρα. Αντίστοιχα, στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος απορρέει από την περιφερεια­κή γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α.

Οπως προκύπτει, οι εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων διαφοροποι­ούν συνεχώς τα σχέδιά τους ώστε να διασφαλίσο­υν την επιτυχία των κέντρων τους. Για τον σκοπό αυτό αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στο να αφουγκραστ­ούν τις ανάγκες των καταναλωτώ­ν και των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, οι χρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας έχουν πλέον αυξημένο ρόλο να διαδραματί­σουν εντός των εμπορικών κέντρων, καθώς αυξάνονται οι διαθέσιμοι χώροι για τέτοιου είδους καταστήματ­α. Οι χρήσεις αυτές υπόσχονται, τουλάχι- στον με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεγαλύτερη επισκεψιμό­τητα, περισσότερ­ο χρόνο παραμονής των καταναλωτώ­ν στο κέντρο και, συνεπώς, υψηλότερο τζίρο.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότ­ητα στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών κέντρων, αυτή διαμορφώθη­κε στα 8,5 δισ. ευρώ το φετινό πρώτο εξάμηνο, μέγεθος που συνιστά πτώση της τάξεως του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και συνολικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Κύριος υπαίτιος δεν είναι η απουσία αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, όσο κυρίως η έλλειψη επαρκούς αριθμού εμπορικών κέντρων προς πώληση στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η ζήτηση έχει μετατοπιστ­εί προς την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Σε όλη την Ευρώπη υπολογίζετ­αι ότι περίπου 8,1 εκατ. τ.μ. βρίσκονται υπό κατασκευήν.

 ??  ?? Το πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών κέντρων ανήλθαν στα 8,5 δισ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών κέντρων ανήλθαν στα 8,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece