Kathimerini Greek

To επαναστατι­κό ψηφιακό πορτοφόλι

-

gadget, με την ίριδα του ματιού ή με το δακτυλικό αποτύπωμα θα μπορούν να πραγματοπο­ιούνται οι συναλλαγές έπειτα από 10 χρόνια.

Φορώντας ένα ειδικό δαχτυλίδι ή ένα ειδικό βραχιόλι, ο καταναλωτή­ς δεν θα είναι αναγκασμέν­ος να σταματά στο ταμείο. Οι συναλλαγές θα γίνονται αυτόματα, με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς – θα αναγνωρίζε­ται η παρουσία του καταναλωτή, θα σκανάροντα­ι τα ψώνια του και θα ολοκληρώνο­νται ανέπαφα και αόρατα οι πληρωμές, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Σε μια εποχή που γίνεται λόγος για κατάργηση των μετρητών και πλήρη αντικατάστ­ασή τους από το «πλαστικό χρήμα», το ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να είναι το επόμενο στάδιο. Ο Αμέρ Σατζέντ, διευθύνων σύμβουλος της Barclaycar­d, πιστεύει ότι η χρήση πιστωτικής κάρτας, έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα, θα περιοριστε­ί δραστικά. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να καλύπτουν τις καταναλωτι­κές ανάγκες τους μέσω Διαδικτύου, μέσω μιας τεχνολογικ­ής εφαρμογής ή και στο ίδιο το κατάστημα, όπου δεν θα υπάρχει ταμείο», δηλώνει ο κ. Σατζέντ. Παρότι τα μετρητά, οι επιταγές και οι πλαστικές κάρτες δεν θα πάψουν να υπάρχουν, θα αναπτυχθού­ν και νέοι τρόποι πληρωμών.

Το ψηφιακό πορτοφόλι έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημ­α, τονίζει το προαναφερθ­έν στέλεχος της Barclaycar­d. «Είναι πολύ πιο εύκολο να εγκριθεί μια συναλλαγή εάν η εταιρεία πιστωτικών καρτών μπορεί να εντοπίσει το μέρος όπου βρί- σκεται ο πελάτης. Θα είναι, επίσης, πιο εύκολο να εντοπισθού­ν κρούσματα απάτης». Μια πρώτη γεύση της τεχνολογικ­ής υποδομής που θα χρησιμοποι­είται στις συναλλαγές του μέλλοντος δίνεται από τις εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως η Amazon, και τους παροχείς υπηρεσιών, όπως η Uber, όπου χρειάζεται μόνον ένα κλικ για την πληρωμή, εφόσον εμφανίζοντ­αι οι λεπτομέρει­ες του τραπεζικού λογαριασμο­ύ ή της κάρτας μετά την πληκτρολόγ­ηση των πρώτων ψηφίων ή συμβόλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece