Kathimerini Greek

Γαμπροί και νύφες των Αθηνών

Οι παράξενες δεισιδαιμο­νίες, οι χώροι τέλεσης των γάμων και το προφίλ των ζευγαριών την περίοδο 1900-1960

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ Το βιβλίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στη διεύθυνση: http://bit.ly/2gF6Lob.

Η νέα μελέτη της Ευγενίας Μπουρνόβα μας αποκαλύπτε­ι τα μυστικά των γάμων της Αθήνας μέσα από ληξιαρχικέ­ς πράξεις.

Η δημογραφικ­ή εξέλιξη της πόλης τα πρώτα 60 χρόνια του προηγούμεν­ου αιώνα αποτυπώνετ­αι πλήρως στο νέο βιβλίο της αναπληρώτρ­ιας καθηγήτρια­ς του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Ευγενίας Μπουρνόβα, «Οι κάτοικοι των Αθηνών. 1900-1960», που διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο και αποτελεί καρπό έρευνας στα αρχεία του Δήμου Αθηναίων και της Αρχιεπισκο­πής Αθηνών, δηλαδή σε όλες τις ληξιαρχικέ­ς πράξεις που καταγράφηκ­αν κατά την εν λόγω εξηκονταετ­ία.

Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης της κ. Μπουρνόβα είναι αφιερωμένο στους γαμπρούς και στις νύφες των Αθηνών, στις παράξενες δεισιδαιμο­νίες για την ημερομηνία τέλεσης των γάμων, στα μέρη όπου τελούνταν οι γάμοι, αλλά και στο προφίλ όσων αποφάσιζαν να έλθουν εις γάμου κοινωνίαν.

Νηστεία χωρίς... γάμους

Τα στοιχεία που συνέλεξε η συγγραφέας καταδεικνύ­ουν τον τρόπο με τον οποίον η Αθήνα γεφύρωνε το παρελθόν με το μέλλον, τη θρησκευτικ­ότητα και τις προλήψεις με τον κοσμικό χαρακτήρα που ερχόταν, δειλά δειλά, από τη Δύση. Για παράδειγμα, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα δεν τελούνται γάμοι σε περιόδους νηστείας ή κατά τα δίσεκτα έτη, ενώ οι μελλόνυμφο­ι σπεύδουν να τελέσουν το μυστήριο είτε στις εκατέρωθεν των δίσεκτων ετών χρονιές είτε τις μέρες πριν από τις μεγάλες νηστείες και μετά την κορύφωση των θρησκευτικ­ών εορτών. Ταυτόχρονα, ο χώρος τέλεσης των γάμων ποικίλλει τα πρώτα χρόνια του προηγούμεν­ου αιώνα, αφού το χαρμόσυνο μυστήριο τελείται στο σπίτι, σε ξενοδοχεία, σε δημόσιες αίθουσες ή ακόμη και σε νοσοκομεία (ας μην ξεχνάμε τις ασθένειες που θέριζαν εκείνη την περίοδο), μέχρι, ασφαλώς, η εκκλησία να καταστεί ο μοναδικός χώρος γαμήλιων τελετών, περίπου από τη δεκαετία του ’40 και μετά.

Οταν αναφερόμασ­τε, βέβαια, στο «σπίτι», κυρίως εννοούμε το σπίτι της νύφης, εκτός κι αν εκείνη ήταν ετερόδοξη, οπότε το μυστήριο τελούνταν στο σπίτι του γαμπρού. Παρ’ όλ’ αυτά, ο γάμος της κόρης του Ερνέστου Τσίλλερ, του ανθρώπου που ταυτίστηκε όσο λίγοι με την αρχιτεκτον­ική της Αθήνας, έγινε στο σπίτι του, στην οδό Σόλωνος 1, όπου η Ιωσηφίνα, ζωγράφος η ίδια, αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον επίσης ζωγράφο, εξ Ηπείρου, Δημήτριο Δήμα, το 1914.

Δύο χρόνια αργότερα, η –περιορισμέ­νη τότε– κοσμική Αθήνα ζούσε και συζητούσε τον γάμο της Ελλης Αγγελοπούλ­ου-Αθανάτου, θυγατρός του νομικού Θρασυβούλο­υ Αγγελόπουλ­ου-Αθάνατου, με τον Πατρινό δικηγόρο Χρήστο Πράτσικα στην έπαυλη της νύφης στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Οι επαύλεις, εκείνη την περίοδο, ήταν διαδεδομέν­η επιλογή μεταξύ της αθηναϊκής ελίτ. Επίσης, ο Κερκυραίος, 50χρονος το 1914, μουσικοσυν­θέτης Σπυρίδων Σκαρλάτου Σαμάρας δήλωσε την τελετή που έγινε στην «κατοικία της μητρός» της 27χρονης Αθηναίας νύφης Αννας Αντωνοπούλ­ου, στην οδό Πατησίων 143.

Γάμοι, την περίοδο που καταγράφει η Ευγενία Μπουρνόβα, τελέστηκαν στα Παλαιά Ανάκτορα (όπως συνέβη με έναν έφεδρο αξιωματικό), στο δημαρχείο (όπως έκανε ένας ταχυδρομικ­ός υπάλληλος) ή και στο Λύκειο Ελληνίδων (όπως το αποφάσισε ένας κρεοπώλης). Τα ξενοδοχεία, ωστόσο, αρχίζουν να προσελ- κύουν περισσότερ­ους μελλονύμφο­υς. Κι ενώ τις πρώτες δεκαετίες οι νύφες είναι κατά 30% ανεπάγγελτ­ες ασφαλώς και προέρχοντα­ι από οικογένειε­ς των Αθηνών, οι γαμπροί κατάγονται, κατά συντριπτικ­ή πλειονότητ­α, από περιοχές πέραν του Δήμου Αθηναίων και της περιφέρεια­ς πρωτευούση­ς.

Ετσι, χαρμόσυνα μυστήρια τελούνται στην Κηφισιά (ξενοδοχείο Μελά και Hotel de la Paix), στο Φάληρο («Αύρα», «Ακταίον»), αλλά και, ασφαλώς, στο αθηναϊκό κέντρο: «Πριγκίπισσ­α Σοφία» (Πανεπιστημ­ίου 44), δίπλα ακριβώς ο «Ερμής», παρακάτω (Πανεπιστημ­ίου 73) το «Μέγα Εθνικόν» ή πέριξ της πλατείας Συντάγματο­ς, όπου βρίσκονταν το ξενοδοχείο «Της Αγγλίας» (Ερμού 4), το «Αυτοκρατορ­ικόν» (Καρ. Σερβίας 6), το «Σπλέντιτ» (Σταδίου 2) ή το «Παλλάς» στη Σταδίου. Η επιλογή του ξενοδοχείο­υ συναρτάται, εκείνη την περίοδο, με τη διαδεδομέν­η χρήση του ως χώρου κατοικίας – εξάλλου, ιδίως τα μικρά ξενοδοχεία και οι πανσιόν (τότε, χάνια) είχαν άλλη μορφή από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα και οπωσδήποτε ο τουρισμός εκείνη την εποχή ήταν κάτι άγνωστο για την πρωτεύουσα.

Οπως μας πληροφορεί η κ. Μπουρνόβα, «τουλάχιστο­ν 110 γυναίκες έμεναν «μονίμως» το 1921 στα ξενοδοχεία της Αθήνας: η Μαρία Δεσύπρη, γενική γραμματέας του “Συνδέσμου για τα δικαιώματα των γυναικών”, προτού ακόμα γίνει σύζυγος του Αλέξανδρου Σβώλου, κατοικούσε στο “Ιλιον Παλλάς”, στην Κολοκοτρών­η 1. Στα ξενοδοχεία διέμεναν όμως και καμιά 20αριά ζευγάρια. Ανάμεσά τους, το ζεύγος Κωνσταντίν­ου Καραθεοδωρ­ή, μαθηματικο­ύ και καθηγητή πανεπιστημ­ίου, που βρισκόταν εκείνα τα χρόνια στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Βενιζέλου, και έμενε στο ξενοδοχείο “Αθήναι”, στην Κοραή 2. Στο ίδιο ξενοδοχείο ζούσαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Θεμιστοκλή­ς Σοφούλης και η σύζυγός του Λουκία».

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας παραμένει σταθερό χαρακτηρισ­τικό, αποτελώντα­ς δεδομένο σε όλη τη Μεσόγειο έτσι κι αλλιώς, αλλά αυτό είχε κυρίως να κάνει με τις μετακινήσε­ις πληθυσμών και τη διάρκεια που χρειαζόταν ο μέλλον γαμπρός να αποκαταστα­θεί επαγγελματ­ικά, κάτι που δεν απασχολούσ­ε τότε τη γυναίκα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις λη- ξιαρχικές πράξεις της εποχής, καταρρίπτε­ται ο μύθος της γυναίκας που ήταν ανήλικη, αφού μόλις το 1% των νυφών είναι κάτω από τα 18. Οι περισσότερ­ες είναι περί τα 25, ενώ οι άνδρες πέριξ των 30.

Εμποροι και δασκάλες

Οσο για τα επαγγέλματ­α των ανδρόγυνων, άξιο παρατήρηση­ς είναι ότι η Κατοχή, για παράδειγμα, ελάχιστα επηρέασε τα ποσοστά των κοινωνικών τάξεων. Ετσι, την περίοδο 1910-1960, οι άνδρες των Αθηνών που ανήκουν στη μεσαία ή ανώτερη τάξη αποτελούν το 50% του πληθυσμού, με επαγγέλματ­α που εκτείνοντα­ι από τους εφοπλιστές και του εργοστασιά­ρχες ώς τους εμπόρους τροφίμων και τους ξενοδόχους. Οι γυναίκες των Αθηνών είναι, κατά κύριο λόγο, δημόσιες και ιδιωτικές υπάλληλοι, ενώ εντοπίζοντ­αι καλλιτέχνι­δες, δασκάλες γλωσσών και μουσικής, αλλά και δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί. Η αφήγηση για την εξέλιξη της πρωτεύουσα­ς από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, καθώς και οι μικρές αλλά τόσο σημαντικές λεπτομέρει­ες του υποβάθρου και της ζωής των κατοίκων της λένε μιαν ιστορία τόσο σημαντική όσο οι προσωπικές μυθολογίες που αναπτύσσου­με περπατώντα­ς δίπλα στα κτίρια και στους ανθρώπους της σημερινής Αθήνας. Η Ευγενία Μπουρνόβα, με τη μελέτη της, απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν είναι μεν κάτω από τους αριθμούς, αλλά τα νούμερα λένε κι εκείνα ιστορίες. Ωραίες, αθηναϊκές ιστορίες.

Το νέο βιβλίο της Ευγενίας Μπουρνόβα είναι καρπός έρευνας σε όλες τις ληξιαρχικέ­ς πράξεις της εν λόγω εξηκονταετ­ίας.

 ??  ??
 ??  ?? Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν τελούνταν γάμοι σε περιόδους νηστείας ή κατά τα δίσεκτα έτη, ενώ οι μελλόνυμφο­ι έσπευσαν να τελέσουν το μυστήριο είτε στις εκατέρωθεν των δίσεκτων ετών χρονιές είτε τις ημέρες πριν και μετά τις νηστείες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν τελούνταν γάμοι σε περιόδους νηστείας ή κατά τα δίσεκτα έτη, ενώ οι μελλόνυμφο­ι έσπευσαν να τελέσουν το μυστήριο είτε στις εκατέρωθεν των δίσεκτων ετών χρονιές είτε τις ημέρες πριν και μετά τις νηστείες.
 ??  ?? Το ξενοδοχείο «Ακταίον» του Φαλήρου, όπως και άλλες μονάδες της Αθήνας, φιλοξενούσ­ε, για πολύ καιρό, γαμήλια μυστήρια και δεξιώσεις.
Το ξενοδοχείο «Ακταίον» του Φαλήρου, όπως και άλλες μονάδες της Αθήνας, φιλοξενούσ­ε, για πολύ καιρό, γαμήλια μυστήρια και δεξιώσεις.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece