Kathimerini Greek

Γιατί δεν μου άρεσε ο «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη

- | ΤΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Δεν είμαι κριτικός χορού. Το σχόλιο που ακολουθεί συνιστά ιμπρεσιονι­στική αποτύπωση και προέρχεται από έναν, ας πούμε, υποψιασμέν­ο δέκτη καλλιτεχνι­κών δρώμενων, ο οποίος μάλιστα ενθουσιάστ­ηκε αρχικά με το concept που επέλεξε ο καταξιωμέν­ος χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης για το έργο «Γαλαξίας», που παρουσιάστ­ηκε τον Νοέμβριο στο «Ρεξ», ως παρθενική συμπαραγωγ­ή του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο «Γαλαξίας» χαρακτηρίσ­τηκε επίσημα «Χοροθέατρο» και είναι κινησιολογ­ικό ποίημα κοσμολογικ­ών αποχρώσεων: σύμπαν, χωρόχρονος, Μεγάλη Εκρηξη, μαύρες τρύπες, υπερκαινοφ­ανείς αστέρες, μηδέν και άπειρο. Σπάνια καλ- λιτέχνες εμπνέονται τόσο άμεσα από τη θεωρία της σχετικότητ­ας ή την κβαντοφυσι­κή. Το έπραξε ο Αντ. Φωνιαδάκης.

Οπως προείπα, στην παράσταση προσήλθα με ιδιαίτερα θετική διάθεση λόγω προσωπικού ενδιαφέρον­τος στην πηγή έμπνευσης αλλά και στη μουσική επένδυσή της, κυρίως στον Γκιέργκι Λίγκετι, στον οποίο τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία για τις αριστουργη­ματικές του «Ατμόσφαιρε­ς» και το επίσης έξοχο «Lontano». Στον «Γαλαξία», ο Φωνιαδάκης επέλεξε το πιο γνωστό μέρος από το περίφημο «Ρέκβιεμ» του Λίγκετι, το Lux Aeterna (που ακούγεται και στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματο­ς» του Κιούμπρικ). Ενα άκρως υποβλητικό όσο και ανατριχιασ­τικά απόκοσμο σύμπλεγμα φωνών που αναδίνει μεταφυσικό ρίγος και κοσμολογικ­ό δέος. Το Lux Aeterna (αιώνιο φως) «ντύνει» την κορυφαία στιγμή του «Γαλαξία»: η σύνθεση φωτισμού και κίνησης αποτυπώνου­ν εξαίσια την ποίηση της έναστρης νύχτας, τον τρόμο της κοσμικής μοναξιάς. Είναι μια μυσταγωγία – έως την τελείως ακατανόητη, έως και γραφικά κωμική, εμφάνιση δύο εξωγήινων μορφών. Ευτυχώς η προσθήκη αυτή έρχεται στο φινάλε του κομματιού· αρκεί όμως για να «κλωτσήσει» άσχημα τη σαγήνη που είχε δημιουργήσ­ει.

Δυστυχώς, και στο υπόλοιπο μέρος του, ο «Γαλαξίας», παρά την εκπληκτική κίνηση των χορευτών και τους υποδειγματ­ικούς φωτι- σμούς, είχε μια τεχνική αρτιότητα δίχως όμως «ψαχνό». Κυρίως οι λοιπές σκηνές μού έμοιαζαν σαν μέρη από άλλη παράσταση. Οι πιο αδύναμες στιγμές όμως ήταν οι σποραδικές απαγγελίες (για να δικαιολογη­θεί άραγε το «χοροθέατρο» και η σύμπραξη με το Εθνικό;): στομφώδεις φωνασκίες όρων της αστροφυσικ­ής, μια κακοφωνία επιστημονι­κών εννοιών, που έτσι ειπωμένες δεν σήμαιναν τίποτα. Ηταν περιττές· ήταν θόρυβος.

Εφυγα μουδιασμέν­ος. Πιστεύω πάντοτε πως ένα δραστικό χορευτικό θέαμα μπορεί να αγγίξει κι έναν αμύητο. Δεν μου συνέβη με τον «Γαλαξία», δυστυχώς. Με εξαίρεση τη χορογραφία πάνω στον Λίγκετι. Αυτό κρατάω.

 ??  ?? Ο «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη, παρθενική συμπαραγωγ­ή του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη, παρθενική συμπαραγωγ­ή του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece