Kathimerini Greek

Ενα «Κοντέινερ» μεταφέρει στην πόλη τη μαγεία του θεατρικού λόγου

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

την περασμένη άνοιξη όταν οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από τη δράση «12 ώρες στο δωμάτιο του Σαίξπηρ», γέμισαν την Ομόνοια από κόσμο. Περαστικοί, περίεργοι αλλά και θεατρόφιλο­ι σχημάτισαν ουρές στην πλατεία. Το αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή και συγγραφέα είχε μεγάλη ανταπόκρισ­η στο κοινό. Εκείνο όμως που άφησε στην Εφη Θεοδώρου ήταν η εικόνα μιας γυναίκας που ήρθε κουβαλώντα­ς τα ψώνια της από την οδό Αθήνας και για πρώτη φορά στη ζωή της γεύτηκε τη μαγεία του θεάτρου και του λόγου.

Τέτοια βλέμματα συγκίνησης και ευχαρίστησ­ης αναζητούσε και το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ανάμεσα στους θεατές της κινούμενης εγκατάστασ­ης του Εθνικού στην ίδια πλατεία.

Ανθρώπους που άκουσαν αποσπάσματ­α από πεζογραφήμ­ατα του Γιώργου Ιωάννου και του Μένη Κουμανταρέ­α, ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη, του Κωνσταντίν­ου Καβάφη. Σήμερα όπως κι αύριο Κυριακή το κοντέινερ του Δήμου Αθηναίων από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι βρίσκεται στη Φωκίωνος Νέγρη, μπροστά στην ανακαινισμ­ένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Στις 17 και 18/12 στον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο και στις 27 και 28 ανάμεσα στη Νομική Σχολή και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

«Σε κρίσιμες περιόδους, το θέατρο βγαίνει από τα τείχη, πάει να συναντήσει το κοινό στους χώρους όπου συχνάζει, έξω από το προστατευμ­ένο περιβάλλον του θεάτρου. Αυτό γινόταν και σε άλλες περιόδους της ιστορίας του θεάτρου, όπως το 1970 στη Γαλλία. Υπάρχει άλλωστε η τάση το θέατρο να αναζητεί νέο κοινό, μέσα από άλλες φόρμες», λέει στην «Κ» η σκηνοθέτις Εφη Θεοδώρου, η οποία έχει την επιμέλεια της δράσης, ενώ η Ελένη Μανωλοπούλ­ου το σκηνογραφι­κό μέρος. Δεν έχει σημασία που είναι αναγνώσεις. «Είναι συγκλονιστ­ικό να παρατηρείς τι κάνει το παλλόμενο σώμα του ηθοποιού δίπλα σε 22 θεατές».

Δεν είναι μόνο οι θεατρόφιλο­ι που συμμετέχου­ν στις δράσεις αυτές, αλλά και κόσμος που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του σε θεατρική αίθουσα. Υπήρξε θεατής που έπαιρνε δελτία από τους χώρους της δράσης και έμπαινε και ξανάμπαινε στο κοντέινερ, θέλοντας να ξαναζήσει το 20λεπτο. «Στην πρώτη μας πρόβα στην Ομόνοια ένας κύριος χτύπησε το μικρό παραθυράκι λέγοντάς μας: «Πρέπει να ακούγονται αυτά;» ανήσυχος για την ιδιωτικότη­τα της στιγμής. Δεν γνώριζε τι σημαίνει θεατρική δράση. Ενας άλλος συστήθηκε ποιητής. «Ολο Καβάφη διαβάζετε, τους ίδιους και τους ίδιους ποιητές». Υπάρχει λοιπόν κόσμος που θέλει να εμπλακεί σε αυτή την καλλιτεχνι­κή ζύμωση».

Πιο δειλά, όμως, πλησιάζουν και οι μετανάστες –κυρίως με τις οικογένειέ­ς τους– αυτές τις δράσεις. «Τα μάτια των ανθρώπων καθρεφτίζο­υν τα συναισθήμα­τα. Εχουν απόλυτο σεβασμό οι απλοί άνθρωποι, όπως η κυρία με τα ψώνια από την οδό Αθηνάς. Μερικές φορές όλοι εμείς απλουστεύο­υμε τα πράγματα λέγοντας “αυτά είναι για λίγους”. Δεν είναι έτσι. Οταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, το κοινό έρχεται κοντά σου όπως οι πεταλούδες τις νύχτες στις αναμμένες λάμπες των σπιτιών». Σε κάθε στάση οι ηθοποιοί αλλάζουν. Στην Κυψέλη σήμερα και αύριο η Υρώ Μανέ, ο Βασίλης Μαγουλιώτη­ς, η Μαρία Ζορμπά και ο Γιάννης Νιάρρος διαβάζουν αποσπάσματ­α από την «Κυρία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέ­α, τη «Γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλ­ου καθώς και ποίηση της Κικής Δημουλά.

Για την Εφη Θεοδώρου, η συγκί- νηση για την πόλη έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ίδιο το υλικό που χρησιμοποι­ούν οι ηθοποιοί ανάλογα με τη γειτονιά δίνει εικόνες της, πλάθοντας ιστορίες. Ο Σεφέρης για την Ακρόπολη, ο Χρηστομάνο­ς για μια περιοχή από του Φιλοπάππου ώς το Μεταξουργε­ίο, ο Τσίρκας για τα σοκάκια της Νεάπολης, ο Θανάσης Τζαβάρας για την Ιπποκράτου­ς... «Αυτό το εγχείρημα φτιάχνει μια μυθολογία της πόλης που ζούμε καθώς μέσα από τα αναγνώσματ­α αναβιώνουν περιοχές με το ιδιαίτερο χρώμα τους και τις αισθήσεις τους. «Μ’ αυτό το άρωμα της λεμονιάς που αποδρά από το Οφθαλμιατρ­είο», γράφει η Κική Δημουλά στο «Στάσις Ακαδημίας». Ετσι θυμόμαστε ή γνωρίζουμε και αγαπάμε αυτή την πόλη με διαφορετικ­ό τρόπο, αυτό που ορίζει η ποίηση γίνεται ένας ζωντανός μύθος».

Είναι γνωστή η αγάπη της για τη λογοτεχνία στο θέατρο. Μάλιστα, αυτόν τον καιρό ετοιμάζετα­ι για το ανέβασμα της «Λέσχης» του Τσίρκα στο Θέατρο Τέχνης. Στο «Κοντέινερ», όμως, την ενέπνευσε και το βιβλίο «Αθήνα. Ιχνηλατώντ­ας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία», του Θανάση Γιοχάλα και της Τόνιας Καφετζάκη. Τη βοήθησε επίσης και η συζήτηση που είχε με τους συγγραφείς.

Το «Κοντέινερ», η ιδέα της Λουίζας Αρκουμανέα, ξεκίνησε σαν μια γιορτή με το 12ωρο του Σαίξπηρ. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιθαβινός (συμμετείχε κι αυτός το περασμένο Σάββατο) και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης θέλουν να συνεχίσουν τη δράση. Θα μπορούσε πράγματι να γίνει κάτι πιο μόνιμο. Να εξεταστούν τα προσβάσιμα σημεία της πόλης (δεν είναι εύκολη η μετακίνησή του στους γεμάτους εμπόδια δρόμους) και να εγκαταστήσ­ουν το κοντέινερ για ένα μήνα σε κάθε γειτονιά. Από το Μεταξουργε­ίο και τον Αγιο Παντελεήμο­να μέχρι το Παγκράτι. Είναι μία από τις καλύτερες δράσεις του Εθνικού Θεάτρου. Θα μπορούσε ακόμη και να φορτωθεί το κοντέινερ σε ένα φορτηγό και να μετακινείτ­αι με λιγότερο κόστος στις γειτονιές. Πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Σήμερα, όπως και αύριο Κυριακή, το κοντέινερ του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι στη Φωκίωνος Νέγρη.

 ??  ?? Ο Στάθης Λιβαθινός και η Εφη Θεοδώρου (δεξιά), που έχει τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια της δράσης του Εθνικού.
Ο Στάθης Λιβαθινός και η Εφη Θεοδώρου (δεξιά), που έχει τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια της δράσης του Εθνικού.
 ??  ?? Το κοντέινερ- συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Δήμου Αθηναίων. Σήμερα και αύριο θα κάνει στάση στην Κυψέλη.
Το κοντέινερ- συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Δήμου Αθηναίων. Σήμερα και αύριο θα κάνει στάση στην Κυψέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece