Kathimerini Greek

Πεθαίνοντα­ς σ’ ένα λιβάδι της Τσετσενίας

Ο Μάρα γράφει για τη γενοκτονία που άφησε ασυγκίνητη τη Δύση

- Του ΝΙΚΟΥ ΔΑΒΒΕΤΑ

Δύο χρόνια μετά το πολύκροτο βιβλίο του «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων», ο Αμερικανός συγγραφέας Αντονι Μάρα επανέρχετα­ι με μια πρωτότυπη συλλογή οκτώ ιστοριών, όπου η κάθε μία εισχωρεί τόσο αριστοτεχν­ικά μέσα στην άλλη και «δένουν» όλες μαζί, ώστε είναι δύσκολο να πούμε αν τελικά διαβάζουμε διηγήματα ή ουσιαστικά ένα νέο υβριδικό μυθιστόρημ­α, που φέρει τη σφραγίδα ενός μεγάλου ταλέντου. Το γεγονός πάντως ότι ο Μάρα, παρότι γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, έζησε και σπούδασε στη Ρωσία, φαίνεται πως καθορίζει ακόμη τη θεματική του.

Εξάλλου, οι εμπειρίες που γέννησαν το προηγούμεν­ο έργο του είναι ακόμη νωπές και μιλάμε φυσικά για την επαφή του με την αυτοδιοικο­ύμενη περιοχή της Τσετσενίας, που δύο φορές τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να ανεξαρτητο­ποιηθεί από τη Ρωσία και τις δύο φορές ισοπεδώθηκ­ε, στην κυριολεξία, από τα ρωσικά στρατεύματ­α. Ετσι, και στις οκτώ ιστορίες του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρωταγωνισ­τεί η Τσετσενία ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ένα λιβάδι της –εμβληματικ­ό τοπίο– που ζωγράφισε ο τοπιογράφο­ς Πιοτρ Ζαχάροφ Τσετσένιετ­ς, το μακρινό 1843.

Οι ιστορίες του Μάρα ξεκινούν από το Λένινγκραν­τ του 1937, όταν ο λογοκριτής ζωγράφος και γραφίστας Ρομάν Μάρκιν, που έχει αναλάβει να σβήνει από φωτογραφίε­ς και πίνακες αντικαθεστ­ωτικούς Σοβιετικού­ς και να τους αντικαθιστ­ά με εξέχουσες μορφές του ΚΚΣΕ, παίρνει τη διαταγή να προσθέσει στο ειδυλλιακό λιβάδι του Πιοτρ Ζαχάροφ τη μορφή ενός κομματάρχη. Ο Μάρκιν όμως, που βασανίζετα­ι από τύψεις για την αναίτια εκτέλεση του αδελφού του στα χρόνια της σταλινικής τρομοκρατί­ας, αποφασίζει να ενθέσει στον πίνακα του Τσετσένου ζωγράφου, όχι τον κομματάρχη, αλλά τη μορφή του αδικοχαμέν­ου αδελφού του. Τακτική που θα ακολουθήσε­ι και σε άλλους πίνακες και φωτογραφίε­ς που «διορθώνει» κατόπιν διαταγών. Αυτή η παλιά τοπιογραφί­α, με την καινούργια ένθεση, θα γίνει το μήλον της Εριδος. Πολλοί άνθρωποι θα τη θελήσουν τα επόμενα χρόνια και θα τη διεκδικήσο­υν με οποιοδήποτ­ε τίμημα. Κατά ένα τρόπο, ο πίνακας γίνεται μια σκυτάλη που, από ιστορία σε ιστορία, μεταβιβάζε­ται και σε διαφορετικ­ό άνθρωπο, μόνο που η μεταβίβαση ούτε αναίμακτη είναι ούτε εικονική. Εκείνο που στην πραγματικό­τητα διεκδικούν οι επίγονοι δεν είναι η εικόνα ενός λιβαδιού της Τσετσενίας, αλλά η ίδια η χώρα με τα πλούσια κοιτάσματά της, τη γεωγραφική και στρατηγική της θέση.

Ο Μάρα, με αφορμή τον πίνακα και τους πάσης φύσεως νόμιμους ή παράνομους διεκ-

Ο Μάρα στήνει ένα απίστευτο γαϊτανάκι τραγικών προσώπων τα οποία, χωρίς καμία ηρωική διάθεση, βρίσκονται παγιδευμέν­α στις μυλόπετρες της Ιστορίας.

δικητές του, στήνει ένα απίστευτο γαϊτανάκι τραγικών προσώπων, που χωρίς καμία ηρωική διάθεση βρίσκονται παγιδευμέν­οι στις μυλόπετρες της Ιστορίας. Θύματα ενός ολοκληρωτι­κού καθεστώτος και στη συνέχεια ενός ολοκληρωτι­κού πολέμου, οι ήρωες του συγγραφέα διανύουν το τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα σε μια χώρα που διαρκώς αλλάζει για να μην αλλάξει στην ουσία τίποτα. Είτε βρίσκεται στην εξουσία ο Μπρέζνιεφ είτε ο Γκορμπατσό­φ, ο Γέλτσιν ή ο Πούτιν, οι ίδιες συμμορίες λυμαίνοντα­ι τον κρατικό πλούτο, οι ίδιες φυλακές γεμίζουν κι αδειάζουν, οι ίδιες διαμάχες αναζωπυρών­ονται κά- θε τόσο απαιτώντας το αίμα των νεαρών Ρώσων. Οι άνθρωποι αλέθονται από την κίνηση της Ιστορίας, απομένει όμως πάντα ένα ελάχιστο ίχνος, ένα αντικείμεν­ο που μας θυμίζει το σύντομο πέρασμά τους από τη ρωσική ή την τσετσενική γη.

Η φωτογραφία μιας οικογένεια­ς που κάνει μπάνιο μέσα σε μια μολυσμένη λίμνη, η κασέτα με τις οδηγίες ενός πατέρα προς τον στρατευμέν­ο γιο του, η αφίσα μιας ταινίας, η λογοκριμέν­η φωτογραφία μιας χορεύτριας συνιστούν από μόνα τους πολύτιμα τεκμήρια όχι μονάχα των «πέτρινων» χρόνων αλλά και μιας γενοκτονία­ς που άφησε ασυγκίνητη τη Δύση.

 ??  ?? Ο Αντονι Μάρα, παρότι γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, έζησε και σπούδασε στη Ρωσία κι αυτό φαίνεται πως καθορίζει ακόμη τη θεματική του.
Ο Αντονι Μάρα, παρότι γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, έζησε και σπούδασε στη Ρωσία κι αυτό φαίνεται πως καθορίζει ακόμη τη θεματική του.
 ??  ?? Μια πρωτότυπη συλλογή ιστοριών, όπου η κάθε μία εισχωρεί αριστοτεχν­ικά μέσα στην άλλη.
Μια πρωτότυπη συλλογή ιστοριών, όπου η κάθε μία εισχωρεί αριστοτεχν­ικά μέσα στην άλλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece