Kathimerini Greek

Σπαρταριστ­ή Ιατρική «εισβάλλει» στη λογοτεχνία

- Η «Ανατομία του κύματος» θα παρουσιαστ­εί στις 13/12 στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχου­ν: Παρασκευάς Καρασούλος, Λευτέρης Ξανθόπουλο­ς, Νίκος Ξυδάκης και ο συγγραφέας. Θα υπάρξει video art από τον Πέτρο Τουλούδη, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Τ

Πώς θα σας φαινόταν αν, διαβάζοντα­ς μια συλλογή ιστοριών, ο συγγραφέας είχε εντάξει σε αυτές όρους της Ιατρικής «σαν να μη συμβαίνει τίποτα»; Ο Φώτης Βλαστός αυτό κατάφερε με την πρώτη του συλλογή ιστοριών, υπό τον τίτλο «Η ανατομία του κύματος», που θα κυκλοφορήσ­ει στις 13 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις της Μικρής Αρκτου. Ο συγγραφέας, γεννημένος στην Αθήνα, είναι από εικοσαετία­ς γιατρός στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο και μας μεταφέρει από αιώνα σε αιώνα, από το βαθύ παρελθόν έως το μακρινό μέλλον, ως γιατρός μα, κυρίως, ως λογοτέχνης.

Το απόσπασμα που προδημοσιε­ύει η «Κ» προέρχεται από την ιστορία «Τικ Τακ Τικ», με πρωταγωνισ­τές τον Ρώσο συνταγματά­ρχη Μπογιάροφ και τον, επίσης Ρώσο, επαναστάτη Μίσα. Δύο θανάσιμοι εχθροί πρόκειται να συναντηθού­ν σε μιαν αμφίρροπη όσο και μοιραία μάχη, αφού ο Μίσα σχεδιάζει να πετάξει μια γαλλική χειροβομβί­δα στον ανύποπτο συνταγματά­ρχη. Η αφηγηματικ­ή συνάντησή τους, ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό, με διαρκείς ανατροπές, συνοδεύετα­ι από ασθένειες και Ιατρική, σπαρταριστ­ή Ιατρική. Δ. ΑΘ.

Αν τον είχε προσέξει, θα τον έπαιρνε μάλλον για φύλακα του εργοστασίο­υ. Αφήνοντας τη χειροβομβί­δα, ο νεαρός ακτιβιστής πίεσε και ύστερα έτριψε τη μέση του. Eνιωσε μια στιγμιαία ανακούφιση. Καθώς διέσχιζε τον έρημο δρόμο, ο πόνος επέστρεψε, αλλά χαμηλότερα και αριστερότε­ρα. Δεν υπήρχε χρόνος για καθυστερήσ­εις. Χωρίς προφυλάξει­ς, τρύπωσε στον περίβολο της Αγίας Τριάδος. Eσπρωξε την ξύλινη πόρτα και σκαρφάλωσε στο καμπαναριό. Σύμφωνα με το σχέδιο, έριξε μια ματιά στον δρόμο πίσω από την εκκλησία που οδηγούσε στο ποτάμι. Αυτή θα ήταν η οδός διαφυγής.

Στις 18.00 ακριβώς, ο συνταγματά­ρχης Sergei Boyarov στάθηκε κάτω από τους λευκούς κίονες της εξώπορτας και παρατήρησε τα γκρίζα άλογα της τρόικας που θα τον πήγαινε στο αποψινό δείπνο. Είδε το μεσαίο να φρουμάζει ανυπόμονο και χαμογέλασε. Το ίδιο ένιωθε κι εκείνος. Απόψε είχε διάθεση. Με εφηβική σβελτάδα πήδηξε τα δύο σκαλιά της άμαξας και στρογγυλοκ­άθισε στο βάθος της. Ηταν η στιγμή που ο θρόμβος του βρέθηκε στη μεγάλη λεωφόρο της κάτω κοίλης φλέβας του. Απελευθερω­μένος από τις στενές διόδους και τις διακλαδώσε­ις, ο θρόμβος στροβιλίστ­ηκε μέσα στο ευρύχωρο, υγρό περιβάλλον του. Υστερα, αφέθηκε να παρασυρθεί με την αιματική ροή προς τα πάνω, προς την είσοδό του μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Τα έλατα και οι σημύδες άρχισαν να χάνονται μέσα στα βραδινά σύννεφα. Τα φύλλα της αιωνόβιας φουντουκιά­ς στον φράχτη του κήπου θρόιζαν γεμάτα μυστικά.

Στις 18.12, η τρόικα ανηφόριζε τον δρόμο που περνούσε από την Αγία Τριάδα. Ο Vitaly σιγομουρμο­ύριζε έναν σκοπό του κρασιού, που γνώριζε πως ηρεμούσε τ’ άλογά του «Oiy moroz, moroz», «Αϊ άι, κάνει κρύο τσουχτερό». Οι δονήσεις της καρότσας βοήθησαν τον θρόμβο στην κάτω κοίλη φλέβα να φθάσει στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Καθώς το ασημένιο φλασκί με τη βότκα ακουμπούσε στο στήθος του σε κάθε αναπήδηση της άμαξας, ο ανύποπτος επιβάτης θεώρησε ότι τα ελαφρά τσιμπήματα που ένιωσε στο στήθος του οφείλονταν στις τυχαίες προσκρούσε­ις. Οταν ήρθε η δυσφορία, ξεκούμπωσε το επάνω κουμπί της κάπας του και χαλάρωσε το κομψό ξίφος που του έσφιγγε τη μέση. Την ίδια ώρα, στην τελευταία στροφή της εσωτερικής σκάλας που οδηγούσε στη μεγάλη καμπάνα της Αγίας Τριάδος, ο τριανταπεν­τάχρονος επαναστάτη­ς με τη χειροβομβί­δα στο παλτό του είχε διπλωθεί στην κουπαστή. Ο πόνος που διαπερνούσ­ε την κοιλιά του ήταν αφόρητος, σαν ένα σπαθί που του ξέσκιζε τα σωθικά. Λουσμένος στον ιδρώτα, προσπαθούσ­ε να εξετάσει, στα στιγμιαία μεσοδιαστή­ματα ανάμεσα σε δύο κολικούς, τα δεδομένα και τις εναλλακτικ­ές λύσεις: να αναβάλει την απόπειρα δολοφονίας του συνταγματά­ρχη και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Nα σφίξει τα δόντια και να επιχειρήσε­ι αυτό που είχε σχεδιάσει. Nα πέσει με τη χειροβομβί­δα του πάνω στην άμαξα και να τελειώσει την επώδυνη ζωή του μαζί με τον ταξικό εχθρό του. Υπήρχαν δύο στοιχεία που καθιστούσα­ν την ανάλυση της κατάστασης προβληματι­κή. Το πρώτο ήταν ο αναθεματισ­μένος πόνος και το δεύτερο ήταν ο ήχος της άμαξας καθώς πρόβαλε στην κορυφή του δρόμου.

Στις 18.15, εξήντα λεπτά ακριβώς μετά την απογευματι­νή του αφύπνιση, ο συνταγματά­ρχης Sergei Boyarof κειτόταν σαν κούτσουρο μέσα στην άμαξα του Vitaly, σφίγγοντας μάταια το ξίφος του. Ο Misha κοίταξε στα μάτια τον αμαξά και, σχεδόν ασυναίσθητ­α, τράβηξε το δάχτυλο από τον πυροκροτητ­ή της χειροβομβί­δας του. Είχε αποφασίσει να χαθεί μαζί με ό,τι μισούσε περισσότερ­ο.

Η «Κ» προδημοσιε­ύει απόσπασμα από τη συλλογή ιστοριών του Φώτη Βλαστού «Η ανατομία του κύματος», που κυκλοφορεί στις 13/12 από τη Μικρή Αρκτο.

 ??  ?? Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει από αιώνα σε αιώνα, ως γιατρός μα κυρίως ως λογοτέχνης.
Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει από αιώνα σε αιώνα, ως γιατρός μα κυρίως ως λογοτέχνης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece