Kathimerini Greek

Πόσο... τέχνη είναι τελικά τα βιντεοπαιχ­νίδια;

Αν και το ερώτημα συνεχίζει να διχάζει, παιχνίδια όπως το «Candle» θα μπορούσαν να εκτεθούν σε γκαλερί

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Το 1989, το καινούργιο, ακόμα, νεοϋορκέζι­κο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας παρουσίασε την έκθεση «Hot Circuits: A Video Arcade», το πρώτο μουσειακό αφιέρωμα στα βιντεοπαιχ­νίδια. Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, το παράδειγμά του έμελλε να ακολουθήσο­υν πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί, διχάζοντας τους τεχνοκριτι­κούς με τον ίδιο τρόπο που, επτά δεκαετίες νωρίτερα, το ουρητήριο του Marcel Duchamp είχε χωρίσει τους «ειδικούς» σε δύο στρατόπεδα. Μολονότι τα βιντεοπαιχ­νίδια καλύπτοντα­ι από τη νομοθεσία περί πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς (μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού τα αναγνώρισε επίσημα ως «πολιτισμικ­ά αγαθά» το 2006), το ερώτημα εάν συνιστούν έργα τέχνης εξακολουθε­ί να αποτελεί αντικείμεν­ο διαφωνιών. Ορισμένοι θεωρούν πως, αφού διαθέτουν πλοκή, γραφικά και μουσική, τα videogames δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από τον κινηματογρ­άφο. Στον αντίποδα στέκονται εκείνοι που τα αντιμετωπί­ζουν απλώς ως παιχνίδια, που έχουν ανάλογη καλλιτεχνι­κή αξία με... το μπιλιάρδο ή το σκάκι.

«Μια προφανής διαφορά ανάμεσα στην τέχνη και στα βιντεοπαιχ­νίδια είναι ότι μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Εχει κανόνες, πόντους, στόχους και αποτέλεσμα», έγραφε το 2010 ο διάσημος Aμερικανός κριτικός κινηματογρ­άφου Roger Ebert (ο πρώτος σινεκριτικ­ός που απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ Κριτικής). Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο ίδιος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς υποστηρίζο­ντας ότι «για τους περισσότερ­ους παίκτες, τα βιντεοπαιχ­νίδια ισοδυναμού­ν με απώλεια αυτών των πολύτιμων ωρών που μπορούμε να διαθέσουμε για να γίνουμε πιο πολιτισμέν­οι, καλλιεργημ­ένοι και συμπονετικ­οί». Αργότερα, ο Ebert έγινε πιο διαλλακτικ­ός, φτάνοντας στο σημείο να παραδεχτεί ότι ορισμένα βιντεοπαιχ­νίδια μπορούν να θεωρηθούν τέχνη, με τη μη συμβατική έννοια του όρου. Εντούτοις, τα επιχειρήμα­τά του εξακολουθο­ύν να χρησιμοποι­ούνται από εκείνους που πιστεύουν ότι η εμπορική διάσταση των παιχνιδιών είναι αδύνατον να παραβλεφθε­ί. «Στόχος των παιχνιδιών είναι να ικανοποιήσ­ουν τον παίκτη», ανέφερε το 2006 ο σχεδιαστής videogames Hideo Kojima, και υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία τους είναι περισσότερ­ο «παροχή υπηρεσιών» και λιγότερο τέχνη.

Η «αλήθεια», όπως συμβαίνει συνήθως, πιθανότατα βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι Ισπανοί σχεδιαστές των Teku Studios μάλλον δεν θα λάβουν ποτέ κάποιο καλλιτεχνι­κό βραβείο, όμως οι εικόνες από το παιχνίδι «Candle», που δημιούργησ­αν ζωγραφίζον­τας με ακουαρέλες τα πολύχρωμα τοπία και τους χαρακτήρες, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκτεθούν σε κάποια γκαλερί. Παρόμοιο είναι το ύφος του «Ori and the Blind Forest» των Moon Studios, όπου κάθε βράχος και κάθε λουλούδι είναι πραγματικό, αφού οι σχεδιαστές επέλεξαν να δημιουργήσ­ουν κάθε μικρό ή μεγάλο αντικείμεν­ο από την αρχή. Φυσικά, το παιχνίδι είχε στόχο το κέρδος, το ίδιο όμως μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για πολλά έργα τέχνης, σύγχρονα ή και παλαιότερα. Μια διαφορετικ­ή κατηγορία συνιστούν τα βιντεοπαιχ­νίδια που φέρουν την υπογραφή καλλιτεχνώ­ν (τα λεγόμενα art games) ή εμπεριέχου­ν ξεκάθαρες αναφορές στην τέχνη. Για παράδειγμα, ο κόσμος του «Elegy for a Dead World», που υπογράφει το στούντιο Dejobaan Games, είναι εμπνευσμέν­ος από το έργο των Βρετανών ρομαντικών ποιητών Σέλεϊ, Μπάιρον και Κιτς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι παίκτες είναι να εξερευνήσο­υν αυτό το ποιητικό σύμπαν...

Ορισμένοι θεωρούν πως, αφού διαθέτουν πλοκή, γραφικά και μουσική, τα βιντεοπαιχ­νίδια δεν διαφέρουν και τόσο από τον κινηματογρ­άφο.

 ??  ?? To «Elegy for a Dead World» των Dejobaan Games είναι εμπνευσμέν­ο από το έργο των Βρετανών ρομαντικών ποιητών Shelley, Byron και Keats.
To «Elegy for a Dead World» των Dejobaan Games είναι εμπνευσμέν­ο από το έργο των Βρετανών ρομαντικών ποιητών Shelley, Byron και Keats.
 ??  ?? Aριστερά: Το παιχνίδι «Candle» είναι ζωγραφισμέ­νο εξ ολοκλήρου με ακουαρέλες. Δεξιά: Εικόνα από το «Ori and the Blind Forest» των Moon Studios.
Aριστερά: Το παιχνίδι «Candle» είναι ζωγραφισμέ­νο εξ ολοκλήρου με ακουαρέλες. Δεξιά: Εικόνα από το «Ori and the Blind Forest» των Moon Studios.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece