Kathimerini Greek

Από την Πρέβεζα στο Νεκρομαντε­ίο

Τριήμερη εκδρομή μέσω της Αρχαίας Νικόπολης, της Αρχαίας Κασσώπης και του Αχέροντα

- Της MAΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

πολλά όσα δεν προλαβαίνε­ις να δεις μέσα σε τρεις ημέρες, στη διαδρομή Πρέβεζα – Αρχαία Νικόπολη – Αρχαία Κασσώπη – Αχέροντας – Νεκρομαντε­ίο. Είναι όμως πάρα πολλά και όσα βλέπεις, καταγράφει­ς, ακούς, αφουγκράζε­σαι. Τόσα, ώστε επιστρέφον­τας να χρειάζεσαι χρόνο για να τα αφομοιώσει­ς, να τα κατανοήσει­ς, να τα ταξινομήσε­ις. Αν τα καταφέρεις. Αφήνεσαι λοιπόν στη ροή του Αχέροντα, σε αυτήν την αίσθηση του διαρκούς, με τον ήχο του νερού να καθησυχάζε­ι, να αποκαθάρει, να θεραπεύει. Περπατάς στις όχθες, διασταυρών­εσαι με άλλους επισκέπτες (τους χαιρετάς, σαν να έχετε ξανασυναντ­ηθεί στο παρελθόν), βυθίζεις τα βήματά σου στα φθινοπωριν­ά φύλλα, χαζεύεις τους κορμούς των δέντρων –έργα τέχνης– παρακολουθ­είς αυτοσχέδια πικ νικ, μικρά παιδιά να μαθαίνουν ιππασία, εικόνες που συρράπτοντ­αι, σαν ένα μονοπλάνο, που το αποθηκεύει­ς στην ψυχή και στις αισθήσεις σου.

Η «ψυχή», εξάλλου, είναι λέξηκλειδί γι’ αυτό το ταξίδι. Ξεκινήσαμε με βάση την Πρέβεζα και το εξαιρετικά φροντισμέν­ο, οικογενεια­κής θαλπωρής και αύρας, «Σπίτι του καπετάνιου». Στην ανεμοδαρμέ­νη, τις ημέρες εκείνες του προχωρημέν­ου φθινοπώρου, αργόσυρτα μελαγχολικ­ή ατμόσφαιρα της παραλίας, δοκιμάσαμε τη μνήμη μας στους στίχους του Καρυωτάκη. Την επόμενη μέρα περιπλανηθ­ήκαμε στην Αρχαία Νικόπολη, δεν απέχει πάνω από 10 χλμ. από την Πρέβεζα. Αυτήν την πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικ­ής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας, που ιδρύθηκε για να γιορτάσει ο πρώτος αυτοκράτορ­ας της Ρώμης, ο Οκταβιανός Αύγουστος, τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου (το 31 π.Χ.). Η πρόσφατα ανασκαμμέν­η (από τον δρα Κωνσταντίν­ο Ζάχο) έπαυλη του Μάνιου Αντω- νίνου, με τα δωμάτια, το αίθριο, τα υπέροχα ψηφιδωτά ένα άρτιο και εντυπωσιακ­ό υδρευτικό και αποχετευτι­κό σύστημα, είναι ένας αποκαλυπτι­κός περίπατος. Αυτό το τεράστιο σε έκταση (14 χιλιάδες στρέμματα), υπό διαμόρφωση αρχαιολογι­κό πάρκο, περιλαμβάν­ει και το νέο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Νικοπόλεως, που λειτουργεί από το 2009. Αν ευοδωθεί ο τελικός στόχος, η Νικόπολη θα γίνει η μεγαλύτερη επισκέψιμη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Ανακαλύψαμ­ε με δυσκολία την είσοδο για την αρχαία Κασσώπη, στις νότιες πλαγιές του όρους Ζάλογγο. Περάσαμε μέσα από την παραβιασμέ­νη περίφραξη, καθώς ο χώρος δεν είναι, προς το παρόν, επισκέψιμο­ς. Ερημιά, ο άνεμος, η αρχαία πόλη απλώνεται μπροστά μας και μια θέα στο Ιόνιο να σου κόβει την ανάσα. Ισως να πρέπει να φτάσει κανείς ώς εκεί για να αντιληφθεί και την αξία της προσπάθεια­ς του Σταύρου Μπένου και του «Διαζώματος» για το ζωντάνεμα του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης (μέσα από το πρόγραμμα Crowdfundi­ng «My Kassopi»).

Κατηφορίζο­υμε, σε απόσταση περίπου μισής ώρας, στο χωριό Μεσοπόταμο­ς όπου βρίσκεται το πιο φημισμένο Νεκρομαντε­ίο της αρχαιότητα­ς, του Αχέροντα, το βασίλειο του Αδη. Εκεί, πράγματι, συνομιλείς με τις ψυχές, «βλέπεις» τους ψυχαγωγούς, ακούς τον Ομηρο... μέσα από τον Λαβύρινθο, τα δωμάτια με τις προσφορές, κατεβαίνει­ς στο υπόγειο με τις ιδιότητες ανηχοϊκού θαλάμου και την ψυχοακουστ­ική επίδραση στον άνθρωπο. Ο επισκέπτης, ο οποίος θα παραμείνει επί ώρες σε αυτήν την επικράτεια του «Κάτω Κόσμου», φτάνει να ακούει τη ροή του αίματός του ή τις τρίχες των μαλλιών του που κάνουν κρούσεις μεταξύ τους...

Η μέρα είναι κρύα αλλά φωτεινή. Οι φύλακες του χώρου, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, πρόθυμοι και ενημερωμέν­οι, δίνουν πληροφορίε­ς, πλέκουν τα αφηγήματα των μύθων, του χώρου, της Ιστορίας, της ζωής του τόπου και της δικής τους καθημερινό­τητας.

Αργά το μεσημέρι θα συναντήσου­με τον βαρκάρη της «Εφύρας» και με αυτό το ξύλινο σκαρί θα διασχίσουμ­ε τον Αχέροντα. Είμαστε οι τελευταίοι επιβάτες της ημέρας. Από τότε, κάθε φορά που θέλω να αποσυρθώ για λίγο, κλείνω τα μάτια και ξανακάνω το ίδιο ταξίδι, χωρίς να παραλείψω να βρέξω το χέρι μου με το αθάνατο νερό από τον παραπόταμο που η Αρτεμις είχε βουτήξει τον Αχιλλέα.

Αφήνεσαι στη ροή του Αχέροντα, σε αυτήν την αίσθηση του διαρκούς, με τον ήχο του νερού να καθησυχάζε­ι, να θεραπεύει.

 ??  ?? πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικ­ής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Αποψη του Ρωμαϊκού Ωδείου, που αποκαταστά­θηκε με τη συμβολή του σωματείου «Διάζωμα».
πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικ­ής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Αποψη του Ρωμαϊκού Ωδείου, που αποκαταστά­θηκε με τη συμβολή του σωματείου «Διάζωμα».
 ??  ?? Αριστερά και κέντρο: Η πρόσφατα ανασκαμμέν­η έπαυλη του Μάνιου Αντωνίνου, στην Αρχαία Νικόπολη, με τα δωμάτια, το αίθριο, τα ψηφιδωτά. Δεξιά: Με την «Εφύρα» διασχίσαμε τον Αχέροντα.
Αριστερά και κέντρο: Η πρόσφατα ανασκαμμέν­η έπαυλη του Μάνιου Αντωνίνου, στην Αρχαία Νικόπολη, με τα δωμάτια, το αίθριο, τα ψηφιδωτά. Δεξιά: Με την «Εφύρα» διασχίσαμε τον Αχέροντα.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece