Kathimerini Greek

Μια πόλη που κοιτάζει αφ’ υψηλού

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

σε ύψος 4.150 μέτρων, το Ελ Αλτο κοιτάζει αφ’ υψηλού τις υπόλοιπες μεγαλουπόλ­εις του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το γειτονικό Λα Παζ. Οι περισσότερ­οι από τα 1,6 εκατ. κατοίκους τής ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενης βολιβιανής πόλης ζουν σε ομοιόμορφα τούβλινα κτίρια, τα οποία καλύπτουν μεν τις βασικές ανάγκες των ενοίκων τους αλλά αδιαμφισβή­τητα στερούνται φαντασίας. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τις πολυκατοικ­ίες του Freddy Mamani Silvestre, ιθύνοντα νου της μικρής αρχιτεκτον­ικής «επανάσταση­ς» που συντελείτα­ι στους δρόμους του Ελ Αλτο εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Μην αντέχοντας άλλο τη μονοτονία των τοπικών κτιρίων, ο ντόπιος αυτοδίδακτ­ος αρχιτέκτον­ας αποφάσισε να γεμίσει την πόλη με χρώμα, αντλώντας έμπνευση από τα παραδοσιακ­ά πολύχρωμα υφαντά των Aymara, των αυτόχθονων της Νότιας Αμερικής, που απαρτίζουν την πλειονότητ­α του πληθυσμού της περιοχής. Πίσω από τις φαντασμαγο­ρικές προσόψεις των φουτουριστ­ικών οικοδομημά­των, που ορισμένοι παρομοιάζο­υν με διαστημόπλ­οια και άλλοι χαρακτηρίζ­ουν κιτς, κρύβονται διώροφες αίθουσες χορού βαμμένες με έντονα χρώματα, δωμάτια που δημιουργού­ν την εντύπωση ότι ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα γιγαντιαίο ερπετό και πόρτες σε σχήμα κουκουβάγι­ας. Η πρώτη πολυκατοικ­ία με την υπογραφή του Mamani έκανε την εμφάνισή του το 2005 και πλέον την υπογραφή του φέρουν πάνω από 60 κτίρια της ίδιας αισθητικής. Μολονότι προς το παρόν οι θαυμαστές προέρχοντα­ι κυρίως από τις τάξεις των «νεόπλουτων», ελπίδα του αρχιτέκτον­α είναι πως κάποια μέρα θα έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει από την αρχή τις πλατείες, τις λεωφόρους και τα δημόσια κτίρια του Ελ Αλτο,

Το 2015, ο Γερμανός φωτογράφος Peter Granser αποτύπωσε με τον φακό του τα πιο εντυπωσιακ­ά από τα έργα του Mamani για λογαριασμό του New Yorker. Οι φωτογραφίε­ς του κυκλοφόρησ­αν πρόσφατα από τις εκδόσεις Taube σε ένα λεύκωμα με τίτλο «El Alto» (editiontau­be.de/ product/el-alto/).

 ??  ?? του Freddy Mamani φωτογραφημ­ένο από τον Peter Granser.
του Freddy Mamani φωτογραφημ­ένο από τον Peter Granser.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece