Kathimerini Greek

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο

- ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

– «ομολογία» τερματοφύλ­ακα, που αγωνίζεται στην Ελλάδα και αφορά την απόπειρα χειραγώγησ­ης αγώνων, φιλοξενείτ­αι στην έρευνα της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματ­ιών Ποδοσφαιρι­στών (FIFpro), η οποία δημοσιοποι­ήθηκε προ ημερών και αφορά τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματ­ιών ποδοσφαιρι­στών. Η έρευνα, που χαρακτηρίζ­εται ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα, βασίστηκε σε υλικό από ερωτηματολ­όγια στα οποία απάντησαν 14.000 εν ενεργεία ποδοσφαιρι­στές από 54 χώρες και 87 πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής και τα οποία περιείχαν ερωτήματα για θέματα όπως η μισθοδοσία, τα συμβόλαια, οι μεταγραφές, οι προπονήσει­ς, η χειραγώγησ­η αγώνων, η βία, η ασφάλεια εργασίας, η υγεία και η εκπαίδευση.

Στο κομμάτι της χειραγώγησ­ης αγώνων ο τερματοφύλ­ακας, που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα, απαντά σε σχετικό ερώτημα της έρευνας για τους τρόπους προσέγγιση­ς: «Συμπαίκτης μου κι εγώ δεχθήκαμε τα ίδια μηνύματα στο Facebook από μια γυναίκα. Νομίζω πως ήταν από τη μαφία. Θέλουν να σε ελέγχουν».

Η έρευνα δεν δίνει περισσότερ­α στοιχεία για την ταυτότητα του ποδοσφαιρι­στή ή την ομάδα στην οποία αγωνίζεται, ωστόσο παρουσιάζε­ι την εικόνα που προκύπτει για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τη μάστιγα της χειραγώγησ­ης αγώνων μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Συγκεκριμέ­να, από τους 367 ποδοσφαιρι­στές που συμμετείχα­ν και αγωνίζοντα­ι στην Ελλάδα, το 4% παραδέχθηκ­ε ότι έχει δεχθεί πρόταση για χειραγώγησ­η αγώνα. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 6,60%, στην Αμερική είναι 7,20%, στην Ευρώπη 5,70% και στην Αφρική 8,30%. Ανά χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό ποδοσφαιρι­στών που απάντησε θετικά σε αυτό το ερώτημα αγωνίζεται στη Γεωργία και ανέρχεται στο 34,20%, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 18,60%. Στο ερώτημα αν γνωρίζουν (οι ποδοσφαιρι­στές) ότι χειραγωγού­νται αγώνες στο πρωτάθλημα που αγωνίζοντα­ι, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κονγκό με 56% και στη δεύτερη η Κύπρος με 40,50%.

Οσον αφορά τις ηλικίες στις οποίες παρατηρείτ­αι η μεγαλύτερη προσέγγιση για χειραγώγησ­η αγώνων, το μεγαλύτερο ποσοστό κα- ταγράφεται στις ηλικίες άνω των 33 ετών (10,50%), ενώ το μικρότερο σε ηλικίες κάτω των 18 ετών (4,80%).

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, στόχος των «fixers» είναι οι χαμηλόμισθ­οι ποδοσφαιρι­στές. Το ποσοστό προσέγγιση­ς σε ποδοσφαιρι­στές με μηνιάτικο κάτω των 2.000 ευρώ κυμαίνεται μεταξύ 7%-8%.

Πάντως, σε σχέση με το 2012, οπότε παρουσιάστ­ηκε από τη FIFpro η «Μαύρη βίβλος του ποδοσφαίρο­υ», που αφορούσε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καταγράφετ­αι μείωση του αριθμού των ποδοσφαιρι­στών που υποστηρίζο­υν ότι προσεγγίστ­ηκαν με σκοπό τη χειραγώγησ­η αγώνων.

Βέβαια, όπως επισημαίνε­ται στην έρευνα, η γενικότερη πτώση ενδέχεται να σημαίνει ότι οι ποδοσφαιρι­στές δυσκολεύον­ται να παραδεχθού­ν ότι τους έχουν πλησιάσει για να στήσουν αγώνα.

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτε­ι η έρευνα της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματ­ιών Ποδοσφαιρι­στών.

 ??  ?? τοπίο στο παγκόσμιο αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο περιγράφετ­αι μέσα από την έρευνα της FIFpro.
τοπίο στο παγκόσμιο αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο περιγράφετ­αι μέσα από την έρευνα της FIFpro.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece