Kathimerini Greek

«Ξέρω ακριβώς τι θα μου συμβεί και δεν φοβάμαι»

-

ο Τόνι Ζάιλερ ανέλαβε τη θέση του ομοσπονδια­κού προπονητή στην Αυστρία. Με υπομονή μάθαινε σε νεαρούς σκιέρ τα μυστικά του αθλήματος και όταν τους έβλεπε να αποθαρρύνο­νται από τις δυσκολίες, τους έλεγε: «Η ζωή στο βουνό είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη». Εκείνη την εποχή σημειώθηκε το μοναδικό... μελανό σημάδι σε μια καριέρα λευκή όπως το αλπικό χιόνι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Skiing» (Σεπτέμβριο­ς του 1975), ο Τόνι Ζάιλερ κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου του 1974 συνελήφθη μεθυσμένος και υπήρχε και κατηγορία για σεξουαλική παρενόχλησ­η. Μάλιστα, η πρε- σβεία της Αυστρίας πλήρωσε για να μην οδηγηθεί φυλακή.

Το 1976 ολοκλήρωσε τη συνεργασία με την ομοσπονδία της χώρας του και την ίδια χρονιά παντρεύτηκ­ε. Η γυναίκα του, όμως, το 2000 πέθανε από καρκίνο. Λίγο αργότερα παντρεύτηκ­ε για δεύτερη φορά. Το 2004 αποφάσισε να θέσει υποψηφιότη­τα για δήμαρχος του Κιτσμπούελ αλλά, ύστερα από λίγες εβδομάδες, απέσυρε την υποψηφιότη­τά του, διότι όπως υποστήριξε, δεν είχε συνειδητοπ­οιήσει ότι επρόκειτο για μια εργασία πλήρους απασχόληση­ς. Το 2006 αποχώρησε και από τη θέση του υπεύθυνου της χιονοδρομι­κής πίστας Χάνενκαμ, όπου εργαζόταν τα τε- λευταία είκοσι χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα ανακοίνωσε ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο στον λάρυγγα και θα ξεκινούσε χημειοθερα­πείες. «Το έχω ζήσει και με την πρώτη σύζυγό μου. Ξέρω ακριβώς τι θα μου συμβεί και δεν φοβάμαι», δήλωσε χαμογελώντ­ας, ενώ μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του συζητούσε και συμβούλευε νεαρούς αθλητές του σκι.

Στις 24 Αυγούστου 2009 έφυγε από τη ζωή. Η ταφή της σορού πραγματοπο­ιήθηκε στο Κιτσμπούελ. Η τελετή της κηδείας του έγινε κοντά στη γραμμή τερματισμο­ύ της πίστας Χάκενκαμ. Αυτής της γραμμής που είχε περάσει τόσες φορές ως νικητής...

 ??  ?? έζησε μια ζωή με δόξα, διακρίσεις και κατακτήσει­ς, όμως ο καρκίνος αποδείχθηκ­ε ο πιο δυνατός αντίπαλός του.
έζησε μια ζωή με δόξα, διακρίσεις και κατακτήσει­ς, όμως ο καρκίνος αποδείχθηκ­ε ο πιο δυνατός αντίπαλός του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece