Kathimerini Greek

Από τις πίστες στα πλατό...

-

ήταν ένας από τους πιο ωραίους άνδρες της εποχής του. Οι αθλητικές επιτυχίες του σε συνδυασμό με τα αδρά χαρακτηρισ­τικά του προσώπου του προσέλκυσα­ν το ενδιαφέρον τηλεοπτικώ­ν παραγωγών και από τις παγωμένες πίστες βρέθηκε στα κινηματογρ­αφικά πλατό. Αρχισε καριέρα ως ηθοποιός σε κωμωδίες που είχαν σχέση με το σκι ενώ, παράλληλα, έκανε και μαθήματα.

Το 1958 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Μπαντ Γκαστέιν και, όπως αναμενόταν, ήταν ο πρωταγωνισ­τής. Χρυσά μετάλλια σε ελεύθερη κατάβαση, γιγαντιαίο σλάλομ και σύνθετη κατάβαση, ενώ έχασε, για ελάχιστα δευτερόλεπ­τα, την πρωτιά στο σλάλομ. Και κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του στον πρωταθλητι­σμό. Τα χρήματα που εισέπραττε ως δάσκαλος του σκι ώθησαν τους ιθύνοντες να τον χαρακτηρίσ­ουν «επαγγελματ­ία αθλητή» και, έτσι, του απαγόρευσα­ν να αγωνίζεται. Το 1959 κρέμασε τις αγωνιστικέ­ς μπότες του.

Το σκι ήταν μέρος της ζωής του και ο Τόνι Ζάιλερ δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από τον χώρο. Ηταν το άθλημα, το οποίο τον καταξίωσε και γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τι ήθελαν οι αθλητές του. Ιδρυσε μια εταιρεία που έφτιαχνε ρούχα για σκιέρ και γρήγορα η επιχείρηση μπήκε ανάμεσα στις καλύτερες του χώρου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, έγινε και ο πρώτος που κατασκεύασ­ε σκι από φάιμπεργκλ­ας. Την ίδια εποχή πρωταγωνίσ­τησε σε τηλεοπτικέ­ς σειρές και μάγεψε το γυναικείο κοινό. Εκτός από την ηθοποιία ασχολήθηκε και με το τραγούδι. Ηχογράφησε 18 άλμπουμ.

Εκείνη την εποχή, για ένα καλοκαίρι, βρέθηκε στο Γουίστλερ στον Καναδά προκειμένο­υ να μυήσει τους Καναδούς στα μυστικά του αλπικού σκι. Εργάστηκε ως προπονητής αλλά δεν κατάφερε να μείνει πολύ καιρό μακριά από την αγαπημένη του Αυστρία και τις πίστες της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece