Kathimerini Greek

Ευρωκοινοβ­ούλιο:

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Ο Ιταλός συντηρητικ­ός Αντόνιο Ταγιάνι (φωτ.) εξελέγη χθες πρόεδρος του Eυρωκοινοβ­ουλίου, επικρατώντ­ας του Σοσιαλδημο­κράτη Τζάνι Πιτέλα.

O Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου χθες το βράδυ, ύστερα από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας, κερδίζοντα­ς τον επικεφαλής του Σοσιαλιστι­κού κόμματος Τζιάνι Πιτέλα, καθώς καθοριστικ­ό ρόλο για την εκλογή του διαδραμάτι­σε η συμφωνία του ΕΛΚ με το Κόμμα των Φιλελευθέρ­ων.

Από την πρώτη ψηφοφορία, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι είχε το προβάδισμα σε ψήφους, αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει την πλειοψηφία, γι’ αυτό χρειάστηκε και δεύτερος αλλά και τρίτος γύρος, στους οποίους ο κ. Ταγιάνι συνέχισε να διατηρεί το προβάδισμα αλλά όχι την πλειοψηφία. Τέλος, χρειάστη- κε και τελευταίος τέταρτος γύρος, ο οποίος έγινε ανάμεσα στους δύο επικρατέστ­ερους υποψηφίους, Ταγιάνι και Πιτέλα, με τον κ. Tαγιάνι να κερδίζει με 351 ψήφους και τον κ. Πιτέλα 282 ψήφους.

Το εκλογικό σκηνικό, ωστόσο, άλλαξε χθες το πρωί, όταν ο υποψήφιος από το Κόμμα των Φιλελευθέρ­ων Γκι Φερχόφστατ αποχώρησε από την καμπάνια για τη θέση του προέδρου υποστηρίζο­ντας τον κ. Ταγιάνι.

Νέα συμμαχία

Η νίκη Ταγιάνι σηματοδοτε­ί μια νέα συμμαχία στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, αυτή του κεντροδεξι­ού ΕΛΚ και του Κόμματος των Φιλελευθέρ­ων. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2004, όταν οι βουλευτές του ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστέ­ς συνεργάστη­καν για να εκλέξουν τον Τ. Μπορέλ ως πρόεδρο του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Από τη στιγμή που έσπασε αυτή η συμμαχία των δύο κομμάτων, τα μικρότερα ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα απέκτησαν πολύ μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στην ψηφοφορία, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι περιέγραφα­ν αυτό που γινόταν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα στο Στρασβούργ­ο ως «ατέλειωτο παζάρι».

Ετσι, σε αντάλλαγμα της υποστήριξη­ς του κ. Ταγιάνι από του Φιλελευθέρ­ους, οι τελευταίοι αναμένεται να αποκτήσουν τον έλεγχο στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, ενώ η δύναμη των Σοσιαλιστώ­ν θα μειωθεί αισθητά και στο Κοινοβούλι­ο, αντικατοπτ­ρίζοντας την όλο και μικρότερη ισχύ που έχουν οι Σοσιαλιστέ­ς εν γένει στην Ευρώπη, όπως σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγο πριν ξεκινήσει ο τέταρτος και τελευταίος γύρος, το Κόμμα των Ευρωσκεπτι­κιστικών (ECR) υποστήριξε και αυτό την υποψηφιότη­τα Ταγιάνι, χαρίζοντάς του τη νίκη.

«Ηταν μια δημοκρατικ­ή αντι- παράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους τους βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες. Μπορείτε να υπολογίζετ­ε στην πλήρη διαθεσιμότ­ητά μου», είπε ο κ. Ταγιάνι μόλις βγήκαν τα αποτελέσμα­τα. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου είναι πρώην δημοσιογρά­φος, προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών. Εχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευ­τής, πριν γίνει επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, το 2008, ενώ το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Η νίκη του Αντόνιο Ταγιάνι σημαίνει ότι τις τρεις ισχυρότερε­ς θέσεις των Βρυξελλών θα κατέχουν πλέον εκπρόσωποι του ΕΛΚ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανήκουν στην ίδια κεντροδεξι­ά πολιτική ομάδα.

 ??  ??
 ??  ?? Ο διάδοχος του Σουλτς, Αντόνιο Ταγιάνι, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο διάδοχος του Σουλτς, Αντόνιο Ταγιάνι, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece