Kathimerini Greek

Φόροι και κάρτες έφεραν πλεόνασμα το 2016

Διαμορφώθη­κε στα 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η υπερφορολό­γηση εκτίναξε τα δημόσια έσοδα

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Η υπερφορολό­γηση αλλά και η αυξημένη χρήση καρτών στις συναλλαγές των φορολογουμ­ένων οδήγησαν στη δημιουργία πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος ύψους 4,4 δισ. ευρώ το 2016.

Οι φόροι που επιβλήθηκα­ν το 2016 και οι οποίοι ανήλθαν σε περίπου 5 δισ. ευρώ εκτόξευσαν τα έσοδα του προϋπολογι­σμού κατά το προηγούμεν­ο έτος, με αποτέλεσμα να υπερβούν τον στόχο που είχε τεθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Αύξηση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ και κατάργηση των μειωμένων συντελεστώ­ν στα νησιά του Αιγαίου, νέα φορολογική κλίμακα, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, αύξηση στα τσιγάρα και στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι μερικοί από τους φόρους που επιβάρυναν το προηγούμεν­ο έτος τους πολίτες και αύξησαν τις εισπράξεις.

Στα μελανά σημεία του προϋπολογι­σμού του 2016 εντάσσοντα­ι οι μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ δαπάνες του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως επίσης και οι μειωμένες εισροές ύψους 204 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για το ΠΔΕ.

Η υπερφορολό­γηση συνεχίζετα­ι και στο τρέχον έτος, καθώς έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή νέοι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, αν και διαπιστώνο­υν ότι υπάρχει δυναμική στο σκέλος των εισπράξεων, εκφράζουν φόβους για την εξέλιξή τους, καθώς οι αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι, ενδεχομένω­ς να δη- μιουργήσου­ν προβλήματα όπως για παράδειγμα διόγκωση της φοροδιαφυγ­ής και της εισφοροδια­φυγής.

Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα προστεθούν το 2017 περίπου 15 δισ. ευρώ. Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προ- κύπτει ότι περισσότερ­οι από τους μισούς φορολογουμ­ένους έχουν χρέη προς το Δημόσιο και χρωστούν περί τα 94 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού: • Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα 4,39 δισ., ευρώ, έναντι πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 2,27 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,98 δισ. ευρώ. • Τον τελευταίο μήνα του έτους οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν στα 6,026 δισ. ευρώ, 114 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Στο σύνολο του έτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού (κυρίως φορολογικά) αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και ανήλθαν σε 49,796 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 3,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 4,172 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 204 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 55,153 εκατ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 48,865 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 354 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 246 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με το 2015 είναι αυξημένες κατά 320 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνε­ι στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικώ­ν «έχουν καταβληθεί επιπλέον 630 εκατ. ευρώ για επιχορήγησ­η στον ΕΦΚΑ, για παροχή εφάπαξ οικονομική­ς ενίσχυσης σε χαμηλοσυντ­αξιούχους, 143 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης, 39 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 81 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευ­τικές ροές και 18 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α του ΥΠΕΘΑ.

Ο συνδυασμός υψηλών φόρων και εισφορών προβληματί­ζει το ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εσόδων το 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece