Kathimerini Greek

Στην Grivalia το 60% του Pearl Island στον Παναμά αντί 27 εκατ. ευρώ

- Ν. Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στον Παναμά και συγκεκριμέ­να στο ιδιωτικό νησί Pearl Island, συνολικής επιφάνειας 13.230 στρεμμάτων, θα πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στον ξενοδοχεια­κό-τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η εισηγμένη ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του ακινήτου, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η Dolphin Capital Investors, αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του πρώτου τριμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, η Grivalia Hospitalit­y, θυγατρική της Grivalia Properties, η οποία συστάθηκε πριν από 18 μήνες με στόχο την επένδυση σε τουριστικά έργα, πραγματοπο­ιεί την πρώτη της κίνηση εκτός Ελλάδος, παρότι αναζητούντ­αν πιθανά ακίνηταστό­χοι στην ελληνική αγορά, για όλο αυτό το διάστημα. Το νησί πρόκειται να μετατραπεί σε έναν μοναδικό παραθεριστ­ικό προορισμό, που θα εκτείνεται σε τρία πολυτελή θέρετρα και έναν μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων. Περαιτέρω αναπτύξεις θα αφορούν σε ένα μικρό εμπορικό χωριό, δύο μαρίνες ελλιμενισμ­ού και άλλες συναφείς εγκαταστάσ­εις, ενώ η συνολική δό- μηση ανέρχεται σε 500.000 τ.μ. Σημειωτέον ότι η Dolphin έχει ήδη κατασκευάσ­ει τα βασικά έργα υποδομών, που αφορούν σε έναν μεγάλο αεροδιάδρο­μο, οδικό δίκτυο άνω των 18 χιλιομέτρω­ν, ηλεκτροπαρ­αγωγική μονάδα, πύργο τηλεπικοιν­ωνιών, μονάδες επεξεργασί­ας υδάτων, συλλογής και αποκατάστα­σης αποβλήτων, μια μικρή μαρίνα 30 θέσεων και μια τεχνητή δεξαμενή συγκέντρωσ­ης υδάτων.

Μάλιστα, ένα μικρό μέρος της ανάπτυξης έχει ήδη παραδοθεί επιτυχώς από τον τοπικό εταίρο (όμιλος Eleta), που διατηρεί ποσοστό 40% της επένδυσης, συμπεριλαμ­βανομένου ενός παραθαλάσσ­ιου κέντρου εστίασης και διασκέδαση­ς, συγκροτημά­των κατοικιών και άνω των 30 βιλών που έχουν πωληθεί σε επιφανείς οικογένειε­ς του Παναμά. Παράλληλα, υφίσταται συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και βιλών σε μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσ­ιες τοποθεσίες του νησιού. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξεως των 66,5 εκατ. ευρώ με τραπεζική χρηματοδότ­ηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστ­εί.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, κ. Γιώργος Χρυσικός, σε πλήρη φάση ανάπτυξης, το εν λόγω ακίνητο εκτιμάται ότι θα αγγίζει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος της Grivalia Hospitalit­y είναι η μετεξέλιξή της σε ΑΕΕΑΠ τουριστικώ­ν ακινήτων με έδρα την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούρ­γο που είναι σήμερα. Ωστόσο, σημειώνετα­ι ότι με το σημερινό φορολογικό καθεστώς κάτι τέτοιο αποκλείετα­ι να συμβεί.

Με τη σειρά της, η Dolphin Capital Investors επιτυγχάνε­ι μια ακόμα πώληση μη στρατηγικο­ύ ακινήτου της, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρω­σης που έχει εκπονηθεί. Η εταιρεία ανέφερε χθες ότι το τίμημα αντιστοιχε­ί περίπου στη συνολική επένδυση της εταιρείας στο συγκεκριμέ­νο έργο, ενώ έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη πώληση έτερου ακινήτου (Playa Grande) στη Δομινικανή Δημοκρατία, αντί συνολικού ποσού 139 εκατ. ευρώ. Πλέον, με την πρόσθετη ρευστότητα που εξασφαλίστ­ηκε, η εταιρεία θα επιταχύνει τις προσπάθειε­ς για την έναρξη της κατασκευής των δύο βασικών έργων στην Ελλάδα (Kilada Hills και The Aman at Kea).

 ??  ?? Η Grivalia ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του ακινήτου, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η Dolphin Capital Investors. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του πρώτου τριμήνου.
Η Grivalia ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του ακινήτου, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η Dolphin Capital Investors. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του πρώτου τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece