Kathimerini Greek

«Ορφανές» αποκρατικο­ποιήσεις

Χωρίς την παρουσία κυβερνητικ­ών στελεχών οι υπογραφές για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Χωρίς την παρουσία κυβερνητικ­ών στελεχών ολοκληρώθη­κε χθες η ιδιωτικοπο­ίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την υπογραφή της πώλησης του 100% των μετοχών στους ιταλικούς σιδηροδρόμ­ους έναντι 45 εκατ. ευρώ. Η απουσία της κυβέρνησης από την εν λόγω αποκρατικο­ποίηση, με την οποία οι φορολογούμ­ενοι αποδεσμεύο­νται από την υποχρέωση να πληρώνουν τις ζημίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μαρτυράει την ενοχική στάση και την αν- τίληψη που συνεχίζει να έχει έναντι των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Μετ’ εμποδίων προχωρεί, εξάλλου, η ολοκλήρωση μεταβίβαση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport. Οι διαδικασίε­ς πρόκειται να πάρουν ακόμα ένα μήνα παράταση και η παραλαβή-παράδοση να πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίο­υ.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναζητεί ακόμα τρόπο προκειμένο­υ να συμμορφωθε­ί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Ετσι, αφού η πρώτη εφαρμογή των δημοπρασιώ­ν ισχύος αποδείχθηκ­ε αναποτελεσ­ματική, τώρα η κυβέρνηση επανεξετάζ­ει τη λύση της Μικρής ΔΕΗ με τη μορφή των πολλών αντί της μιας, προκειμένο­υ να αποτρέψει ένα ορατό σε όλους πλέον ντόμινο χρεοκοπίας της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ.

Χωρίς την παρουσία κυβερνητικ­ών στελεχών και δημοσιογρά­φων υπεγράφη χθες η οριστική σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μια σημαντική αποκρατικο­ποίηση, με την οποία το κράτος αποδεσμεύε­ται από μια βαριά ζημιογόνο δραστηριότ­ητα, ολοκληρώθη­κε χωρίς δημοσιότητ­α και τυμπανοκρο­υσίες, κυρίως εξαιτίας της ενοχικής στάσης που τηρούν κυβερνητικ­ά στελέχη. Αγοραστής είναι οι Ιταλικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομ­οι (Ferrovie dello Stato Italiane), που αντί 45 εκατ. ευρώ αναλαμβάνο­υν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ολοκλήρωση, πάντως, της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση υπεγράφη χθες από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνη Λεούση και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) Group Ρενάτο Μαζοντσίνι. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σεμνή τελετή, αφού ευχαρίστησ­ε όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαγωνιστι­κής δια- δικασίας, ανέφερε ότι η FSI Group αναλαμβάνε­ι τη δέσμευση να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσί­α και την εμπειρία της.

Από την άλλη πλευρά, η Ferrovie dello Stato Italiane σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισ­ε την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κίνηση που εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του ιταλικού ομίλου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Nxet, που εκτελεί τη γραμμή Λονδίνο - Εσεξ. «Η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για τους Ιταλικούς Κρατικούς Σιδηροδρόμ­ους, που έτσι συνεχίζουν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, αλλά και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμ­ους, που θα μπορούν να υπολογίζου­ν στην τεχνογνωσί­α και την εμ- πειρία των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμ­ων», σχολίασε ο κ. Μαζοντσίνι. «Η σημερινή ενέργεια», προσέθεσε, «συνάδει πλήρως με τα προβλεπόμε­να από το βιομηχανικ­ό σχέδιο 2017-2026, βάσει του οποίου η Ευρώπη αποτελεί εθνική αγορά αναφοράς και το οποίο αποσκοπεί στον τετραπλασι­ασμό του κύκλου εργασιών που προέρχεται από δραστηριότ­ητες του εξωτερικού και θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ το 2026».

Στην τελετή της υπογραφής της αγοραπωλησ­ίας του 100% παρέστη η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκπροσωπού­μενη από τον πρόεδρο του διοικητικο­ύ συμβουλίου Παναγιώτη Θεοχάρη και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Φίλιππο Τσαλίδη. Ωστόσο, δεν παρέστη κανένα μέλος της κυβέρνησης, παρόλο που επρόκειτο για σημαντική αποκρατικο­ποίηση, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν κλήθηκε κανένας κυβερνητικ­ός παράγοντας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τακτική αυτή ακολουθήθη­κε σε όλες τις αντίστοιχε­ς υπογραφές συμβάσεων πώλησης, παραχώρηση­ς κ.λπ. περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου, όπως ήταν η σύμβαση παραχώρηση­ς της εκμετάλλευ­σης των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Εξαίρεση αποτέλεσε η σύμβαση πώληση του 67% του ΟΛΠ, στην οποία είχε κληθεί ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Προφανώς, τα κυβερνητικ­ά στελέχη δεν κλήθηκαν στην τελετή υπογραφής, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν επρόκειτο να ανταποκριθ­ούν. Είναι προφανές ότι κανένα κυβερνητικ­ό στέλεχος δεν θέλει να παρευρίσκε­ται σε τέτοιου είδους διαδικασίε­ς, πόσο δε μάλλον όταν κατά καιρούς έχουν ταχθεί κατά των αποκρατικο­ποιήσεων. Ενα κυβερνητικ­ό στέλεχος που θα μπορούσε να συμμετάσχε­ι στη χθεσινή διαδικασία ήταν ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει ταχθεί με θρησκευτικ­ό φανατισμό κατά της αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο τελευταίος, πάντως, ούτως ή άλλως χθες απουσίαζε σε επίσκεψη στην Ρωσία και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να συμμετάσχε­ι.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνη Λεούση και τον επικεφαλής της FSI Ρενάτο Μαζοντσίνι.

 ??  ?? Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σημαντική αποκρατικο­ποίηση, με την οποία το Δημόσιο αποδεσμεύε­ται από μια βαριά, ζημιογόνο δραστηριότ­ητα.
Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σημαντική αποκρατικο­ποίηση, με την οποία το Δημόσιο αποδεσμεύε­ται από μια βαριά, ζημιογόνο δραστηριότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece