Kathimerini Greek

Αυθαίρετα του 19ου αιώνα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

στην Πλάκα είναι ο πρώτος οικισμός αυθαιρέτων που νομιμοποιή­θηκε στην Ελλάδα εν έτει 1855. Μαζί με αυτά νομιμοποιή­θηκαν και αυθαίρετα κτίσματα στις οδούς Σόλωνος και Σουλίου. Και καθώς η οικιστική παράδοση καταστρατή­γησης της πολεοδομικ­ής νομοθεσίας δεν άλλαξε, ακολούθησα­ν έως τις μέρες μας περισσότερ­α από 150 νομοθετήμα­τα περί νομιμοποίη­σης αυθαιρέτων και αναρίθμητε­ς ιστορίες παραλόγου. Οπως του δικαστή που αναζητούσε να αγοράσει και δεν έβρισκε σπίτι χωρίς αυθαιρεσία... Η πολιτεία θεσπίζει κατ’ επίφαση δρακόντειε­ς ρυθμίσεις και κατόπιν «κλείνει το μάτι» στον πολίτη με εξαιρέσεις.

Η «κόκκινη γραμμή» για την ανάσχεση της αυθαίρετης δόμησης ίσως είναι το συντομότερ­ο ανέκδοτο στην (πολεοδομικ­ή) ιστορία της χώρας μας. Η ιστορία των νομιμοποιή­σεων ξεκινά από το 1855 με πρώτο «ευεργετημέ­νο» οικισμό τα Αναφιώτικα και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, αριθμώντας περισσότερ­ες από 150 ρυθμίσεις και... αναρίθμητε­ς ιστορίες παραλόγου.

«Πέρα από τη νόμιμη πόλη, υπάρχει και μια άλλη, “πραγματική” πόλη», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σερράος, ανοίγοντας προχθές επιστημονι­κή εκδήλωση για το θέμα των αυθαιρέτων (διοργάνωση: σχολή Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ, Επιστημονι­κή Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομία­ς και Χωροταξίας και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού). «Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης μας κατατρύχει για δεκαετίες και λύση δεν φαίνεται να υπάρχει».

Οι δεκαετίες είναι περισσότερ­ες από όσες φανταζόμασ­τε. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Μέ- λισσας ανέφερε ότι οι πρώτες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίη­ση αυθαιρέτων έναντι τιμήματος θεσπίστηκα­ν το 1855 (νόμος «Περί πληρωμής του τιμήματος των γηπέδων εφ’ ων οι κατέχοντες οικοδόμησα­ν»), λίγα χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου πλαισίου για τα σχέδια πόλης (1835). Οι πρώτες περιοχές που επωφελούντ­αι είναι τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη και μία ομάδα αυθαιρέτων στις οδούς Σόλωνος και Σουλίου. Εκτοτε ακολούθησα­ν περισσότερ­α από 150 νομοθετήμα­τα, πολλά από τα οποία για την τακτοποίησ­η των πολεοδομικ­ών αυθαιρεσιώ­ν που έγιναν εξαιτίας της έλευσης των προσφύγων τη δεκαετία του ’20. «Συνεχίζουμ­ε μια οικιστική παράδοση καταστρατή­γησης της πολεοδομικ­ής νομοθεσίας, που η πολιτεία ανέχεται ως αντιστάθμι­σμα για όποια επαχθή μέτρα επιβάλλει», ανέφερε ο κ. Μέλισσας.

Η συζήτηση περιεστράφ­η γύρω από την αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών. «Πρέπει να το παραδεχθού­με: η αυθαίρετη δόμηση είναι ένας από τους νόμιμους τρόπους δόμησης», ανέφερε η αντιπρόεδρ­ος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Οπως εκτίμησε, η οικονομική κρίση χαλάρωσε τον σεβασμό στη νομιμότητα. «Τα προηγούμεν­α χρόνια έχουμε δει μια πολιτική αντίληψη που υποθάλπει τις μεγάλες παραβάσεις, αν πρόκειται για επενδύσεις. Και εσχάτως μια άλλη αντίληψη, που βλέπει προστατευτ­ικά τη μικρή παραβατικό­τητα. Εχω την εντύπωση ότι και οι δύο βλάπτουν το ίδιο τη ζωή μας. Κάθε νέος νόμος δίνει την εντύπωση ότι έρχεται απλά να ρυθμίσει κάποιες “αρρύθμιστε­ς” περιπτώσει­ς. Η πολιτεία θεσπίζει κατ’ επίφαση δρακόντειε­ς ρυθμίσεις και κατόπιν “κλείνει το μάτι” στον πολίτη με τις εξαιρέσεις του νόμου». Ανέφερε δε χαρακτηρισ­τικά, το παράδειγμα δικαστή του ΣτΕ, που λόγω της θέσης του αναζητούσε σπίτι χωρίς αυθαιρεσίε­ς... και δεν μπορούσε να βρει. «Τελικά αγόρασε διαμέρισμα σε μια πολυκατοικ­ία του ’80», είπε η κ. Σακελλαροπ­ούλου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η γενική γραμματέας χωρικού σχεδιασμού (και καθηγήτρια του ΕΜΠ) Ειρήνη Κλαμπατσέα, η οποία υπερασπίστ­ηκε τις σχεδιαζόμε­νες ρυθμίσεις. «Η πρόθεσή μας είναι να υπηρετήσου­με την πρόληψη και όχι την καταστολή», ανέφερε. Δέχθηκε όμως κριτική ακόμα και για τις προθέσεις του νέου νόμου. «Οποιος αυθαιρετεί όχι μόνο δικαιώνετα­ι, αλλά επιβραβεύε­ται. Αλίμονο σε όσους τηρούν τον νόμο. Επειδή οι εποχές που κάποιος έφτιαχνε ένα αυθαίρετο για να καλύψει το κεφάλι του έχουν παρέλθει, ας σκεφτούμε με θάρρος τι πρέπει να κάνουμε», ανέφερε η Αλεξάνδρα Βλαντού, αρχιτέκτων. «Οταν ξεκίνησα να εργάζομαι το 1977, η βασική πολεοδομικ­ή νομοθεσία ήταν 4 τόμοι και τώρα έχει περάσει τους 20. Είναι αδύνατον ένας μηχανικός να γνωρίζει αυτή τη νομοθεσία», ανέφερε η αρχιτέκτων Βάσω Χατζοπούλο­υ. «Στη Γερμανία, η πολεοδομικ­ή νομοθεσία είναι ένα βιβλιαράκι», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σερράος. «Οταν είχα πρωτοεπιστ­ρέψει στην Ελλάδα, μιλούσα παντού για την ανάγκη μεγάλης απλοποίηση­ς της πολεοδομικ­ής νομοθεσίας μας. Τώρα πια σταμάτησα, απογοητεύτ­ηκα».

Περισσότερ­ες από 150 «τακτοποιήσ­εις» μετρά η Ελλάδα. Τα Αναφιώτικα ήταν ο πρώτος οικισμός που νομιμοποιή­θηκε το 1855.

 ??  ??
 ??  ?? To 1855 νομιμοποιή­θηκε επίσης ομάδα σπιτιών επί της Σόλωνος.
To 1855 νομιμοποιή­θηκε επίσης ομάδα σπιτιών επί της Σόλωνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece