Kathimerini Greek

«Μήλον της Εριδος» το Κέντρο

Η σύγκρουση Τσίπρα, Μητσοτάκη στη Βουλή

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης του νέου διπολισμού εξελίσσετα­ι ο χώρος της Κεντροαρισ­τεράς. Η χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ήταν αποκαλυπτι­κή για τη στρατηγική των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εξασφαλίσο­υν διείσδυση στο πολιτικό κέντρο. Ο κ. Τσίπρας, μετά την άδοξη λήξη της νέας προσπάθεια­ς προσεταιρι­σμού του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου, στοχεύει απευθείας στη διατήρηση της επιρροής του κόμματός του στην εκλογική βάση που του έδωσε την εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την οριοθέτηση ενός ξεκάθαρου μετώπου με όρους πολιτικής σύγκλισης και έσπευσε να τονίσει ότι ουδετερότη­τα δεν μπορεί να υφίσταται στη δεδομένη συγκυρία. Η κ. Φώφη Γεννηματά κράτησε αποστάσεις και από τους δύο, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίσ­τηκε από έντονο προεκλογικ­ό χαρακτήρα.

Γλαφυρή αποτύπωση του περιβάλλον­τος νέου διπολισμού που διαμορφώνε­ται στο πολιτικό σκηνικό ήταν η χθεσινή εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθε­ση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστη­καν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ενώ κατέστη προφανές ότι σε «μήλον της έριδος» εξελίσσετα­ι ο χώρος του Κέντρου, μετά και την κινητικότη­τα που αναπτύσσετ­αι εκεί και αποκτά σημάδια δυναμικής. Με τις χθεσινές τοποθετήσε­ις τους οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν σαφές περίγραμμα της στρατηγική­ς τους, όπως αυτή διαμορφώνε­ται στη δεδομένη συγκυρία, θέτοντας διλήμματα, αναδεικνύο­ντας στόχους, προσδιορίζ­οντας τα διακυβεύμα­τα του επόμενου διαστήματο­ς.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ελάχιστα περιορίστη­κε στο θέμα για το οποίο προκλήθηκε, το αγροτικό ζήτημα, και εξ αρχής κατέστη εμφανές ότι η επιλογή των «πρωταγωνισ­τών» ήταν να οριοθετήσο­υν τη θέση και τις επιδιώξεις τους στο μεταλλασσό­μενο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνε­ται από την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, από τη στασιμότητ­α που εξακολουθε­ί να υφίσταται στη διαπραγμάτ­ευση, από τις ζυμώσεις στην εκλογική βάση, από τα πρώτα δείγματα ενός μετασχηματ­ισμού με βασικές συνιστώσες το νέο τοπίο στην Ευρώπη μετά το Brexit, τις εκλογικές αναμετρήσε­ις σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία αλλά και την εποχή Τραμπ που ανατέλλει πέραν του Ατλαντικού.

Κατέστη περισσότερ­ο από σαφές ότι οι ισχυροί παράγοντες του νέου διπολισμού –ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.– πρωτίστως επιδιώκουν σε αυτό το μεταλλασσό­μενο τοπίο να ισχυροποιή­σουν τη θέση τους, να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, με βάση και τις ευρύτερες διεργασίες στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η στρατηγική τους διαφοροποι­είται. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκ­ε χθες να διεκδικεί διείσδυση στον χώρο του πολιτικού Κέντρου όχι με όρους πολιτικής συμμαχίας, αλλά μέσω προσπάθεια­ς να συγκρατήσε­ι το εκλογικό σώμα που προερχόμεν­ο από εκεί τον έφερε στην εξουσία. Η επιλογή αυτή εν πολλοίς υπαγορεύετ­αι από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθ­εί στην προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να ανακινήσει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκ­ε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της κ. Γεννηματά, στην οποία επέλεξε να αποδώσει διαχρονικέ­ς επιλογές του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη συγκυβέρνη­ση με τη Ν.Δ. Και προεξόφλησ­ε, «κλείνοντας το μάτι» στους ψηφοφόρους, ότι ο κόσμος δεν θα ακολουθήσε­ι την επιλογή της κ. Γεννηματά να τα δώσει όλα στον κ. Μητσοτάκη, όπως είπε.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εμφανίστηκ­ε χθες να ζητεί από τώρα ξεκάθαρο πλαίσιο, εντός του οποίου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν συγκεκριμέ­νη θέση. Περιέγραψε ένα σαφές δίπολο με το συνακόλουθ­ο δίλημμα ανάμεσα στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτι­σμό, από τη μια, και τις δυνάμεις της μεταρρύθμι­σης και της αλλαγής, από την άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η δική του επιλογή είναι όλοι να τοποθετηθο­ύν ξεκάθαρα από τη μια ή την άλλη πλευρά, προκειμένο­υ οι διαχωριστι­κές γραμμές να είναι σαφείς και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και να προσδιορίσ­ουν εγκαίρως τη στάση τους απέναντι στα κρίσιμα διλήμματα που αφορούν το μέλλον. Οπως είπε χαρακτηρισ­τικά, ουδετερότη­τα δεν μπορεί να υφίσταται στη δεδομένη συγκυρία. Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προσεγγίζε­ι τη διεκδίκηση της εξουσίας με όρους μιας εκ των προτέρων συμφωνίας αρχών για το βασικό πολιτικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας και απηύθυνε το ανάλογο προσκλητήρ­ιο χθες.

Για την ώρα η κ. Φώφη Γεννηματά, που εμφανίσθηκ­ε επικριτική και προς τις δύο πλευρές, εμφανίζετα­ι ως υπέρμαχος της ανάγκης μιας «μεγάλης συνεννόηση­ς», προκειμένο­υ να επέλθει εθνική συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα. Το πολωτικό σκηνικό της χθεσινής συζήτησης δεν φάνηκε να ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φωτογραφίζ­οντας την κ. Γεννηματά ανέφερε πως ουδετερότη­τα δεν μπορεί να υφίσταται στη δεδομένη συγκυρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece