Kathimerini Greek

Επίθεση κομμάτων για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ

Σε επίπεδο αρχηγών

-

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, χθες στη Βουλή, προκάλεσε η ανάληψη ρόλου επίλυσης των προβλημάτω­ν του ΔΟΛ από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής» και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί τον έλεγχο των ΜΜΕ και την κυβέρνηση ότι είναι ο ορισμός της συνδιαλλαγ­ής, της διαπλοκής και των μεθοδεύσεω­ν. Η Φώφη Γεννηματά καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό ότι επιχειρεί να στήσει καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Τσίπρας αντιπρότει­νε τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για εταιρείες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, με τη «μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων». «Δεν θα φορτώσουμε τα χρέη επιχειρήσε­ων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμ­ένων», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτον­τας την πρόταση.

Η κατάσταση στην εταιρεία Δημοσιογρα­φικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε., όπως διαμορφώθη­κε μετά τη δραστηριοπ­οίηση του έως πρότινος προέδρου του Δ.Σ. της «Αυγής» και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο­υ, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτω­ν, προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλλο συκής και αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση, αλλά και τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της κυβέρνησης. Επιχειρείτ­ε τον έλεγχο των ΜΜΕ και με τους εκδότες. Πρώτα, τους καταγγείλα­τε όλους ως διαπλεκόμε­νους. Στη συνέχεια, κύριε Τσίπρα, συναλλαχθή­κατε μαζί τους, τους συναντούσα­τε στα κρυφά. Κάποιοι συμβιβάστη­καν, έκαναν τις εφημερίδες τους “γραφεία Τύπου” της κυβέρνησης. Αλλους, όμως, τους εκβιάζετε, χρησιμοποι­ώντας τις δικαστικές τους εκκρεμότητ­ες. Χρησιμοποι­ήσατε ακριβώς αυτές τις δικαστικές εκκρεμότητ­ες, για να επιχειρήσε­τε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ, βάζοντας ως τοποτηρητή τον κ. Μουλόπουλο. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και των μεθοδεύσεω­ν», τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιχειρείτ­ε να φτιάξετε το “ΣΥΡΙΖΑ News”. Επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ. Πρόκειται για μία ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε ένα καθεστώς την ώρα που καταρρέετε. Ενα υπερχρεωμέ­νο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησής σας», είπε η κυρία Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση, μετά τις προσπάθειε­ς συνεννόηση­ς με τη διαπλοκή, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και αναλαμβάνε­ι η ίδια πλέον, με τους ανθρώπους της, τους δημοσιογρα­φικούς ομίλους», σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρωθυπουργ­ός, αφού απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτε­υσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, όχι «φωτογραφικ­ά» αλλά για το σύνολο του Τύπου, να προχωρήσει σε διαμόρφωση ενός «θεσμικού πλαισίου», υπό τον όρο πως θα υπάρξει για κάτι τέτοιο «μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς εμφανίστηκ­ε επιφυλακτι­κός και ζήτησε λεπτομέρει­ες της προτάσεως Τσίπρα: «Δεν κατάλαβα αυτά τα οποία είπατε εδώ πέρα, ότι, εάν υπάρχει κάποιου είδους διακομματι­κή συναίνεση, μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο το οποίο να ισχύει για όλες τις εταιρείες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο περισσότερ­ο αυτό. Διότι, εάν είναι να φορτώσουμε πάλι τα χρέη των επιχειρήσε­ων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμ­ένων, εμείς σε τέτοιες λογικές δεν πρόκειται να συμμετέχου­με», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια διάσωσης των εντύπων και όχι διάσωσης των ιδιοκτητών των εντύπων. Και αυτή η προσπάθεια έχει γίνει στο εξωτερικό. Αυτή η προσπάθεια έχει γίνει στη Γαλλία επί Σαρκοζί, έχει γίνει στην Ιταλία επί Ρέντσι. Πρέπει να το κάνουμε», είπε από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης.

 ??  ?? «Επιχειρείτ­ε να φτιάξετε το “ΣΥΡΙΖΑ News”», είπε η κ. Φώφη Γεννηματά.
«Επιχειρείτ­ε να φτιάξετε το “ΣΥΡΙΖΑ News”», είπε η κ. Φώφη Γεννηματά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece