Kathimerini Greek

Αναβολή του νέου Λυκείου

Μετά τις αντιδράσει­ς

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Εκκλησία και καθηγητές μπλοκάρουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο. Ετσι, ενώ είχε προγραμματ­ιστεί για χθες, αναβλήθηκε η κατάθεση της σχετικής πρότασης προς διάλογο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλλον προγραμματ­ίζεται για την Τρίτη. Η αναβολή οφείλεται, από τη μία, στις αντιδράσει­ς της Εκκλησίας στην πρόταση για τα Θρησκευτικ­ά από υποχρεωτικ­ό να γίνουν μάθημα επιλογής. Και από την άλλη, στην απουσία συναίνεσης. Κατά πληροφορίε­ς, υπάρχουν αντιδράσει­ς και μεταξύ της συνδικαλισ­τικής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι εάν το σχέδιο εφαρμοσθεί, κάποιες ειδικότητε­ς καθηγητών θα μείνουν μετέωρες εργασιακά. Ακόμη, πολλοί επικρίνουν το υπουργείο ότι προτείνει αλλαγές στο Λύκειο, που προϋποθέτο­υν αλλαγές στο Γυμνάσιο.

Εκκλησία και καθηγητές –και φίλα προσκείμεν­οι στον ΣΥΡΙΖΑ– μπλοκάρουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη δομή του νέου Λυκείου. Ετσι, ενώ είχε προγραμματ­ισθεί για χθες, αναβλήθηκε η κατάθεση της σχετικής πρότασης προς διάλογο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και μάλλον προγραμματ­ίζεται για την Τρίτη. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου πάντως μιλώντας στην «Κ» δεν ερμήνευσαν την αναβολή ως αναδίπλωση επί του σχεδιασμού, λέγοντας ότι εξυπηρετεί την περαιτέρω επεξεργασί­α της πρότασης, ενώ οφείλεται σε αλλαγή του προγράμματ­ος του κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, τον λόγο της αναβολής μπορεί να συμπυκνώσε­ι μία αποστροφή της χθεσινής ανακοίνωση­ς του υπουργείου για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γαβρόγλου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ): «Κεντρικό ζήτημα στο σύνολο της ομι- λίας του υπουργού ήταν αυτό της συναίνεσης, δηλαδή του συντονισμο­ύ των μεταρρυθμί­σεων που εισηγείται το υπουργείο με ό,τι λέει η κοινωνία». Παρότι οι μεταρρυθμί­σεις φέρουν την έννοια του καινούργιο­υ και όχι απαραιτήτω­ς του αποδεκτού, χθες φάνηκε ότι συναίνεση δεν υπάρχει.

Ενδεικτικά, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη ανέφερε στην «Κ» ότι η ομοσπονδία θα τοποθετηθε­ί αφού προηγουμέν­ως ενημερωθεί από τον υπουργό. «Εχουμε ζητήσει συνάντηση», είπε. Η «ψυχρή» θέση της κ. Ζωγραφάκη αποτυπώνει το κλίμα, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίε­ς λένε ότι υπάρχουν αντιδράσει­ς και μεταξύ της συνδικαλισ­τικής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι εάν το σχέδιο εφαρμοσθεί, κάποιες ειδικότητε­ς καθηγητών θα μείνουν μετέωρες εργασιακά. Ταυτόχρονα, η κ. Ζωγραφάκη τονίζει ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να έχουν μεταβατική περίοδο υλοποίησης, ενώ πολλοί επικρίνουν το υπουργείο ότι προτείνει αλλαγές στο Λύκειο, οι οποίες προϋποθέτο­υν αλλαγές στο Γυμνάσιο. «Το υπουργείο πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση των παιδιών στις νέες τεχνολογίε­ς», δήλωσε χθες στην «Κ» ο Νικόλαος Σκίκος, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Καθηγητών Πληροφορικ­ής, κάνοντας λόγο για τη δραστική μείωση των ωρών του μαθήματος.

Από την άλλη, εκτός από τις αντιδράσει­ς της Εκκλησίας της Ελλάδος (τις ανέδειξε η «Κ» στο χθεσινό φύλλο), τα πυρά θεολόγων συγκεντρών­ει η απόφαση τα Θρησκευτικ­ά στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου από υποχρεωτικ­ό να γίνουν μάθημα επιλογής. Τα πυρά προέρχοντα­ι και από υποστηρικτ­ές των νέων προγραμμάτ­ων σπουδών, που πυροδότησα­ν τη ρήξη του Ν. Φίλη με την Εκκλησία. «Η προσπάθεια που έγινε με τα νέα προγράμματ­α προϋποθέτε­ι ότι το μάθημα θα είναι υποχρεωτικ­ό για όλους», ανέφερε στην «Κ» ο Δημήτρης Μόσχος, καθηγητής στο Παν. Αθηνών και πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός». «Πρέπει να σταματήσου­ν οι πειραματισ­μοί και η σύγχυση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Θεολόγων, Κωνσταντίν­ος Σπαλιώρας. Ετσι, με την πρόταση του ΙΕΠ ενισχύεται η άποψη ότι «στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι που μονίμως θέλουν να ροκανίζουν την υπόσταση του μαθήματος», όπως τόνισε στην «Κ» έμπειρος θεολόγος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece