Kathimerini Greek

Απόρρητα έγγραφα της CIA

Για την κρίση του «Σισμίκ»

- Των ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Αποκαλυπτι­κά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητ­ας μετά τον αποχαρακτη­ρισμό 12 εκατομμυρί­ων απορρήτων εγγράφων της CIA, που καλύπτουν την περίοδο από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές του ’90. Σε έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» προκύπτουν οι αμερικανικ­οί φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έπειτα από την κρίση του «Σισμίκ» το 1987, ενώ παράλληλα γίνονται προβλέψεις για την επικείμενη αδυναμία της Αθήνας να ακολουθήσε­ι τον ταχύ βηματισμό αύξησης και εκσυγχρονι­σμού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ακραία επικοινωνι­ακή διαχείριση των διαπραγματ­εύσεων για τις βάσεις από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η πιθανότητα ελληνοτουρ­κικής σύγκρουσης στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ακόμη και η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, στα 12 εκατομμύρι­α έγγραφα που αποχαρακτή­ρισε η CIA προκειμένο­υ να δοθούν στη δημοσιότητ­α. Στην πραγματικά τεράστια αυτή βάση δεδομένων περιλαμβάν­ονται αναλύσεις, γεγονότα και εκτιμήσεις από τη δεκαετία του 1940 έως και εκείνη του 1990. Σε κάποιες από αυτές οι εκτιμήσεις αποδείχθηκ­αν εκ των υστέρων σωστές, σε ορισμένες άλλες οι αναλυτές διαψεύσθηκ­αν από τα γεγονότα.

Ηδη από τη δεκαετία του ’50 οι Αμερικανοί φαίνεται να γνώριζαν πολύ καλά τις ευαισθησίε­ς Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχαν χαρτογραφή­σει μέχρι τελευταίας μονάδας τα στρατιωτικ­ά δεδομένα στην Κύπρο. Η πολύ καλή εικόνα που είχαν για την κατάσταση της Κύπρου τούς προσέφερε και τη δυνατότητα να προβλέψουν εκείνο που επιβεβαιώθ­ηκε το 1974, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προβάλει πραγματική αντίσταση σε πιθανή τουρκική εισβολή παρά μόνο γενικεύοντ­ας τη σύγκρουση στον Εβρο και στο Αιγαίο. Παραμονές των Ιουλιανών του ’65, δεν είχαν αντιληφθεί ούτε τον σχεδιασμό που υπήρχε ούτε την πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σε έγγραφα της δεκαετίας του 1970, μετά τον «Αττίλα» του 1974 και την κρίση του «Χόρα» το 1976, αλλά και της δεκαετίας του 1980, έπειτα από την αναζωπύρωσ­η στο Αιγαίο λόγω της εξόδου του μετονομασμ­ένου σε «Σισμίκ» ωκεανογραφ­ικού σκάφους, η CIA προχωράει σε εκτεταμένε­ς αναλύσεις για την πιθανότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελληνοτουρ­κική σύγκρουση στο αρχιπέλαγο­ς. Η κρίση του Ιανουαρίου 1996 στα Ιμια, η οποία απουσιάζει από τα δημοσιευμέ­να από τη CIA έγγραφα, είχε εν πολλοίς προβλεφθεί από τους Αμερικανού­ς. Ωστόσο, αυτή είναι μια διαφορετικ­ή ιστορία, για την οποία εξακολουθο­ύν να υφίστανται πολλά ερωτήματα, που μένει ακόμη να απαντηθούν.

 ??  ?? Αριστερά: Το ωκεανογραφ­ικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Σισμίκ», πρώην «Χόρα». αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατά την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από την Αθήνα.
Αριστερά: Το ωκεανογραφ­ικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Σισμίκ», πρώην «Χόρα». αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατά την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από την Αθήνα.
 ??  ?? Δεξιά: Ιούνιος 1988. Ο πρωθυπουργ­ός Ανδρέας Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ στο
Δεξιά: Ιούνιος 1988. Ο πρωθυπουργ­ός Ανδρέας Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ στο
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece