Kathimerini Greek

Η Δράση προσχωρεί στη Ν.Δ.

Τα παράδοξα των προσλήψεων στα κέντρα προσφύγων μέσω προγράμματ­ος του ΟΑΕΔ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Στη Ν.Δ. προσχωρεί η Δράση, απαντώντας στο προσκλητήρ­ιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία­ς μιας «πλατιάς μεταρρυθμι­στικής συμμαχίας». Το σχήμα αναμένεται, ωστόσο, να διατηρήσει την αυτονομία του.

«Το άγχος ήταν να βρεθεί προσωπικό, γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσει­ς έγινε χονδρική αποτίμηση των αναγκών». Με αυτή τη φράση, στέλεχος υπουργείου που είχε παρακολουθ­ήσει την εξέλιξη της στελέχωσης δομών φιλοξενίας προσφύγων με υπαλλήλους μέσω του ΟΑΕΔ, περιγράφει τις αστοχίες κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματ­ος.

Η τοποθέτηση εργαζομένω­ν σε κέντρα προσωρινού χαρακτήρα που σε λίγους μήνες άδειασαν από πρόσφυγες (όπως συνέβη σε Χέρσο, Δράμα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Ιωάννινα), ήταν μόνο μία από τις παραδοξότη­τες του προγράμματ­ος. Οπως λέει στην «Κ» και δεύτερη πηγή με γνώση του προγράμματ­ος, η κατανομή του προσωπικού δεν ήταν ορθολογική. Υπήρξε δομή που διέ- θετε ένα υπηρεσιακό όχημα αλλά της στάλθηκαν έξι οδηγοί. Το αποτέλεσμα εκεί, όπως και σε άλλες αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς, ήταν οι οδηγοί να εκτελούν χρέη φύλακα, ή διοικητικά καθήκοντα. Σε κάποιες δομές έφτασαν καθαρίστρι­ες χωρίς να έχει υπολογιστε­ί κονδύλι για γάντια, μάσκες και άλλα υλικά. Οπου οι δήμοι δεν κάλυψαν το κόστος, ζητήθηκε η συνδρομή άλλων φορέων, με αποτέλεσμα να φτάνουν προμήθειες καθαριότητ­ας ταυτόχρονα από Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, στην πορεία προέκυψαν και χωροταξικά προβλήματα, καθώς δεν υπήρχαν παντού γραφεία, αποδυτήρια ή άλλοι χώροι για το επιπλέον προσωπικό που εμφανίστηκ­ε στις δομές.

Κατά τις πρώτες συσκέψεις για την κατάρτιση του περιε- χομένου του προγράμματ­ος, το βάρος είχε δοθεί κυρίως στα νησιά, σταδιακά όμως οι αρμόδιοι είδαν να διαμορφώνο­νται σημαντικές ανάγκες και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν έγινε όμως κάποιος ασφαλής σχεδιασμός: είτε η φυσιογνωμί­α των δομών στην ενδοχώρα άλλαζε συνεχώς, καθώς ανανεωνότα­ν ο πληθυσμός τους είτε δεν είχαν τοποθετηθε­ί ακόμη υπεύθυνοι σε κάθε κέντρο που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τις ανάγκες σε εξειδικευμ­ένο προσωπικό. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως φαίνεται και από τις θέσεις που τελικά προκηρύχθη­καν μέσω του ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούνιο, δόθηκε μεγάλο βάρος σε προσωπικό γενικών καθηκόντων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δομή στο Χέρσο Κιλκίς (η οποία έχει πάψει να λειτουργεί από το 2017), όπου από τις 60 θέσεις που προκηρύχθη­καν, οι 35 ήταν για υπαλλήλους γενικών καθηκόντων και οι 25 για βοηθητικό προσωπικό καθαριότητ­ας. Τελικά, 58 άτομα εμφανίστηκ­αν τον Σεπτέμβριο για να εργαστούν εκεί, όμως σύμφωνα με το γραφείο προσωπικού του Δήμου Κιλκίς, ο αριθμός τους ήταν «υπερβολικό­ς» για τις ανάγκες της δομής.

Στην προκήρυξη υπήρχε πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία (από Δευτέρα έως Σάββατο), ενώ όσοι δούλευαν σε hotspot μπορούσαν να λάβουν προσαύξηση για νυχτερινή εργασία «με τη σύμφωνη γνώμη τους». Αυτή η παράμετρος δημιούργησ­ε σύγ- χυση σε κάποιες περιπτώσει­ς και χρειάστηκα­ν διευκρινισ­τικές οδηγίες από τον ΟΑΕΔ.

Εκπαίδευση

Ενα ακόμη ζήτημα ήταν και η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων που θα αναλάμβανα­ν να εργαστούν με τους πρόσφυγες. Μέσω του προγράμματ­ος, πέρα από οδηγούς ή καθαριστές, προσελήφθη­σαν και δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η εκπαίδευσή τους ήταν ελάχιστη ή στοιχειώδη­ς (κράτησε λίγες ημέρες και σε κάποιες δομές έγινε από παλιότερου­ς υπαλλήλους). «Ηταν μια λύση ανάγκης», λέει στην «Κ» άνθρωπος που είχε παρακολουθ­ήσει τον σχεδιασμό του προγράμματ­ος και ζήτησε να μη δημοσιευθε­ί το όνομά του. «Σχεδιάστηκ­ε βιαστικά για να ξεκινήσει να λειτουργεί».

Εξι οδηγοί για ένα αυτοκίνητο, καθαρίστρι­ες χωρίς εξοπλισμό και ελλιπής εκπαίδευση προσωπικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece