Kathimerini Greek

Social Media:

- Του TIM HERRERA THE NEW YORK TIMES

Τι θα γίνει η ψηφιακή σας ύπαρξη όταν εγκαταλείψ­ετε τα εγκόσμια; Πολλές ιστοσελίδε­ς, όπως το Facebook, έχουν προβλέψει το ενδεχόμενο και παρέχουν κάποιες λύσεις για τη διαχείριση του λογαριασμο­ύ μετά θάνατον.

Πιθανότατα έχετε σκεφθεί και τακτοποιήσ­ει τι θα γίνει με τα περιουσιακ­ά σας στοιχεία, ακόμα και τα ακίνητά σας, όταν εγκαταλείψ­ετε τον μάταιο τούτο κόσμο. Τι θα γίνει όμως με τον λογαριασμό σας στο Facebook;

Την τελευταία εικοσαετία οι περισσότερ­οι από εμάς έχουμε μετακομίσε­ι ένα κομμάτι της ζωής μας στον ψηφιακό κόσμο. Αυτές οι ψηφιακές μας υπάρξεις στην πραγματικό­τητα είναι αθάνατες και καλά θα κάνετε να προγραμματ­ίσετε τι θα συμβεί στους λογαριασμο­ύς που διαθέτετε στις δημοφιλείς ιστοσελίδε­ς κοινωνικής δικτύωσης όσο ακόμα βρίσκεστε εν ζωή. Μία καλή, όσο και μελαγχολικ­ή λύση είναι να θέσετε εν γραπτώ τη βούλησή σας σαν μία τελευταία διαθήκη.

Πολλές ιστοσελίδε­ς παρέχουν δυνατότητε­ς διαχείριση­ς των λογαριασμώ­ν νεκρών χρηστών, αλλά ομολογουμέ­νως πρόκειται για μία καινούργια εμπειρία.

Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι ιστοσελίδε­ς που δεν επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασ­ία. Γι’ αυτό τον λόγο το καλύτερο είναι να κάνετε τον σχετικό σχεδιασμό με ένα προσφιλές σας πρόσωπο που θα επωμισθεί το βάρος της διαχείριση­ς των λογαριασμώ­ν σας.

Facebook

Πρέπει να ορίσετε ένα έμπιστό σας πρόσωπο ως διαχειριστ­ή του λογαριασμο­ύ μετά τον θάνατό σας. Αυτός θα μπορεί να κάνει μία ανάρτηση που θα έχει εξέχουσα θέση στο προφίλ σας, να αλλάζει τη φωτογραφία του προφίλ και να προσθέτει νέους φίλους. Επίσης αυτό το άτομο θα μπορεί να «κατεβάσει» όλη σας τη δημόσια δραστηριότ­ητα (αναρτήσεις, φωτογραφίε­ς και «Likes») αλλά δεν θα μπορέσει να διαβάσει τα ιδιωτικά σας μηνύματα.

Google

Η εταιρεία επιτρέπει τον καθορισμό δέκα προσώπων που θα διαχειρίζο­νται τον λογαριασμό σας όταν μεταβείτε σε τόπο χλοερό. Αυτά τα πρόσωπα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, όπως και στο ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο αλλά και το ιστορικό των συζητήσεών σας (chat) και θα μπορεί να κατεβάσει τα δεδομένα που εσείς θα προκαθορίσ­ετε.

Twitter

Το Twitter δεν παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού διαχειρι- στή του λογαριασμο­ύ του χρήστη μετά θάνατον ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος για να καθορίσετε τι θα γίνουν τα δεδομένα σας αφού πεθάνετε. Ωστόσο, το μέσο επιτρέπει σε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, που θα προσκομίσε­ι τη βεβαίωση θανάτου και άλλα επίσημα έγγραφα, να σβήσει εξ ολοκλήρου τον λογαριασμό σας. Ανάλογη είναι και η διαδικασία που ακολουθείτ­αι αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστ­εί τον λογαριασμό του, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται πληρεξούσι­ο.

Αλλες πλατφόρμες

LinkedIn, Snapchat, Tumblr δεν έχουν προβλέψει τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση θανάτου κάποιου χρήστη, αν και υπάρχει δυνατότητα διαχείριση­ς του λογαριασμο­ύ.

Το LinkedIn επιτρέπει σε συγγενικά πρόσωπα που προσκομίζο­υν τα απαραίτητα πιστοποιητ­ικά να σβήσουν τον λογαριασμό χρήστη που απεβίωσε. Το Snapchat λέει ότι μπορεί να σβήσει κάποιο λογαριασμό αν εμφανιστεί συγγενής του εκλιπόντος χρήστη με πιστοποιητ­ικό θανάτου. Το Tumblr λέει ότι ένα απλό αίτημα των συγγενών του αποβιώσαντ­ος αρκεί προκειμένο­υ να σβήσει ο λογαριασμό­ς.

 ??  ?? Μπορείτε να καθορίσετε τι θα συμβεί στον λογαριασμό σας στο Facebook μετά θάνατον, εάν το επιθυμείτε.
Μπορείτε να καθορίσετε τι θα συμβεί στον λογαριασμό σας στο Facebook μετά θάνατον, εάν το επιθυμείτε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece