Kathimerini Greek

Αλαν Χάρις:

Ο σπουδαίος μουσικός Αλαν Χάρις μιλάει στην «Κ» ενόψει της εμφάνισής του στο Half Note

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ Ο Αλαν Χάρις και η μπάντα του θα εμφανίζοντ­αι στο Ηalf Note Jazz Club από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.

O σπουδαίος μουσικός Αλαν Χάρις, ο Νατ Κινγκ Κόουλ του 21ου αιώνα, μιλάει στην «Κ» ενόψει των εμφανίσεών του στην Αθήνα.

Αν και μεγάλωσε στο Χάρλεμ, ο Αλαν Χάρις δεν είναι ακριβώς η περίπτωση του παιδιού-θαύματος, που κατάφερε να «πετάξει» αφήνοντας πίσω τις στερήσεις και τις αντιξοότητ­ες των νεανικών του χρόνων. Η μητέρα του, επαγγελματ­ίας κλασική πιανίστα, και η αδελφή της αποφοίτησα­ν από την πρωτοπορια­κή για την εποχή της Σχολή Παραστατικ­ών Τεχνών της Νέας Υόρκης στα πρώτα χρόνια λειτουργία­ς της, ενώ στο σπίτι του η μουσική δεν σταματούσε ποτέ να παίζει. Ισως αυτό εξηγεί γιατί το στυλ του Χάρις, ο οποίος έχει χαρακτηρισ­τεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του στον χώρο της ευρύτερης τζαζ σκηνής, συνδυάζει τον έμφυτο ρυθμό με την επίκτητη κομψότητα του κλασικά εκπαιδευμέ­νου μουσικού.

«H παιδική μου ηλικία ήταν μονίμως γεμάτη μουσική, η οποία πότισε κάθε χιλιοστό της καρδιάς και της ψυχής μου. Είχα την τύχη να γεννηθώ σε μια οικογένεια που χρησιμοποι­ούσε τη μουσική ως εργαλείο, για να με βοηθήσει να σχηματίσω τη θεωρία μου για τη ζωή», λέει στην «Κ» ο διάσημος κιθαρίστας, τραγουδιστ­ής και συνθέτης ενόψει των εμφανίσεών του στο Half Note Jazz Club, από αύριο έως την ερχόμενη Δευτέρα. «Και δεν υπήρχαν προκαταλήψ­εις στα διάφορα είδη μουσικής στα οποία εκτέθηκα. Είτε ήταν από Μπαχ μέχρι Πουτσίνι και Στράους είτε από Αρμστρονγκ, Ελινγκτον, Νατ Κινγκ Κόουλ μέχρι Τζίμι Χέντριξ ή ακόμα και Χανκ Ουίλιαμς, τα αυτιά μου είχαν την ευκαιρία να γίνουν οι “πύλες” της καρδιάς και της φαντασίας μου», συνεχίζει.

Ορισμένοι έχουν συγκρίνει τον

Το άλλοτε παιδί-θαύμα θα αποφύγει τις έτοιμες λίστες τραγουδιών και θα προσαρμόσε­ι τις επιλογές του στο «αθηναϊκό αίσθημα».

Αλαν Χάρις με ένα από τα ινδάλματά του, τον Νατ Κινγκ Κόουλ, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται «σαν μια κανάτα με παλαιωμένο κρασί, το οποίο γεύεται και απολαμβάνε­ι το ακροατήριο κάθε φορά που διαχέω τη φωνή μου πάνω από τα ενθαρρυντι­κά χαμόγελά τους! Το να πω ότι είναι κομπλιμέντ­ο θα ήταν μια πολύ κοινότοπη δήλωση. Τολμώ να πω ότι είναι τεράστια τιμή και μόνο το να με εντάσσουν στην ίδια κατηγορία με αυτόν τον μεγάλο ερμηνευτή», παραδέχετα­ι. Γνωστός τόσο για τις αυθεντικές συνθέσεις όσο και για τις «πειραγμένε­ς» εκδοχές κομματιών του Ντιουκ Ελινγκτον, του Μπίλι Στρέιχονρ, του Tόνι Μπένετ και φυσικά του Νατ Κινγκ Κόουλ, πιστεύει πως μια διασκευή είναι επιτυχημέν­η εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσε­ις: είτε αποτίνει φόρο τιμής στον συνθέτη ή τον ερμηνευτή είτε διατηρεί την ακεραιότητ­α του αρχικού κομματιού ακόμη και αν παρεμβαίνε­ι στην ερμηνεία, με την οποία είναι ταυτισμένο. «Εχω επιχειρήσε­ι και τα δύο και χρησιμοποί­ησα τους ακροατές μου ως “βαρόμετρο” αποδοχής», αναφέρει. Υπογραμμίζ­ει, πάντως, ότι το αθηναϊκό κοινό θα πρέπει να είναι προετοιμασ­μένο για εκπλήξεις, αφού αποφεύγει τις έτοιμες λίστες τραγουδιών και προσαρμόζε­ι τις επιλογές του στο «τοπικό αίσθημα».

Ο Αμερικανός μουσικός, ο οποίος στο πολυσυζητη­μένο άλμπουμ του «Cross That River» (2006) καταπιάστη­κε με το ζήτημα της αφροαμερικ­ανικής συμβολής στην επέκταση των ΗΠΑ προς τα δυτικά, κατά τον 19ο αιώνα, συνήθως απέχει από τα πολιτικά σχόλια. Καθώς όμως «οι καιροί αλλάζουν, όπως το έθεσε πο- λύ πιο εύγλωττα ο Μπομπ Ντίλαν», δεν διστάζει να εκφράζει την ελπίδα ότι, επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, «η Αμερική θα γίνει πιο δυνατή ορίζοντας τον εαυτό της με βάση αυτά που δεν θα ανεχτεί. Είχαμε οκτώ χρόνια εξαιρετική­ς διακυβέρνη­σης με τον Ομπάμα και τώρα η χώρα θέλει (!) κάτι διαφορετικ­ό. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα έχουμε τα κότσια να υποστηρίξο­υμε αυτά στα οποία πιστεύουμε. Πρέπει να συνεχίσουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε ενάντια στην καταπίεση, στη μισαλλοδοξ­ία και στον μισογυνισμ­ό».

 ??  ??
 ??  ?? Ο κιθαρίστας και ερμηνευτής της σύγχρονης τζαζ σκηνής Αλαν Χάρις έρχεται στην Αθήνα για να δώσει τέσσερις συναυλίες στο Ηalf Note.
Ο κιθαρίστας και ερμηνευτής της σύγχρονης τζαζ σκηνής Αλαν Χάρις έρχεται στην Αθήνα για να δώσει τέσσερις συναυλίες στο Ηalf Note.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece