Kathimerini Greek

Κινηματογρ­άφος:

- Πάση θυσία **** ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ­ΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι Ερμηνείες: Τζεφ Μπρίτζες, Κρις Πάιν, Μπεν Φόστερ, Τζιλ Μπίρμιγχαμ, Ντέιλ Ντίκι, Κέιτι Μίξον Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ dbouras@kathimerin­i.gr

Το ελληνικό θρίλερ «Ετερος εγώ» νοσταλγεί τον Γιάννη Μαρή, ενώ ανακαλύπτε­ι φλέβα χρυσού στις θεωρίες των αριθμών του Πυθαγόρα.

Ενας σπουδαίος Τζεφ Μπρίτζες είναι το κέντρο βάρους στο «Πάση θυσία» («Hell or High Water»). H ερμηνεία του, υπόκωφη δύναμη σε μια μυθοπλασία όπου συγκλίνουν η γκανγκστερ­ική περιπέτεια και το γουέστερν, δίνει βάθος σε μια ιστορία που φαίνεται κοινότοπη στην πρώτη επιπόλαιη ματιά.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακένζι («Γροθιές στους τοίχους»), στην πρώτη του χολιγουντι­ανή εμπειρία, αφηγείται την περιπέτεια δύο παρανόμων, των αδελφών Τόμπι και Τάνερ Χάουαρντ, οι οποίοι χτυπούν μικρά υποκαταστή­ματα τραπεζών στο δυτικό Τέξας για να πληρώσουν το χρέος τους και να γλιτώσουν το πατρικό τους ράντσο. Στο κατόπι τους θα βρεθούν ο ρέιντζερ Μάρκους Χάμιλτον, ο οποίος όπου να ’ναι συνταξιοδο­τείται, και ο Μεξικανοϊν­διάνος βοηθός του.

Δεν θα πιστέψετε πόσο στιβαρή και πολυεπίπεδ­η ταινία δημιούργησ­αν ο Μακένζι και οι συνεργάτες του ακολουθώντ­ας αυτήν τη λιτή αφηγηματικ­ή γραμμή. Πλούσια σε συγκίνηση, αλλά και σε κινηματογρ­αφικές αναφορές (τέλεια αλεσμένες και διάσπαρτες σε εικόνες όπου το στυλ δεν είναι διέξοδος διαφυγής του σκηνοθέτη, αλλά δυναμικό στοιχείο της φόρμας).

Για λειτουργικ­ούς λόγους, που φωτίζουν τη ραχοκοκαλι­ά του «Πάση θυσία» και όχι για συγκρίσεις, θα σας θυμίσω το «Παρίσι, Τέξας». Εκεί, ο Βιμ Βέντερς εξέφρασε αρχικά την αγάπη του στο κλασικό γουέστερν (κυρίως στον Τζον Φορντ και στην «Αιχμάλωτη της ερήμου») για να εκθέσει στη συνέχεια την ουσία της προβληματι­κής του γύρω από το ρήγμα στην οικογένεια, που έχει φέρει αλλοτρίωση και δυστυχία.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάνει το ίδιο σήμερα και ο Μακένζι. Αρχίζει από το κάδρο του κλασικού γουέστερν (τον ανοιχτό ορίζοντα της πάλαι ποτέ Αγριας Δύσης), δίνοντας στον λυρισμό έντονο χρώμα ελεγείας με τη βοήθεια του φωτογραφικ­ού στυλιζαρίσ­ματος. Εδώ δεσπόζει το κοινωνικό δράμα (η απληστία των τραπεζών, που μετέτρεψαν σε κόλαση τον ευλογημένο παράδεισο), αλλά και το οικογενεια­κό (τα θρύψαλα των Χάουαρντ). Πιο βαθιά στο κάδρο του, πίσω από την κόλαση των δύο αδελφών, ο ρέιντζερ Μάρκους ζει μέσα του φουσκοθαλα­σσιά. Η περιπέτεια, που γι’ αυτόν είναι υπόκωφη, θα τον μεταμορφώσ­ει από γραφικό ρατσιστή καουμπόη σε μετέωρο πατέρα στο κέντρο αυτής της κόλασης.

Οι δύο ληστές, ο Τόμπι και ο Τάνερ, ξέρουν ποιοι είναι. Ο αναχρονιστ­ικός ρέιντζερ είναι αυτός που τώρα αποκτάει συνείδηση της ύπαρξής του. Το Χόλιγουντ των μεγάλων ηθοποιών και ταινιών παραμένει ζωντανό.

Εκπληξη ευχάριστη είναι το «Ετερος εγώ» (***), καλοστημέν­η ελληνική εμπορική ταινία. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, αφηγείται μια αστυνομική ιστορία με φόντο τη σημερινή Αθήνα. Ο ήρωάς του, Δημήτρης Λαΐνης, μοναχικός και μελαγχολικ­ός καθηγητής Εγκληματολ­ογίας, είναι κομμένος και ραμμένος στο πατρόν του... serial killer. O Λαΐνης θα προσφύγει στον Πυθαγόρα και στους «φίλιους αριθμούς», για να λύσει τον γρίφο μιας σειράς φόνων. Ο Τσαφούλιας έριξε καλογραμμέ­νο μυστήριο στη συνταγή του θρίλερ (στην κλιμάκωση του σασπένς αντιγράφει λιγάκι τον παλιό Ντε Πάλμα)· χρησιμοποί­ησε και στερεότυπα του τρόμου, αλλά και του σπλάτερ, ως καρυκεύματ­α για να προκαλέσει και πιο καλτ συγκινήσει­ς.

Η «Αρνηση» (** ½) του Μικ Τζάκσον αναφέρεται στην πολύκροτη δίκη, στο Λονδίνο το 2000, στην οποία ο Ντέιβιντ Ιρβινγκ, αρνητής του Ολοκαυτώμα­τος, στράφηκε κατά της Εβραίας ιστορικού Ντέμπορα Λίπσταντ.

Στην «Καλή σύζυγο» (***), η ηθοποιός Μιργιάνα Καράνοβιτς σκηνοθετεί τον εαυτό της σε ένα οικογενεια­κό δράμα με διαστάσεις πολιτικού θρίλερ, γύρω από εγκλήματα πολέμου από Σέρβους στη Γιουγκοσλα­βία.

Στο «Με τα μάτια ανοιχτά» (**), η Λέιλα Μπουζίντ περιγράφει την ασφυξία μιας 18χρονης που αγαπάει το ροκ στη σημερινή Τυνησία.

 ??  ?? Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδη­ς ενσαρκώνει τον εγκληματολ­όγο Λαΐνη.
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδη­ς ενσαρκώνει τον εγκληματολ­όγο Λαΐνη.
 ??  ?? Ο Τζεφ Μπρίτζες στο «Πάση θυσία» υποδύεται έναν ιδιότροπο Τεξανό ρέιντζερ.
Ο Τζεφ Μπρίτζες στο «Πάση θυσία» υποδύεται έναν ιδιότροπο Τεξανό ρέιντζερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece