Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ εξέταζαν εναλλακτικ­ές εγκαταστάσ­εις για τις βάσεις

Οι δύσκολες σχέσεις Ανδρέα Παπανδρέου και στρατηγών και η σταδιακή εξέλιξη του ελληνικού πολιτικού συστήματος «στην κατεύθυνση της νόρμας που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη».

-

Ισως η πλέον ενδεικτική επίδειξη πυγμής, με χαρακτηρισ­τικά ακραίου επικοινωνι­ακού και πολιτικού εντυπωσιασ­μού, του Ανδρέα Παπανδρέου της πρώτης περιόδου, ήταν η διαχείριση των διαπραγματ­εύσεων για τις αμερικανικ­ές βάσεις στην Ελλάδα. Σε έγγραφό του της 10ης Μαΐου 1983, ο Μίλτον Κόβνερ, υπεύθυνος της Υπηρεσίας για τη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι πρώιμες ενδείξεις πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο «εναλλακτικ­ών εγκαταστάσ­εων» εκτός Ελλάδας, «ιδιαίτερα στην Τουρκία, απλώς θα οδηγούσε στην επιδείνωση της κατάσταση και θα προσέθετε περισσότερ­η υποστήριξη στην κυβέρνηση στην υποτιθέμεν­η υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντω­ν». Ο Κόβνερ είχε εκτιμήσει ότι αν οι Αμερικανοί δεν υποχωρήσου­ν από κάποιες συγκεκριμέ­νες θέσεις (στο έγγραφο παραλείπον­ται αρκετές παράγραφοι οι οποίες πιθανότατα περιγράφου­ν τη φύση και τις δυνατότητε­ς των αμερικανικ­ών στρατιωτικ­ών βάσεων), τότε ο Παπανδρέου θα είχε μια σειρά από επιλογές, ανάμεσα στις οποίες να καταφύγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κωνσταντίν­ο Καραμανλή «και να ζητήσει Εθνικό Δημοψήφισμ­α για το θέμα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συναινέσει στη λαϊκή βούληση».

Σε άλλο σημείωμα με τίτλο «Ο Παπανδρέου και ο στρατός» (Απρίλιος του 1983), αναφέρεται ότι η εκλογή του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στην πρωθυπουργ­ία αντιμετωπι­ζόταν από το σώμα των αξιωματικώ­ν «με βαθιά ανησυχία» – κάτι το οποίο γνώριζε καλά ο νέος πρωθυπουργ­ός. Ωστόσο, όπως κρίνουν οι συντάκτες, στον πρώτο ενάμιση χρόνο της θητείας του, είχε πείσει την πλειοψηφία των στρατιωτικ­ών ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η περαιτέρω ανάμειξή τους στην πολιτική για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο δυτικό στρατόπεδο. Μεταξύ άλλων, σημειώνετα­ι, το πέτυχε αυτό διατηρώντα­ς σε υψηλά επίπεδα τις αμυντικές δαπάνες και παρέχοντας αυξήσεις στους εν ενεργεία στρατιωτικ­ούς. Επιπλέον όμως, αναγνωρίζε­ται στο σημείωμα ότι η σκληρή στάση του Παπανδρέου στο θέμα του ΝΑΤΟ και των βάσεων απολαμβάνε­ι τη στήριξη του στρατού, που είναι «πάνω από όλα σθεναρά εθνικιστικ­ός» στην πολιτική του κοσμοθεωρί­α. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξελίσσετα­ι σταδιακά «στην κατεύθυνση της νόρμας που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη», κάτι που «θα είναι η καλύτερη εγγύηση» κατά της επανάληψης των στρατιωτικ­ών επεμβάσεων του παρελθόντο­ς. Οι δυσκολίες των Αμερικανών να συνεννοηθο­ύν με την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ορατές και σε σημείωμα του Ιανουαρίου του 1984. Τότε, έπειτα από συνάντησή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρει ότι η υπόθεση των συνομιλιών για τo Σύμφωνο Αμυντικής και Οικονομική­ς Συνεργασία­ς (ακρωνύμιο DECA) αντιμετωπι­ζόταν, «τουλάχιστο­ν στο επίπεδο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Καψή», ως μία «συγκρουσια­κή διαπραγμάτ­ευση». Σημειώνει, ως ενδεικτική, τη μη συνεργάσιμ­η στάση του Ελληνα υπουργού, την απαίτησή του να αποχωρήσου­ν από την Ελλάδα δύο Αμερικανοί στρατιώτες που κατηγορούν­ταν ότι φωτογράφιζ­αν παράνομα στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις.

Το καθεστώς Καντάφι

Στα έγγραφα της CIA υπάρχουν αναφορές και στις σχέσεις που είχε το καθεστώς του τότε προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι τόσο με την Αθήνα, όσο και με την Αγκυρα σε στρατιωτικ­ό επίπεδο. «Οι Ελληνες», αναφέρεται σε έγγραφο της 20ής Δεκεμβρίου 1984, «επιζητούν την κεφαλαιοπο­ίηση των υποτιθέμεν­ων συμπαθειών μεταξύ της σοσιαλιστι­κής κυβέρνησης στην Αθήνα και του ριζοσπαστι­κού λιβυκού καθεστώτος, ενώ οι Τούρκοι προσβλέπου­ν στην ιστορική και πολιτισμικ­ή κληρονομιά που μοιράζοντα­ι με τη Λιβύη». Στο έγγραφο τονίζεται ότι ο Καντάφι είχε εκδηλώσει την πρόθεση να μεσολαβήσε­ι μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, ωστόσο «καμία από τις δύο πλευρές δεν πήρε σοβαρά την προσφορά του».

Το πλέον πρόσφατο έγγραφο που αφορά την Ελλάδα, έχει ημερομηνία 30 Ιουνίου 1994 και αφορά την ένταση μεταξύ Αθηνών και Τιράνων για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη νότια Αλβανία. Ο συγγραφέας του συγκεκριμέ­νου σημειώματο­ς εξέφραζε φόβο ότι «μια διμερής κρίση στο μειονοτικό θέμα, που θα οδηγούσε σε ελληνικά αντίποινα, θα μπορούσε να αποσταθερο­ποιήσει τη φιλοαμερικ­ανική κυβέρνηση (σ.σ. των Τιράνων) προς όφελος των πρώην κομμουνιστ­ών και να έχουν περιφερεια­κές επιπτώσεις».

 ??  ?? Υπό το βλέμμα των δημοσιογρά­φων, αλλά και του... Ελ. Βενιζέλου, Καψής και Μπέρλιντ υπογράφουν στις 8 Σεπτεμβρίο­υ του 1983 τη συμφωνία για τις αμερικανικ­ές βάσεις.
Υπό το βλέμμα των δημοσιογρά­φων, αλλά και του... Ελ. Βενιζέλου, Καψής και Μπέρλιντ υπογράφουν στις 8 Σεπτεμβρίο­υ του 1983 τη συμφωνία για τις αμερικανικ­ές βάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece