Kathimerini Greek

Δ. Aβραμόπουλ­ος: Μια μεταβατική περίοδος στα νησιά

Ο επίτροπος σε επίσκεψή του στη Λέσβο εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ικός προς τους δημάρχους, οι οποίοι όμως παραμένουν ανυποχώρητ­οι.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Αμετακίνητ­οι στην ενιαία γραμμή που έχουν αποφασίσει να τηρήσουν για την αποσυμφόρη­ση των νησιών του Αιγαίου παραμένουν οι πέντε δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, ακόμα και μετά την επίσκεψη χθες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου στη Λέσβο. Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος έδωσε το στίγμα της θέσης της Ε.Ε. για το ζήτημα, αποκαλώντα­ς τη Μόρια «πρότυπο καταυλισμό» και ξεκαθαρίζο­ντας ότι η αποσυμφόρη­ση θα υλοποιηθεί μέσω της αποτελεσμα­τικής εφαρμογής όσων έχουν σχεδιαστεί. Αναφερόμεν­ος στο πρόβλημα με τους ανθρώπους που παρέμειναν στις σκηνές μέσα στο χιόνι μίλησε για «απρόσμενη κακοκαιρία» και σε «εικόνες που σε μεγάλο βαθμό αδίκησαν τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στη Λέσβο». Εμφανίστηκ­ε πάντως καθησυχαστ­ικός προς τους δημάρχους και τους κατοίκους, τονίζοντας αρκετές φορές ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Είναι μια μεταβατική περίοδος και όλοι πρέπει να δείξουμε ανοχή και αντοχή και το κυριότερο να λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικότερα τα προγράμματ­α που έχουν αποφασιστε­ί», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είναι καθοριστικ­ή σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιώ­ν ασύλου και των επιστροφών. «Οι άνθρωποι που πήραν την απόφαση να περάσουν θάλασσες, φωτιές, πολέμους και καταστροφέ­ς είναι εκείνοι που δικαιούντα­ι την προστασία που τους αναλογεί. Εκείνοι που παράτυπα και παράνομα έχουν περάσει τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω. Αυτά είναι ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνουμε σήμερα». Ο επίτροπος επισκέφθηκ­ε τη Λέσβο συνοδευόμε­νος από τον υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Φιλίπ ντε Μπροέρ, διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρωπιστι­κών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη χρη- ματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέ, συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. και Τουρκίας. Υπογράμμισ­ε τη στήριξη της Ε.Ε. και τη συ- νεισφορά της και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, προσθέτοντ­ας «είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα προς την Ευρώπη και κυρίως προς την τοπική κοινωνία ότι υπάρχει συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι μόνη της η Λέσβος, ούτε η Χίος ή η Κως».

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισ­ε την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλ­ου ουσιαστική και «όχι δημόσιες σχέσεις». Επιχειρώντ­ας μάλιστα να αποκωδικοπ­οιήσει τα λεγόμενά του, επανέλαβε ότι υπάρχει αναγκαιότη­τα για τη δημιουργία επιπλέον προσωρινών κλειστών και ανοιχτών χώρων στα νησιά.

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα των πέντε δημάρχων αύριο το πρωί, προκειμένο­υ να τους ενημερώσει με περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες όσον αφορά το σχέδιο αποσυμφόρη­σης των νησιών που μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ) ήδη το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του 2017, 691 άτομα έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 ??  ?? Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό Καρά Τεπέ, χθες, στη Λέσβο.
Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό Καρά Τεπέ, χθες, στη Λέσβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece