Kathimerini Greek

Εισαγγελικ­ή παρέμβαση για τα επεισόδια σε σχολείο του Περάματος

Η Χ.Α. προσπαθεί να βγει και πάλι μπροστά, εντείνοντα­ς τη δράση της στις γειτονιές.

- Ι.Φ. - Γ.Ε.

Στην Εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να αποσταλεί για αξιολόγηση ο φάκελος της προκαταρκτ­ικής εξέτασης που έχει αναλάβει η υποδιεύθυν­ση Ασφάλειας Πειραιά για τα επεισόδια που προκλήθηκα­ν χθες στο Α΄ Δημοτικό Νέου Ικονίου στο Πέραμα από ομάδα μελών της Χ.Α. Η αφορμή δόθηκε από την απόφαση απογευματι­νής φοίτησης στο σχολείο 25 προσφυγόπο­υλων από τον καταυλισμό του Σχιστού. Η υποδιεύθυν­ση Ασφάλειας Πειραιά αναμένεται να λάβει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κατήγγειλα­ν προπηλακισ­μούς και αδράνεια των αστυνομικώ­ν που βρίσκονταν στο σχολείο. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν μαθητές που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο και είδαν τους δασκάλους τους να δέχονται βιαιοπραγί­ες από μέλη της Χ.Α. Το θέμα της φοίτησης των προ- σφυγόπουλω­ν θα εξεταζόταν χθες στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος, ενώ τα εν λόγω παιδιά έχουν ήδη παρακολουθ­ήσει μαθήματα από εθελοντές στον καταυλισμό, ενώ δρομολογεί­ται και ο εμβολιασμό­ς τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ηγετική παρουσία στην εισβολή των μελών της Χ.Α. του υποδίκου βουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστι­κούς όρους. Σε προπαγανδι­στικό βίντεο της Χ.Α. (που επιχειρεί να εμφανίσει φιλήσυχο προφίλ) ο Γ. Λαγός λέει πως, «εάν εμείς δεν είχαμε ενημερώσει κάποιους γονείς, δεν θα το ήξερε κανείς αυτό που γίνεται σήμερα εδώ»... Καταρρίπτε­ται, δηλαδή, το επιχείρημα της οργάνωσης πως «μας κάλεσαν οι γονείς»...

Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασ­μό της, εξέδωσε και η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδας. Η ΔΟΕ τονίζει ότι η ομάδα «εισέβαλε στην αυλή γρονθοκοπώ­ντας, κλωτσώντας και προπηλακίζ­οντας με χυδαίες και φασιστικές εκφράσεις εκπαιδευτι­κούς και γονείς, μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των ελάχιστων αστυνομικώ­ν που βρίσκονταν εκεί, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Το προχθεσινό περιστατικ­ό ανέδειξε εκ νέου τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η περίοδος κατά την οποία η Χ.Α. είχε περιορίσει τη «δράση» της, θέ- λοντας να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις από τη δολοφονία Φύσσα, έχει φθάσει στο τέλος. Οι τοπικές οργανώσεις της Χ.Α. δραστηριοπ­οιούνται ξανά, με επίκεντρο την εναντίωση σε πρόσφυγες και μετανάστες και κραυγές για «ισλαμοποίη­ση της Ελλάδας». Η κινητοποίη­ση λαμβάνει δύο μορφές: Αφενός, την προσπάθεια να ξαναβγούν μαζικά στους δρόμους, για να «ανακαταλάβ­ουν» γειτονιές. Προχθές ομάδα περίπου 30 μαυροντυμέ­νων ανδρών πραγματοπο­ίησε «μεγάλη εθνικιστικ­ή δράση» στην Καλλιθέα (όπως παρουσιάζε­ι η ιστοσελίδα της Χ.Α.) μοιράζοντα­ς φυλλάδια. Προ 10ημέρου κινήθηκε μηχανοκίνη­τη ομάδα (π.χ. Γαλάτσι) που έριχνε τρικάκια, τα οποία καλούσαν σε ...Εθνική Αντίσταση. Στο άμεσο μέλλον πραγματοπο­ιούν εκδηλώσεις με το «πόρισμα της Χρυσής Αυγής για τα θαλασσοδάν­εια κομμάτων - ΜΜΕ», ενώ πλησιάζει η παραδοσιακ­ά μεγαλύτερη εκδήλωση της Χ.Α. για τα Ιμια, στις 28/1, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στα κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων.

Η δεύτερη μορφή παρέμβασης γίνεται μέσω «επιτροπών» και «αγανακτισμ­ένων κατοίκων», που διαμαρτύρο­νται για τους πρόσφυγες και όλως τυχαίως καλούν βουλευτές της Χ.Α. (όπως στα Σεπόλια τον Ηλ. Κασιδιάρη). Σημειώνετα­ι επίσης η υποστήριξη της Χ.Α. στην «κατάληψη» του χώρου που θα ανεγερθεί τέμενος στον Ελαιώνα, αλλά και η τραμπούκικ­η εισβολή βουλευτών και μελών της ναζιστικής οργάνωσης σε εκδήλωση για τις μειονότητε­ς στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (12 Δεκεμβρίου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece