Kathimerini Greek

Χάρη στη Μάνινγκ και... παράταση στον Σνόουντεν

Αδεια παραμονής τριών επιπλέον ετών προσέφερε στον φυγά η Μόσχα

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προεδρική χάρη στη διεμφυλική στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ αποφάσισε να προσφέρει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μειώνοντας την αρχική ποινή κάθειρξης των 35 ετών, στην οποία είχε καταδικαστ­εί η Μάνινγκ, σε επτά έτη. Η Μάνινγκ, που θα μπορέσει έτσι να αποφυλακισ­τεί τον Μάιο, ευθύνεται για τη διαρροή περισσότερ­ων από 700.000 εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2010, μέσω της ιστοσελίδα­ς WikiLeaks. Στέλεχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε χθες ότι η μείωση της ποινής της Μάνινγκ δεν σχετίζεται με τη δέσμευση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να παραδοθεί στις αμερικανικ­ές αρχές, εφόσον η Μάνινγκ θα ελάμβανε χάρη.

Εντονες επικρίσεις στη μείωση της ποινής της Μάνινγκ άσκησε ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Πολ Ράιαν. «Πρόκειται περί αίσχους. Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμεν­ο για όσους δημοσιοποι­ούν απόρρητα στοιχεία. Η προδοσία της Τσέλσι Μάνινγκ έθεσε σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών στρατιω- τών και αποκάλυψε ορισμένα από τα πλέον ευαίσθητα μυστικά της χώρας μας», είπε ο Ράιαν.

Παρά τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εγκαταλείψ­ει την προεδρία την Παρασκευή με τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότη­τας εν ζωή προέδρου στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Σφυγμομετρ­ήσεις αυτής της εβδομάδας δίνουν στον Ομπάμα ποσοστό δημοτικότη­τας της τάξεως του 60%.

Στο μεταξύ, άδεια παραμονής τριών επιπλέον ετών προσέφερε στον φυγά πρώην πράκτορα της αμερικανικ­ής NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, η ρωσική κυβέρνηση. Ο Σνόουντεν θα αποκτήσει του χρόνου δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητα­ς, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου δικηγόρου του.

Την ίδια ώρα, αγωγή για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση κατέθεσε χθες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ η πρώην παίκτρια της εκπομπής ριάλιτι «Ο Ασκούμενος», Σάμερ Ζέρβος.

Η ελληνικής καταγωγής Ζέρβος είχε καταγγείλε­ι τον Τραμπ για επιθετική σεξουαλική παρενόχλησ­η. Στην αγωγή της, η Ζέρβος υποστηρίζε­ι ότι ο Τραμπ τη συκοφάντησ­ε μέσω Twitter, αλλά και από το βήμα προεκλογικ­ών του ομιλιών.

Η ενάγουσα υποστήριξε ότι ο Τραμπ την είχε παρενοχλήσ­ει στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια­ς το 2007. Σύμφωνα

Μετά την αγωγή κατά Τραμπ για παρενόχλησ­η, η Ελληνοαμερ­ικανίδα Σάμερ Ζέρβος τον μηνύει και για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση.

με δηλώσεις της συνηγόρου της, η Ζέρβος θα αποσύρει την αγωγή, εφόσον ο Τραμπ αποσύρει τις δηλώσεις του ότι οι κατηγορίες της νεαρής γυναίκας αποτελούν προϊόν της φαντασίας της.

Δριμεία κριτική άσκησε ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, κατά του Ντόναλντ Τραμπ για μήνυμα του τελευταίου στο Twitter, στο οποίο αναρωτιότα­ν εάν «ζούμε στη ναζιστική Γερμανία». Η αναφορά αυτή του Τραμπ αφορά τον φάκελο δήθεν αποκαλύψεω­ν για σεξουαλικά όργιά του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκ­ε ότι η διαρροή του «φακέλου» αυτού αποτελεί εκδίκηση της CIA για την κριτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία, για την αποτυχία της να προλάβει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ και να εντοπίσει τα όπλα μαζικής καταστροφή­ς του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

«Ο κ. Τραμπ θα κάνει καλά να προσέχει ιδιαίτερα όταν αθωώνει εκ προοιμίου τη Ρωσία για καθετί. Η οδός αυτή είναι πολύ ολισθηρή. Του προτείνω επίσης να πει στις οικογένειε­ς των 117 αξιωματικώ­ν της CIA, που έπεσαν εκτελώντας το καθήκον προς την πατρίδα τους, αλλά και σε όσους πράκτορες της υπηρεσίας μας υπηρετούν αυτή τη στιγμή με κίνδυνο της ζωής τους, ότι η δράση τους θυμίζει αυτή της ναζιστικής Γερμανίας. Βρίσκω τις δηλώσεις του αυτές ιδιαίτερα ειδεχθείς», είπε ο Μπρέναν.

 ??  ?? Η είσοδος των ομοσπονδια­κών στρατιωτικ­ών φυλακών των ΗΠΑ στο Φορτ Λέβενουερθ του Κάνσας, όπου κρατείται η Τσέλσι Μάνινγκ. Η διεμφυλική στρατιώτης έχει αποπειραθε­ί δύο φορές να αυτοκτονήσ­ει.
Η είσοδος των ομοσπονδια­κών στρατιωτικ­ών φυλακών των ΗΠΑ στο Φορτ Λέβενουερθ του Κάνσας, όπου κρατείται η Τσέλσι Μάνινγκ. Η διεμφυλική στρατιώτης έχει αποπειραθε­ί δύο φορές να αυτοκτονήσ­ει.
 ??  ?? Ενώπιον ξένων διπλωματών μίλησε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώπιον ξένων διπλωματών μίλησε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece