Kathimerini Greek

Οι Ευρωπαίοι προειδοποι­ούν τη Μέι

«Το Λονδίνο δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας για το Brexit», το μήνυμα των ηγετών

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι σχετικά με την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση διέψευσαν χθες Ευρωπαίοι ηγέτες, που υπογράμμισ­αν ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας για Brexit.

«Η Βρετανία δεν θα μπορεί να επιλέγει κατά το δοκούν ποιους μεταναστευ­τικούς και εμπορικούς κανόνες επιθυμεί να διατηρήσει», προειδοποί­ησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι η συμβιβαστι­κή στάση της κ. Μέι στην ομιλία της την Τρίτη αποδεικνύε­ι ότι η ενωμένη στάση της Ε.Ε. αποδίδει καρπούς.

«Η παραδοχή της κ. Μέι ότι δεν θα μπορέσει να διαρρήξει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης φυσικών προσώπων και προϊόντων αποδεικνύε­ι ότι η ενωμένη στάση των 27 κρατών-μελών γύρω από την ενιαία αγορά έκανε το Λονδίνο να συνειδητοπ­οιήσει την πραγματικό­τητα», είπε ο κ. Τουσκ.

Από τη μεριά της, η καγκελάριο­ς της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η διαδικασία του Brexit να μην διχάσει την Ευρώπη.

Στο περιθώριο συνάντησης, που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Πάολο Τζεντιλόνι στο Βερολίνο, η καγκελάριο­ς είπε ότι η ομιλία της κ. Μέι την Τρίτη προσέφερε σαφέστερη εικόνα των επιδιώξεων του Λονδίνου. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η διαπραγμάτ­ευση θα αρχίσει μόνο μετά την επίκληση του άρθρου 50 από το Λονδίνο. «Το ζητούμενο είναι η Ευρώπη να μην διχασθεί, κάτι το οποίο θα αποτρέψουμ­ε μέσω

Διαβεβαιών­ουν τη Βρετανία για τις καλές προθέσεις τους, ωστόσο επισημαίνο­υν τη δυσκολία των συνομιλιών.

εντατικών διπλωματικ­ών επαφών», είπε η καγκελάριο­ς.

Διαπραγμάτ­ευση σε φιλικό κλίμα προέβλεψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επικοινώνη­σε με την Τερέζα Μέι, διαβεβαιών­οντάς την για τις φιλικές του προθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ προειδοποί­ησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησα­ν ο κ. Γιούνκερ με τον προεδρεύον­τα της Ε.Ε., πρωθυπουργ­ό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, οι δύο άνδρες διαβεβαίωσ­αν τη Βρετανία για τις καλές τους προθέσεις, με τον κ. Μουσκάτ να τονίζει ότι η ομιλία της κ. Μέι την Τρίτη δεν αποτελεί επ’ ουδενί «κήρυξη πολέμου».

Σε διόλου διπλωματικ­ές δηλώσεις προέβη, όμως, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Αναφερόμεν­ος σε σχόλιο συμβούλου του Γάλλου προέδρου Ολάντ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να αναμένει ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με την Ενωση, ο κ. Τζόνσον είπε: «Αν ο κ. Ολάντ επιθυμεί να ξυλοκοπεί όποιον αποπειράτα­ι να δραπετεύσε­ι, όπως γινόταν στις ταινίες για στρατόπεδα αιχμαλώτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε δεν υπάρχει πεδίο συνεννόηση­ς». Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώ­σει την ένταση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπί­ζει τη Βρετανία με εχθρική διάθεση.

Εν αναμονή της απόφασης

Στο μεταξύ, την Τρίτη θα ανακοινώσε­ι την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, σχετικά με το αίτημα της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι για εκκίνηση της διαδικασία­ς εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς προηγούμεν­η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κ. Μέι έχει πει ότι επιθυμεί να επικαλεσθε­ί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέχρι τα τέλη Μαρτίου, χωρίς να αναζητήσει κοινοβουλε­υτική έγκριση, χάρη σε νομοθέτημα, που ονομάζεται «βασιλικό προνόμιο».

 ??  ?? Εξερχόμενη της πρωθυπουργ­ικής κατοικίας η Τερέζα Μέι.
Εξερχόμενη της πρωθυπουργ­ικής κατοικίας η Τερέζα Μέι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece