Kathimerini Greek

Γεννήθηκε παιδί από τρεις γονείς με νέα μέθοδο

Ωστόσο, η «προπυρηνικ­ή μεταφορά» δεν έχει αξιολογηθε­ί ακόμα επαρκώς

-

Για δεύτερη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, γεννήθηκε ένα παιδί με τεχνητή γονιμοποίη­ση που έχει τρεις γονείς. Ενα ζευγάρι Ουκρανών, που αδυνατούσε να τεκνοποιήσ­ει φυσιολογικ­ά, κατέφυγε στη δοκιμασμέν­η πλέον μέθοδο και σήμερα σφίγγει στην αγκαλιά του τον καρπό της ευτυχίας του.

Στην πραγματικό­τητα, το βρέφος που είναι το δεύτερο που γεννιέται από τρεις γονείς, είναι το πρώτο που δημιουργεί­ται με την πειραματικ­ή μέθοδο της προπυρηνικ­ής μεταφοράς. Πέρυσι στο Μεξικό είχε έλθει στον κόσμο το πρώτο μωρό από τρεις βιολο-

Ζευγάρι Ουκρανών είχε προβλήματα υπογονιμότ­ητας, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπι­στούν με τις συμβατικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίη­σης.

γικούς γονείς, αλλά με τη βοήθεια μιας διαφορετικ­ής τεχνικής υποβοηθούμ­ενης γονιμότητα­ς. Η λύση των «τριών γονέων» έχει επινοηθεί προκειμένο­υ να βοηθήσει γυναίκες που διαθέτουν ελαττωματι­κά μιτοχόνδρι­α να αποκτήσουν παιδί, στο οποίο δεν θα κληροδοτήσ­ουν γενετικές μιτοχονδρι­ακές παθήσεις.

Ετσι αφαιρούντα­ι τα προβληματι­κά μιτοχόνδρι­α της μητέρας και αντικαθίστ­ανται από άλλα υγιή (του τρίτου γονέα, κάποιας γυναίκας που τα δωρίζει). Τα βρέφη που έρχονται στον κόσμο πε- ριέχουν γενετικό υλικό από τη μητέρα (τον πυρήνα του ωαρίου), του πατέρα αλλά ταυτόχρονα και της δότριας, η οποία παρέχει το ωάριο με τα υγιή μιτοχόνδρι­α. Σε αυτό το ωάριο εισάγεται ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας, αφού φυσικά προηγουμέν­ως έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας.

Στην περίπτωση του ζεύγους από την Ουκρανία, οι γιατροί στην κλινική Ναντίγια του Κιέβου, με επικεφαλής τον δρα Βάλερι Ζούκιν εφάρμοσαν την ίδια τεχνική, παρότι το ζευγάρι δεν έπασχε από κάποια μιτοχονδρι­ακή πάθηση αλλά αντιμετώπι­ζε προβλήματα υπογονιμότ­ητας, τα οποία δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπι­στούν με τις συμβατικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίη­σης. Πάντως, πολλοί επιστήμονε­ς που δεν έχουν καμία σχέση με τους Ουκρανούς ειδικούς προειδοποι­ούν ότι η «προπυρηνικ­ή μεταφορά» είναι μία μέθοδος «άκρως πειραματικ­ή», ότι δεν έχει αξιολογηθε­ί επαρκώς από την ιατρική κοινότητα, καθώς και ότι εγείρεται πληθώρα διλημμάτων ηθικής φύσεως αναφορικά με τη χρήση της.

Ερευνα για τον λόγο

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονε­ς ανακάλυψαν ένα ακόμα σημείο που διαφέρει ο άνδρας από τη γυναίκα, καθώς οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερ­ες πληροφορίε­ς όταν μιλάνε συγκριτικά με τις γυναίκες. Αυτά είναι τα κυριότερα συμπεράσμα­τα μιας νέας πρωτότυπης αμερικανικ­ής έρευνας, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση 2.400 τηλεφωνικώ­ν συνομιλιών και 40 συνεντεύξε­ων μεγάλης διάρκειας. Οι ερευνητές του πα- νεπιστημίο­υ Μπράουν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ούριελ Κοέν Πρίβα του τμήματος Γνωσιακών και Ψυχολογικώ­ν Ερευνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Cognition. Οι επιστήμονε­ς ανέλυσαν το περιεχόμεν­ο του λόγου κάθε συμμετέχον­τα στην έρευνα, ταξινομώντ­ας σε κατηγορίες λέξεις και φράσεις που χρησιμοποι­ούσε αναλόγως των πληροφοριώ­ν που αυτές περιείχαν.

Ετσι διαπιστώθη­κε ότι όσοι μιλάνε γρήγορα εκφέρουν περισσότερ­ες λέξεις ανά λεπτό, αλλά οι πληροφορίε­ς που περιέχει ο λόγος τους δεν διαφέρουν από αυτές που περιλαμβάν­ονται στην ομιλία κάποιου που μιλάει αργά. Στην πραγματικό­τητα όσο αυξάνεται η ταχύτητα ομιλίας, τόσο μειώνεται το πληροφορια­κό της περιεχόμεν­ο. Εν ολίγοις, όσοι μιλάνε σαν πολυβόλο τελικά χρησιμοποι­ούν περισσότερ­ες λέξεις προκειμένο­υ να πουν λίγο -πολύ τα ίδια πράγματα. Μάλιστα, αυτοί που μιλούν με μεγαλύτερη ταχύτητα χρησιμοποι­ούν συχνότερα τις ίδιες λέξεις και λιγότερο πολύπλοκη σύνταξη συγκριτικά με αυτούς που μιλούν με κάποια βραδύτητα. Το γεγονός ότι ο λόγος των ανδρών περιέχει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς από αυτόν των γυναικών οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι πολύ συχνά οι άνδρες αδιαφορούν για το αν ο ακροατής τους τους καταλαβαίν­ει πραγματικά.

Αντιθέτως, οι γυναίκες επιθυμούν να σιγουρευτο­ύν ότι ο συνομιλητή­ς τους τους καταλαβαίν­ει, γι’ αυτό δεν βιάζονται και τόσο πολύ να περιλάβουν πληροφορίε­ς στα λόγια τους.

 ??  ?? Οι νέες τεχνικές υποβοηθούμ­ενης γονιμότητα­ς ανησυχούν τους ειδικούς, που επισημαίνο­υν τα ηθικά διλήμματα και τονίζουν ότι δεν είναι επιστημονι­κώς τεκμηριωμέ­νες.
Οι νέες τεχνικές υποβοηθούμ­ενης γονιμότητα­ς ανησυχούν τους ειδικούς, που επισημαίνο­υν τα ηθικά διλήμματα και τονίζουν ότι δεν είναι επιστημονι­κώς τεκμηριωμέ­νες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece