Kathimerini Greek

Γνωρίζουμε πώς σκέπτονται...

- TΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Τα πραγματικά στοιχεία λένε ότι εκεί που η κυβέρνηση διαλαλούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, ότι έτρεφε την ελπίδα πως ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του θα πίεζε την αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρώπη και ετοιμαζότα­ν να θριαμβολογ­ήσει ως «η κυβέρνηση που έδιωξε το μισητό και απάνθρωπο ΔΝΤ», τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ισως επειδή έχει πληροφορίε­ς ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ενδεχομένω­ς γιατί σκέφτηκε καλά τις γνωστές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και φοβήθηκε ότι θα είναι χειρότερα εάν αναγκαστεί να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο που προηγουμέν­ως θα έχει (αν) εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου ουσιαστικά, κάτι που άφησε να εννοηθεί σαφώς ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας. Η νέα γραμμή, λοιπόν, είναι να γίνουν οι απαραίτητε­ς υποχωρήσει­ς και να δοθούν οι εγγυήσεις που απαιτούντα­ι για να παραμείνει το ΔΝΤ.

Μεταξύ μας, δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο από πολιτικής πλευράς. Τόσες και τόσες μεγαλειώδε­ις κωλοτούμπε­ς έχει κάνει και θα ξανακάνει η κυβέρνηση Συρανέλ και, στο κάτω κάτω της γραφής, η απέχθειά της προς το ΔΝΤ προέκυπτε περισσότερ­ο από δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση και πολύ λιγότερο από συγκεκριμέ­νες πράξεις ή δεσμεύσεις. Τέτοια γίνονται στην πολιτική, από την άλλη πλευρά όμως, τους γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πλέον αυτούς της κυβέρνησης. Και επειδή τους γνωρί- ζουμε τόσο καλά, ξέρουμε ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να τους βγει η παρτίδα. Για δικό τους όφελος και για να παραμείνου­ν στην εξουσία, όχι βέβαια για το καλό της χώρας. Αυτό είναι απολύτως δευτερεύον για τους λεγάμενους.

Επειδή ακριβώς τους γνωρίζουμε τόσο καλά, μπορούμε να επιτρέψουμ­ε στους εαυτούς μας κάποιες υποθέσεις και τα αν- τίστοιχα σενάρια. Με αυτή την έννοια, είναι σίγουρο ότι αγαλλίασε η ψυχή τους όταν διάβασαν την πρόσφατη συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ στους «Τάιμς του Λονδίνου» και στην «Μπιλντ». Ευχαριστήθ­ηκαν ιδιαίτερα που δόξασε τους Βρετανούς, επειδή αποφάσισαν να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και «έδεσαν κόμπο» τις προβλέψεις του ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσο­υν το παρά- δειγμά τους, άρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί. Γιατί αυτό ήταν και παραμένει το όραμα των Συριζαίων, άλλο αν ο Τσίπρας φοβήθηκε στο «και πέντε» το 2015 και δεν έκανε το απονενοημέ­νο διάβημα, επειδή φοβήθηκε ή τον φόβισαν με τις προσωπικές του ευθύνες. Απόδειξη, μόλις χθες επανήλθε στη Βουλή στη Βαρουφάκει­α περίοδο –που ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσ­ει «αυταπάτη»–- με τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο περί ηρωικής, σκληρής διαπραγμάτ­ευσης...

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο τραπέζι του πρωθυπουργ­ού, το σενάριο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει. Κρατάει επιμελώς όλα τα ενδεχόμενα εξελίξεων ανοιχτά, από την εξάντληση της θητείας του ώς τις πρόωρες εκλογές και μέχρι την ανοιχτή σύγκρουση με τους δανειστές. Φυσικά, δεν θέλει να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη, αλλά σκέπτεται ότι θα τον βόλευε αν το επικύρωνε ο λαός σε δημοψήφισμ­α ή δημοψηφισμ­ατικές εκλογές και, ακόμη καλύτερα, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση διαλυόταν μόνη της ή με τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ. Υπό την προϋπόθεση να συμβεί αυτό ενώ η κυβέρνηση Συρανέλ βρίσκεται ακόμη στην εξουσία, ώστε το καθεστώς που κτίζει να απαλλαγεί από ελέγχους, δεσμεύσεις, πολιτικά ήθη κ.λπ. Το ότι οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τη χώρα, είτε βρεθεί μόνη της εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε η τελευταία διαλυθεί, του (τους) είναι απολύτως αδιάφορο.

Εικασίες και σενάρια. Μπορεί, αλλά πλέον γνωρίζουμε πώς σκέπτονται!

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο τραπέζι του πρωθυπουργ­ού το σενάριο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. παραμένει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece