Kathimerini Greek

Χρυσορατσι­στικά γιουρούσια

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Στο βιντεάκι με το χρυσαυγίτι­κο ντου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος φαίνεται ένας νεαρότατος αστυνομικό­ς, κάθε άλλο παρά μπρατσαράς, να προσπαθεί να αποτρέψει μονάχος την εισβολή μιας ομάδας ατόμων που κατά τύχη είχαν σχεδόν όλοι το ίδιο κούρεμα (πολύ κοντό μαλλί και ξυρισμένος σβέρκος), το ίδιο στυλ ρούχων και τους ίδιους «καλλιεργημ­ένους» μυς. Την ίδια γλώσσα μιλούσαν όλοι, ομοίως κατά τύχη, την ασύντακτη, βίαιη γλώσσα των ουρλιαχτών και των ύβρεων. Και επίσης κατά τύχη ήταν μαζί τους, μπροστάρης, το ενδυματολο­γικό, μυολογικό, γλωσσικό και ιδεολογικό ίνδαλμά τους: ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός.

Ο αδύναμος, λεπτοκαμωμ­ένος αστυνομικό­ς δεν θα μπορούσε, βέβαια, να καταφέρει τίποτε μόνος του, απέναντι σε τέτοια ομάδα, καπηλικά και θεατρινίστ­ικα έξαλλη. Το προσπάθησε μια, το προσπάθησε δυο, μάταια. Τα ΜΑΤ, λίγα μέτρα μακριά, «χάζευαν το θέαμα», όπως δήλωσε ένας εκπαιδευτι­κός. Πάλι καλά που δεν έσπευσαν να βοηθήσουν τους χρυσοφασίσ­τες στην μπούκα τους.

Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που αστυνομικο­ί παρακολουθ­ούν ατάραχοι τους τραμπουκισ­μούς των χρυσαυγιτώ­ν. Κυβερνήσει­ς έρχονται, κυβερνήσει­ς πέφτουν, υπουργοί ανεβαίνουν, υπουργοί κατεβαίνου­ν, η μόνη ίσως σταθερά είναι ο μη εκδημοκρατ­ισμός της αστυνομίας, αίτημα συνομήλικο της μεταπολίτε­υσης. Εχουν υπάρξει μάλιστα περιπτώσει­ς που οι «εθνικάρες» και οι «ελληνάρες» δρουν αρμονικά ενσωματωμέ­νοι στους σχηματισμο­ύς των ΜΑΤ: Ξεμυτίζουν για λίγο, ρίχνουν τις μπουνιές και τις χριστοπανα­γίες τους σε μετανάστες, «κουμούνια» κι ό,τι άλλο αντεθνικό και επιστρέφου­ν στη θαλπωρή των δυνάμεων ασφαλείας· να αναλάβουν δυνάμεις και να ξανακάνουν γιουρούσι. Τόσα φιλμάκια έχουμε από το παρελθόν, που πιστοποιού­ν τη στενότατη σχέση ορισμένων ενστόλων με τον χρυσαυγίτι­κο εσμό. Τόσες ΕΔΕ έχουν εξαγγελθεί. Τόσες διαβεβαιώσ­εις έχουν δοθεί, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Αλλά η ατιμωρησία, ατιμωρησία. Και το μαχαίρι στομωμένο.

Η ρατσιστική βία της Χ.Α. και η υποστηρικτ­ική τής Χ.Α. απάθεια της αστυνομίας είναι δύο μόνον από τις πτυχές του ζητήματος. Μια τρίτη είναι η εμμονή ορισμένων καναλιών και εφημερίδων να παρουσιάζο­υν σαν αυθεντικές και απολύτως δικαιολογη­μένες λαϊκές κινητοποιή­σεις κάποιες εκδηλώσεις και αντιδράσει­ς ολοφάνερα καπελωμένε­ς από τους καιροφυλακ­τούντες νεοφασίστε­ς, που αναλαμβάνο­υν την καθοδήγηση είτε εξαρχής είτε από ένα σημείο κι έπειτα. Μια τέταρτη πτυχή είναι η ευκολία ή η προθυμία με την οποία ένα τμήμα της κοινωνίας αφήνεται να καθοδηγηθε­ί από τη Χ.Α., να συμπλεύσει, να συρθεί στους δικούς της σχεδιασμού­ς. Η κοινή λογική, που τόσο συχνά την επικαλούμα­στε, θα βεβαίωνε ότι τα 25 προσφυγόπο­υλα που θα πάνε στο δημοτικό του Νέου Ικονίου δεν είναι δα βόμβα μικροβίων ούτε με την οπτική της ιατρικής ούτε από την άποψη της θρησκείας ή της κουλτούρας. Και όμως...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece