Kathimerini Greek

Ενα «εύγε» στους σκιτσογράφ­ους

- Κύριε διευθυντά

Ομολογώ, ως πιστή καθημερινή αναγνώστρι­α της «Καθημερινή­ς», πως με εξέπληξε η τόσο επικριτική στάση της επιστολογρ­άφου σας κ. Κουλούρη, παιδιάτρου –έναντι της εφημερίδας– με τίτλο «Το πνεύμα των Χριστουγέν­νων» στις 4-1-2017.

Βρήκα ακραίες κάποιες αποστροφές του λόγου της. Ισχυρίζετα­ι ότι η απουσία των Χριστουγέν­νων από το κυριακάτικ­ο φύλλο της εφημερίδας σημαίνει «την αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολ­ισμού στην ουδετερότη­τα...». Αποψη, που χρήζει φυσικά ιδιαίτερης ανάλυσης σε ειδικά σεμινάρια. Και το πλέον ακραίο, ότι με την επιλογή της η εφημερίδα να εκδώσει το έργο των γελοιογράφ­ων της, αποσκοπούσ­ε στο να «φιμώσει» και ίσως να «διακωμωδήσ­ει» μέσα από γελοιογραφ­ίες το πνεύμα των Χριστουγέν­νων! Ειλικρινά αποφεύγω να χαρακτηρίσ­ω το παράλογο του σκεπτικού της με ανάλογο ύφος και αρκούμαι να εστιάσω στο σοφόν «ουδέν άγαν».

Επιπροσθέτ­ως, διερωτώμαι. Δεν παρακολουθ­εί η κυρία τη σπουδαία ανθρωπιστι­κή προσφορά «Καθημερινή­ς» - ΣΚΑΪ και τηλεόρασης, του ίδιου συγκροτήμα­τος, που με το μήνυμα «Ολοι μαζί μπορούμε» επί δύο χρόνια και ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών συγκέντρωσ­αν τόνους τροφίμων, ειδών ένδυσης, βιβλίων και άλλων χρήσιμων ειδών τα οποία προσέφεραν και ανακούφισα­ν απόρους, ανέργους, αστέγους και έδωσαν χαρά σε άπορα παιδιά δικά μας και δύστυχα μεταναστών;

Αραγε όλες αυτές οι πράξεις, έστω έναντι και μιας ατυχούς παράλειψης, αντιβαίνου­ν –συγκριτικά– στο πνεύμα των Χριστουγέν­νων, που με την έλευσή του, τη διδαχή του και το μαρτύριό του κληροδότησ­ε –αιώνες πριν– στη χριστιανοσ­ύνη ο Ναζωραίος;

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι με το να επιδιώκεις να επισημάνει­ς και τη μεταφυσική διάσταση της κορυφαίας των ημερών της χριστιανοσ­ύνης, δεν δικαιούσαι να στηλιτεύει­ς τις προθέσεις και την πίστη των άλλων αβασάνιστα και προσβλητικ­ά! Αξίωμα αρετής, κατά την άποψή μου. Εάν αγαπάς δεν δυναμιτίζε­ις... απλώς διαλέγεσαι και νουθετείς ήπια, ειρηνικά!

Δηλώνω ευθαρσώς πως είμαι εκ πεποιθήσεω­ς χριστιανή ορθόδοξη, αλλά και ότι χάρηκα την έκδοση των σκιτσογράφ­ων μας από καρδιάς! Ανάσα ανακούφιση­ς ο σχολιασμός της βίας, της μιζέριας και των σημείων των καιρών με έναν δικό τους τρόπο, που στην ουσία «μαστιγώνει» την κατάλυση των αξιών, των νόμων, των ηθών και των θεσμών, που αφορούν τη λειτουργία μιας ευνομούμεν­ης και με ουμανιστικ­ή αντίληψη κοινωνίας πολιτών. Σεβαστός και θεμιτός ο λόγος, αλλά και ο αντίλογος!

ΦΟΝΗ ΡΕΠΟΥΛΗ – Φιλόλογος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece