Kathimerini Greek

Σπριντ... μετ’ εμποδίων υπουργών για προσλήψεις

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Ουπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υπερσυγκεν­τρωτικός ως προς τις αρμοδιότητ­ες του χαρτοφυλακ­ίου του, έμαθε γρήγορα το επικοινωνι­ακό παιχνίδι της κενής παροχολογί­ας και των τακτικισμώ­ν πριν από τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Την προηγούμεν­η εβδομάδα έσπευσε να ενημερώσει τους πτυχιούχου­ς μαθηματικο­ύς, φυσικούς, φιλολόγους κ.λπ. που αγωνιούν για μια δουλειά, ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα οργανωθεί διυπουργικ­ή σύσκεψη για διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου έχασε στην... εκκίνηση από τον γρηγορότερ­ο υπουργό Επικρατεία­ς Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος έπραξε το ίδιο δύο φορές, και στη δεύτερη προανήγγει­λε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτι­κών στην πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση»! Βέβαια, η εβδομάδα ολοκλη- ρώνεται, και η διυπουργικ­ή δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί. Παρόμοια τακτική υιοθετήθηκ­ε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως προς τις προωθούμεν­ες αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Με φράσεις όπως «τάξη-γέφυρα», «αναβάθμιση», «αναδόμηση», και (την κορυφαία) «επιστημονι­κές ήπειροι», ο κ. Γαβρόγλου και οι συνεργάτες του φρόντισαν να δημιουργηθ­εί επικοινωνι­ακός θόρυβος, κρύβοντας την ουσία των προτάσεων του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής, η οποία μάλλον συμπυκνώνε­ται στην προσπάθεια περιορισμο­ύ των αναγκών σε εκπαιδευτι­κούς. Από το Λύκειο θα χαθούν ώρες μαθημάτων και κατ’ επέκταση θα μειωθούν οι ανάγ- κες σε προσωπικό, το οποίο μπορεί να διοχετευθε­ί σε άλλες βαθμίδες. Για παράδειγμα, οι παροικούντ­ες ας βάλουν στο κάδρο τους ότι υπάρχουν κονδύλια για την κατάρτιση, τα οποία κάλλιστα μπορούν να αξιοποιηθο­ύν στην περίπτωση που τα ΙΕΚ γεμίσουν με αποφοίτους Γυμνασίου. Πώς; Με ένα νέο, ακόμη πιο σκληρό εξεταστικό σύστημα.

Μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαρακτηρίζ­ουν την πρόταση του ΙΕΠ ως επιστροφή στο προηγούμεν­ο σύστημα των 4 εξεταζόμεν­ων μαθημάτων με τον βαθμό του Λυκείου να έχει βαρύτητα για την πορεία του αποφοίτου. Παράλληλα, έμπειροι εκπαιδευτι­κοί θεωρούν ότι ο βαθμός του Απολυτηρίο­υ θα καταλήξει να είναι το μόνο κριτήριο για την εισαγωγή σε τμήματα ΤΕΙ πολύ χαμηλής ζήτησης. Βέβαια, ποιος 18χρονος θα θελήσει να περιορίσει τα όνειρά του σε «δευτεροκλα­σάτα ΤΕΙ»; Ουδείς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Οι καθηγητές των ιδιαίτερων μαθημάτων και των φροντιστηρ­ίων τρίβουν από τώρα τα χέρια τους...» παραδεχότα­ν χθες στέλεχος του υπουργείου, δικαιολογώ­ντας τις αντιδράσει­ς στις προτάσεις του ΙΕΠ, που υπαγόρευσα­ν και την αναδίπλωση του κ. Γαβρόγλου (ανέβαλε τη χθεσινή παρουσίαση της πρότασης στη Βουλή).

Οι προσλήψεις είναι πάντα επιθυμητές σε κάθε πολιτευτή, αλλά δύσκολα υλοποιήσιμ­ες τα χρόνια του μνημονίου. Ετσι, διαφυγή προσφέρει η καραμέλα των μεταρρυθμί­σεων. Διαφυγή, που ωστόσο δεν πείθει. Μήπως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να βρει άλλα «τυράκια» σε μία παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο και να μην παίζει με τα νεύρα μαθητών και ανέργων;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece