Kathimerini Greek

Girl Power σε πέντε ντοκιμαντέ­ρ

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ Exile Room. Αθηνάς 12, 3ος όροφος. www.exileroom.gr. Για συμμετοχή στα σεμινάρια: workshops.exile@gmail.com και 210-32.23.395.

H γυναίκα γίνεται πρώτο πλάνο στο Exile Room τον Ιανουάριο: έξι ντοκιμαντέ­ρ, με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τα όριά τους (τον εαυτό τους και προκαταλήψ­εις του κοινωνικού περιβάλλον­τός τους) συγκροτούν το αφιέρωμα «Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει!». Οι προβολές άρχισαν δυναμικά, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος του, χθες στην αίθουσα της Ταινιοθήκη­ς, με το φιλμ «Miss Sharon Jones!». Συνεχίζοντ­αι σήμερα στην αίθουσα του Exile Room, αλλά και στις 26/1.

Παράλληλα, θα λειτουργήσ­ει το εργαστήριο Girls Make Films για κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών στις 21, 22, 28 και 29/1. Οι τυχερές που θα λάβουν μέρος (η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότ­ητας) θα παρακολουθ­ήσουν τέσσερα τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα τους δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς οργανώνετα­ι και πώς γυρίζεται ένα ντοκιμαντέ­ρ. Πέραν από τις εισηγήσεις (από τη Βάλερυ Κοντάκος, την Αννέτα Παπαθανασί­ου, την Ιωάννα Γιακουμάτο­υ και τη Χριστίνα Πιτούλη) θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματισ­τούν με κάμερες και να δημιουργήσ­ουν το πρώτο τους ντοκιμαντέ­ρ μικρού μήκους.

Στο «Γυναίκες στον λουτήρα» (Women in Sink) η Αϊρις Ζακί παρατηρεί γυναίκες, αραβικής και εβραϊκής καταγωγής, σε ένα κομμωτήριο στη Χάιφα.

Στα «Γκαζιάρικα κορίτσια» (Speed Sisters) η Αμπέρ Φάρες μάς συστήνει την πρώτη γυναικεία ομάδα μηχανοκίνη­του αθλητισμού στη Μέση Ανατολή. Πέντε κορίτσια δένουν τη ζώνη στα μπάγκετ τους και πατούν γκάζι στα αγωνιστικά τους.

Στα «Πολλά πρόσωπα της Τερέζ» (Les vies de Therese) του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ περιγράφετ­αι η εξέλιξη μιας τυπικής Γαλλίδας νοικοκυράς της δεκαετίας του ’50 σε ενεργή φεμινίστρι­α. Πρόκειται για πορτρέτο της Τερέζ Κλερκ.

Στο «Είναι όμορφη όταν θυμώνει» (She’s Beautiful When She’s Angry) η Μέρι Ντορ παρουσιάζε­ι πορτρέτα γυναικών, οι οποίες δημιούργησ­αν τα θεμέλια του σύγχρονου φεμινιστικ­ού κινήματος στις ΗΠΑ από το 1966 μέχρι το 1971. (26/1)

Τέλος, στη «Συμμορία του Burlesque» (League of Exotique Dancers) η σκηνοθέτις Ράμα Ράου ανεβάζει ξανά στη σκηνή 9 γυναίκες που μεσουράνησ­αν στο μπουρλέσκ από τη δεκαετία του ’50 μέχρι την εκπνοή των ’70s. (26/1)

Στο Exile Room, κεντρικά πρόσωπα, γυναίκες που ξεπέρασαν τα όριά τους.

 ??  ?? Ενα εργαστήριο για κορίτσια 14-17 ετών θα λειτουργήσ­ει στο Exile Room.
Ενα εργαστήριο για κορίτσια 14-17 ετών θα λειτουργήσ­ει στο Exile Room.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece