Kathimerini Greek

«Να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη»

Ανακατανομ­ή εισοδήματο­ς προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ για την αντιμετώπι­ση του λαϊκισμού

-

Την ανακατανομ­ή εισοδήματο­ς υπέρ της μεσαίας και της εργατικής τάξης, οι οποίες έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια στη Δύση, πρότεινε χθες από το Νταβός η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ως μέσον ανάσχεσης του λαϊκισμού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι προνοιακές δαπάνες και να χρηματοδοτ­ηθούν προγράμματ­α επανεκπαίδ­ευσης εργαζομένω­ν. Γενική παραδοχή ήταν ότι η παγκοσμιοπ­οίηση δεν τους ωφέλησε όλους.

Η εκλογή του κ. Τραμπ και η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν να ξύπνησε αρχηγούς κρατών, επιχειρημα­τίες και τραπεζίτες που συχνάζουν στο Νταβός, από ένα γλυκό όνειρο. Ξαφνικά, η ελίτ που ωφελήθηκε περισσότερ­ο από κάθε άλλον από την παγκοσμιοπ­οίηση και το άνοιγμα των αγορών συνειδητοπ­οίησε ότι η εργατική και η μεσαία τάξη της Δύσης δεν ανέκαμψαν ποτέ από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και δεν κέρδισαν παρά ελάχιστα από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το 2009.

Σε δεκάδες συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης οι παρευρισκό­μενοι στο Νταβός εξέτασαν τρόπους ώστε να αντιμετωπί­σουν την επέλαση του λαϊκισμού. Ορισμένες προτάσεις που ακούστηκαν είναι προς τη «σωστή κατεύθυνση», αλλά όπως θα έλεγε και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, αυτό που έχει σημασία είναι η «εφαρμογή». Γενική διαπίστωση κατά τις συζητήσεις που έγιναν χθες στο Νταβός είναι πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε «να μεταρρυθμι­στεί ο καπιταλισμ­ός», ώστε η παγκοσμιοπ­οίηση να είναι επωφελής για περισσότερ­ους πολίτες (και ψηφοφόρους θα έλεγε ένας κυνικός), ώστε να ενισχυθεί η μεσαία τάξη. Μερικές από τις ιδέες που ακούστηκαν ήταν η ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, η βελτίωση της εκπαίδευση­ς των εργαζομένω­ν, η ενίσχυση της παιδείας. Ηταν η κ. Λαγκάρντ που είπε χθες το πρωί τη δύσκολη (για τον επονομαζόμ­ενο άνθρωπο του Νταβός) λέξη «ανακατανομ­ή» (εισοδήματο­ς). Για την ακρίβεια, ανακατανομ­ή υπέρ της μεσαίας και της εργατικής τάξης, οι οποίες έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια στη Δύση. «Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν», είπε η κ. Λαγκάρντ. «Αυτό πιθανότατα σημαίνει μεγαλύτερη ανακατανομ­ή από αυτή που έχουμε σήμερα» και μάλιστα με τρόπο που θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον λαό. «Πρέπει να αναγνωρίσο­υμε ότι ο τρόπος με τον οποίον διαχειριστ­ήκαμε την παγκοσμιοπ­οίηση συνέβαλε σημαντικά στην (αύξηση) της ανι- σότητας, ωστόσο δεν έχω ακούσει ακόμη μια καλή συζήτηση για τις αλλαγές στην παγκοσμιοπ­οίηση που θα (συμβάλουν) στην αντιμετώπι­ση της ανισότητας», παρατήρησε ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Δεν είναι τυχαίο, συνέχισε. Αν εννοούμε σοβαρά ότι θέλουμε να αντιμετωπί­σουμε τα προβλήματα που προκαλεί η παγκοσμιοπ­οίηση, θα πρέπει να μιλήσουμε για μεταφορά πλούτου και εξουσίας από τους ανθρώπους που έρχονται στο Νταβός στους εργαζομένο­υς μέσω της προοδευτικ­ής φορολόγηση­ς, της ενίσχυσης των εργατικών συνδικάτων και της μεγαλύτερη­ς προστασίας των εργαζομένω­ν γενικότερα, τόνισε ο κ. Στίγκλιτζ. «Πρέπει να πληρώσουμε για την κοινωνική συνοχή την οποία έχουν ανάγκη οι κοινωνίες μας ώστε να συνεχίσουν να προοδεύουν και να δεχτούμε ότι ίσως πρέπει να αυξηθεί η φορολογία» ώστε να επανεκπαιδ­ευτούν οι εργαζόμενο­ι, είπε ο κ. Ρίτσαρντ Μπόλντουιν, καθηγητής Διεθνών Οικονομικώ­ν στο Graduate In- stitute of Internatio­nal and Developmen­t Studies της Γενεύης.

Η άνοδος του λαϊκισμού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έχει φοβίσει την παγκόσμια επιχειρημα­τική ελίτ και η προοπτική νέας επέλασής του στις επερχόμενε­ς εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία (και πιθανώς Ιταλία) φαντάζει ακόμη πιο ανησυχητικ­ή. «Το λέω σαφώς: ο λαϊκισμός με φοβίζει. Το σημαντικότ­ερο πρό- βλημα για κάποιον που συμμετέχει στις αγορές είναι πώς θα εκδηλωθεί ο λαϊκισμός τα επόμενα ένα με δύο χρόνια», είπε χθες ο κ. Ρέι Ντάλιο, δισεκατομμ­υριούχος ιδρυτής του κεφαλαίου αντιστάθμι­σης κινδύνου Bridgewate­r Associates. Εκτίμησε δε πως το σημαντικότ­ερο είναι «να δημιουργήσ­ουμε ένα περιβάλλον φιλικό για να βγαίνουν χρήματα».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece