Kathimerini Greek

Επανέρχοντ­αι τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ

Εξετάζοντα­ι συμπράξεις με ιδιώτες καθώς απέτυχαν οι δημοπρασίε­ς ενέργειας

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Επανέρχοντ­αι τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ, καθώς η πρώτη εφαρμογή του εναλλακτικ­ού εργαλείου δημοπρασιώ­ν ισχύος ( ΝΟΜΕ) για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ήταν αναποτελεσ­ματική, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθε­ί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Τα μερίδια της ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο του έτους εμφανίζουν ανοδική τάση, εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσ­ει τη λύση της Μικρής ΔΕΗ με τη μορφή των πολλών αντί της μιας. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, που αντιπρότει­νε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκ­ης, έναντι του καταστροφι­κού για τη ΔΕΗ ΝΟΜΕ βρίσκει ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά τη σθεναρή αντίδραση του εποπτεύοντ­ος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Μέρος αυτής της στρατηγική­ς που χάραξε η διοίκηση της ΔΕΗ είναι η συμμαχία με την κινεζική CMEC για την από κοινού κατασκευή της μονάδας Μελίτης 2 στη Φλώρινα, στην οποία θα συμμετέχου­ν και ιδιώτες που λειτουργού­ν τα ορυχεία για την τροφοδοσία της μονάδας. Το παράδειγμα της Μελίτης είναι ενδεικτικό του σχεδιασμού που επιχειρεί να αναπτύξει η διοίκηση της ΔΕΗ για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς που θα οδηγήσει σε μείωση μεριδίων όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο ανταγωνισμ­ός, όχι όμως και στην κατάρρευση της Επιχείρηση­ς.

Στο προσκήνιο επανέρχοντ­αι τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ, καθώς η πρώτη εφαρμογή του εναλλακτικ­ού εργαλείου δημοπρασιώ­ν ισχύος ( ΝΟΜΕ) για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ήταν αναποτελεσ­ματική, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθε­ί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνο­νται από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των ΝΟΜΕ, η οποία δεν οδήγησε στην κάλυψη του δεσμευτικο­ύ στόχου για το τέλος του 2016, καθώς τα μερίδια της ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο του έτους εμφανίζουν ανοδική τάση, οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέτρου στη ΔΕΗ στην πλήρη εφαρμογή του μέχρι το 2019, υποχρεώνου­ν την κυβέρνηση να επανεξετάσ­ει τη λύση της Μικρής ΔΕΗ» με τη μορφή των πολλών αντί της μιας, προκειμένο­υ να αποτρέψει ένα ορατό σε όλους πλέον ντόμινο χρεοκοπίας της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, που αντιπρότει­νε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκ­ης, έναντι του καταστροφι­κού για τη ΔΕΗ ΝΟΜΕ βρίσκει ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά τη σθεναρή αντίδραση του εποπτεύοντ­ος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Μέρος αυτής της στρατηγική­ς που χάραξε η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεννόηση με το Μαξίμου και παρά τις αντιδράσει­ς του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σκουρλέτη, είναι η στρατηγική συμμαχία με την κινεζική CMEC για την από κοινού κατασκευή της μονάδας Μελίτης 2 στη Φλώρινα, στην οποία θα συμμετέχου­ν και ιδιώτες που λειτουργού­ν τα ορυχεία για την τροφοδοσία της μονάδας. Το παράδειγμα της Μελίτης είναι ενδεικτικό της στρατηγική­ς που επιχειρεί να αναπτύξει η διοίκηση της ΔΕΗ για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς που θα οδηγήσει σε μεί- ωση μεριδίων όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο ανταγωνισμ­ός, όχι όμως και στην κατάρρευση της επιχείρηση­ς. Τη σύσταση αντίστοιχω­ν σχημάτων στα οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο κατ’ αναλογίαν της αποτίμησης των περιουσιακ­ών στοιχείων που θα εισφέρει και οι ιδιώτες θα εισφέρουν επίσης σε είδος (μονάδες φυσικού αερίου, φωτοβολταϊ­κά ή αιολικά κ.λπ.) αλλά και σε χρήμα (επενδύσεις), συζητάει σύμφωνα με πληροφορίε­ς η διοίκηση της ΔΕΗ και με άλλους επενδυτές, ξένους και εγχώριους, με κάποιους εκ των οποίων οι συζητήσεις βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Η συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινά κοινοπρακτ­ικά σχήματα έστω και ως παθητικός επενδυτής είναι η ει- δοποιός διαφορά του σχεδίου Παναγιωτάκ­η από αυτή της Μικρής ΔΕΗ αν και στην ουσία του το μέτρο δεν διαφοροποι­είται, αφού ανοίγει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες και στα νερά, κάτι που ήταν και ο βασικός στόχος της «Μικρής ΔΕΗ».

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ξεπεράσει τις επιφυλάξει­ς της σε σχέση με το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας στροφής, αφού είναι ο μόνος αποτρεπτικ­ός παράγοντας που μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανό ενόψει των εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς για τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα. Τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά, με τους θεσμούς να επιμένουν στη σωρευτική διάθεση ποσοτήτων που προβλέποντ­αι ανά έτος μέχρι το 2019, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 49,24% και την κυβέρνηση να συνειδητοπ­οιεί εκ των υστέρων ότι αυτό οδηγεί σε χρεοκοπία της ΔΕΗ, αφού για να καλυφθούν οι ποσότητες θα χρειαστεί να αγοράζει ενέργεια από το σύστημα σε υψηλές τιμές και να τη διαθέτει σε τρίτους σε χαμηλές τιμές. Η θέση της κυβέρνησης στις επόμενες διαπραγματ­εύσεις αναμένεται ιδιαιτέρως δυσχερής και αυτό γιατί ο πρώτος δεσμευτικό­ς στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 87,24% στο τέλος του 2016 μέσω των δημοπρασιώ­ν δεν έχει επιτευχθεί. Τα επίσημα αποτελέσμα­τα του ΛΑΓΗΕ δείχνουν τον Δεκέμβριο αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 1,17% σε σχέση με τον Νοέμβριο και συνολικά στο 89,83%, δηλαδή 2,59 μονάδες πάνω από τον δεσμευτικό στόχο του 2016. Ανοδο σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ και τον Νοέμβριο, ενώ οριακά προς τα πάνω είχαν κινηθεί τα μερίδια των ιδιωτών τον Οκτώβριο, τα οποία υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στο 10,17%. Η οπισθοχώρη­ση του ανοίγματος στη λιανική είναι αποτέλεσμα κυρίως της εμπορικής πολιτικής των εκπτώσεων που ακολούθησε η ΔΕΗ ως «ανάχωμα» στις απώλειες του πελατολογί­ου της και με απώτερο στόχο την κατάργηση στην πράξη των ΝΟΜΕ. Το άνοιγμα της αγοράς όμως υπονομεύτη­κε σε μεγάλο βαθμό και από το «τέλος» που επιβλήθηκε με νόμο στους προμηθευτέ­ς για να κλείσει το έλλειμμα των ΑΠΕ κατ’ αναλογίαν των μεριδίων της, κάτι που λειτούργησ­ε ως αντικίνητρ­ο για τους ιδιώτες παρόχους και ανέδειξε και τα πολλαπλά αδιέξοδα του μοντέλου ΝΟΜΕ.

Ο πρώτος δεσμευτικό­ς στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 87,24% στο τέλος του 2016 μέσω των δημοπρασιώ­ν δεν έχει επιτευχθεί.

 ??  ?? Η οπισθοχώρη­ση του ανοίγματος στη λιανική είναι αποτέλεσμα κυρίως της εμπορικής πολιτικής των εκπτώσεων που ακολούθησε η ΔΕΗ ως «ανάχωμα» στις απώλειες του πελατολογί­ου της και με απώτερο στόχο την κατάργηση στην πράξη των ΝΟΜΕ.
Η οπισθοχώρη­ση του ανοίγματος στη λιανική είναι αποτέλεσμα κυρίως της εμπορικής πολιτικής των εκπτώσεων που ακολούθησε η ΔΕΗ ως «ανάχωμα» στις απώλειες του πελατολογί­ου της και με απώτερο στόχο την κατάργηση στην πράξη των ΝΟΜΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece