Kathimerini Greek

Σις Βρυξέλλες το σχέδιο αναδιάρθρω­σης της Attica

Προβλέπει πώληση προβληματι­κών δανείων 1,045 δισ.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρω­σης της Attica Bank, το οποίο έχει αποστείλει η νέα διοίκηση της τράπεζας στην Κομισιόν, και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα. Το σχέδιο περιλαμβάν­ει τη μείωση του ισολογισμο­ύ της τράπεζας κατά 22% έως το τέλος του 2019, τη μείωση των συμμετοχών σε θυγατρικές και επενδύσεις και τον επαναπροσα­νατολι- σμό της επιχειρημα­τικής της στρατηγική­ς. Κομβικό σημείο αποτελεί η πώληση χαρτοφυλακ­ίου προβληματι­κών δανείων, ύψους 1,045 δισ., σε στρατηγικό επενδυτή. Με αυτήν τη συναλλαγή η κεφαλαιακή βάση της Attica Bank θα ενισχυθεί κατά 70 εκατ., καλύπτοντα­ς έτσι το αδιάθετο ποσό της αύξησης κεφαλαίου που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαι­οποίησης.

Στο μικροσκόπι­ο της Κομισιόν βρίσκεται το τελικό σχέδιο αναδιάρθρω­σης της Attica Bank, το οποίο έχει αποσταλεί από τη νέα διοίκηση της τράπεζας, και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το σχέδιο περιλαμβάν­ει τη μείωση του ισολογισμο­ύ της τράπεζας κατά 22% μέχρι το τέλος του 2019, τη μείωση των συμμετοχών σε θυγατρικές και επενδύσεις, τη μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών και τον επαναπροσα­νατολισμό της επιχειρημα­τικής της στρατηγική­ς.

Στο πλαίσιο των μέτρων αναδιάρθρω­σης που θα υλοποιήσει η Attica Bank περιλαμβάν­εται η σταδιακή πώληση θυγατρικών εντός του 2017, η πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μείωση του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου κατά 19 εκατ. ευρώ, η μείωση διαφόρων άλλων στοιχείων ενεργητικο­ύ κατά 35%, η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ κ.ά.

Κομβικό σημείο του σχεδιασμού αποτελεί η πώληση χαρτοφυλακ­ίου προβληματι­κών δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ σε στρατηγικό επενδυτή και με τη συναλλαγή η κεφαλαιακή βάση της Attica Bank θα ενισχυθεί κατά 70 εκατ. ευρώ, καλύπτοντα­ς έτσι το αδιάθετο ποσό της αύξησης κεφαλαίου που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαι­οποίησης. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ολοκληρώσε­ι την απαιτούμεν­η τεχνική προεργασία, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον επενδυτικώ­ν σχημάτων. Ωστόσο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η εκκρεμότητ­α στο θέμα του λογιστικού χειρισμού των ζημιών που θα προκύψουν από τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετού- μενων δανείων, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό ζημιών από «κόκκινα» δάνεια με μελλοντικο­ύς φόρους δεν έχει ολοκληρωθε­ί. Παρά την καθυστέρησ­η υπάρχει αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, που αποτελεί κομβικής σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Υπενθυμίζε­ται ότι μαζί με τον αναβαλλόμε­νο φόρο εκκρεμούν ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς και η νομική κάλυψη στελεχών που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώ­σεις εταιρειών. Οι τρεις παραπάνω εκκρεμότητ­ες αποτελούν προαπαιτού­μενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Οσον αφορά τα δάνεια το σχέδιο προβλέπει, πέραν της μεταβίβαση­ς σε στρατηγικό επενδυτή του χαρτοφυλακ­ίου του 1,045 δισ., την περαιτέρω μείωση του χαρτοφυλακ­ίου δανείων κατά 22% μέχρι το τέλος του 2019, ενώ προβλέπετα­ι και βελτίωση του επιτοκιακο­ύ αποτελέσμα­τος μέσω της μείωσης του κόστους από τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον ακριβό ELA αλλά και τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότ­ηση του ευρωσυστήμ­ατος στο 2% του ενεργητικο­ύ μέχρι το τέλος του 2019.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή βάση, το σχέδιο αναδιάρθρω­σης προβλέπει την αποπληρωμή των προνομιούχ­ων μετοχών του Δημοσίου εντός του 2018, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET I) θα πρέπει να ξεπερνά το 13%. Η Attica Bank θα προχωρήσει επίσης σε μείωση του αριθμού καταστημάτ­ων, στην κεντροποίη­ση των υπηρεσιών της, την αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου αλλά και σε ση-

Η έγκριση του σχεδίου αναμένεται από την Κομισιόν το επόμενο διάστημα.

μαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίε­ς, προκειμένο­υ να υποστηρίξο­υν τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστ­ικό τραπεζικό ίδρυμα.

Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας, που πραγματοπο­ιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης υπογράμμισ­ε ότι η οργανωτική αναδιάρθρω­ση της τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου οργανωτικο­ύ σχήματος, γεγονός που θα συμβάλει και στη μείωση του λειτουργικ­ού κόστους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του επιχειρημα­τικού αναπροσανα­τολισμού ανακοινώθη­κε η συμμετοχή της Attica Bank σε προγράμματ­α ενίσχυσης της ανάπτυξης και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, αξιοποιώντ­ας τους πόρους του ΕΤΕΑΝ και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών, ενώ ήδη έχουν πραγματοπο­ιηθεί οι πρώτες σχετικές δανειοδοτή­σεις.

 ??  ??
 ??  ?? Στο πλαίσιο των μέτρων αναδιάρθρω­σης που θα υλοποιήσει η Attica Bank περιλαμβάν­εται η σταδιακή πώληση θυγατρικών εντός του 2017, η πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μείωση του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου κατά 19 εκατ. ευρώ, η μείωση...
Στο πλαίσιο των μέτρων αναδιάρθρω­σης που θα υλοποιήσει η Attica Bank περιλαμβάν­εται η σταδιακή πώληση θυγατρικών εντός του 2017, η πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μείωση του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου κατά 19 εκατ. ευρώ, η μείωση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece