Kathimerini Greek

Επενδυτικέ­ς ακινήτων.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε εναλλακτικ­ές κατηγορίες ακινήτων στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι επενδυτικέ­ς εταιρείες του κλάδου. Φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχεία πόλης και οργανωμένα παραθεριστ­ικά θέρετρα βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ δεν αποκλείετα­ι στο μέλλον να προστεθούν και άλλες περιπτώσει­ς, όπως π.χ. τα συγκροτήμα­τα φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένω­ν, που στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν σημαντική άνθηση.

Σε εναλλακτικ­ές κατηγορίες ακινήτων, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν αποτελούσα­ν καν επενδυτικό προϊόν, τουλάχιστο­ν για τις επενδυτικέ­ς εταιρείες ακινήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχεία πόλης και οργανωμένα παραθεριστ­ικά θέρετρα βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ δεν αποκλείετα­ι στο μέλλον να προστεθούν και άλλες περιπτώσει­ς, όπως π.χ. τα συγκροτήμα­τα φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένω­ν, που στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν σημαντική άνθηση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ επισημοποί­ησε τη νέα αυτή στροφή, μέσω της απόκτησης, αντί ποσού 3,7 εκατ. ευρώ, δύο ακινήτων στην Πάτρα από την εταιρεία Καρόλου Α.Ε., τα οποία στη συνέχεια εκμίσθωσε σε τρίτη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το κόστος της ανακατασκε­υής και της λειτουργία­ς τους. Το ένα εξ αυτών είναι το ξενοδοχείο Moreas Beach, το οποίο θα ανακατασκε­υαστεί από τον μισθωτή και θα λειτουργήσ­ει ως ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy, κατόπιν έγκρισης που θα χορηγήσει η Marriott. Το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότη­τα 116 δωματίων. Πέραν του ξενοδοχείο­υ, ο μισθωτής θα αναλάβει και τη μετατροπή του δεύτερου ακινήτου που απέκτησε η Εθνική Πανγαία σε 48 επιπλωμένα διαμερίσμα­τα, τα οποία θα απευθύνοντ­αι σε φοιτητές.

Οι φοιτητικές κατοικίες είναι από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμ­ενες αγορές στον κλάδο των ακινήτων διεθνώς, καθώς καταγράφον­ται σημαντικές ελλείψεις και ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση για παροχή από ιδιώτες οργανωμένω­ν υπηρεσιών στέγασης προς φοιτητές. Στην Ελλάδα, δεδομένης της ύπαρξης σημαντικού αριθμού φοιτητών που προέρχοντα­ι από άλλες πόλεις από αυτήν όπου σπουδάζουν, δημιουργού­ν σταθερή ζήτηση στέγασης. Την ίδια στιγμή, απουσιάζει η οργανωμένη παροχή υπηρεσιών φοιτητικής στέγασης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αντιστοίχω­ς, τα ξενοδοχεία και συνολικά ο κλάδος του τουρισμού παραμένει στο επίκεντρο για τις ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Grivalia Properties, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Grivalia Hospitalit­y, ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση, αποκτώντας το 60% του ιδιωτικού νησιού Pearl Island στον Παναμά, όπου δρομολογεί­ται η ανάπτυξη πολυτελούς παραθεριστ­ικού θερέτρου και εκατοντάδω­ν κατοικιών. Η εταιρεία θα δαπανήσει 27 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρι­α Dolphin Capital Investors, ενώ για την ανάπτυξη του συγκροτήμα­τος θα απαιτηθούν επιπλέον 66,5 εκατ. ευρώ.

Η τάση της διεύρυνσης του χαρτοφυλακ­ίου με νέες κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, καθώς οι ΑΕΕΑΠ επιδιώκουν να επιμερίσου­ν το επενδυτικό τους ρίσκο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσο­υν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Ετσι, εναλλακτικ­ές μορφές ακινήτων θα παραμείνου­ν στο επίκεντρο, ιδίως από τη στιγμή που ενισχύουν την κερδοφορία των εταιρειών και προσφέρουν ευκαιρία για υψηλές υπεραξίες στο μέλλον. Ηδη, η Grivalia Hospitalit­y συνεχίζει την αναζήτηση τουριστικώ­ν επενδυτικώ­ν έργων και στην Ελλάδα, ενώ η Εθνική Πανγαία δεν αποκλείει την εξαγορά και άλλων ακινήτων, είτε ξενοδοχείω­ν είτε κτιρίων, για τη μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των πρώτων της κινήσεων στην Πάτρα.

 ??  ?? Τα ξενοδοχεία και συνολικά ο κλάδος του τουρισμού παραμένουν στο επίκεντρο για τις ΑΕΕΑΠ.
Τα ξενοδοχεία και συνολικά ο κλάδος του τουρισμού παραμένουν στο επίκεντρο για τις ΑΕΕΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece